Numan Kurtulmuş: Kanada istihbaratı ciddi, TSK ile uyumdan rahatsız olanlar var

Numan Kurtulmuş: Kanada istihbaratı ciddi, TSK ile uyumdan rahatsız olanlar var

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Kurtulmuş FETÖ elebaşı Gülen'in Kanada'ya kaçacağı yönünde ciddi istihbarat olduğunu belirtti. Kurtulmuş, 'Karargah rahatsız' manşetiyle ilgili de "Bu manşetin karargah rahatsız şeklinde algılanmasının doğru olmadığı kanaatindeyim" dedi.

Kurtulmuş’un Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamalar ve sorulara verdiği cevaplar şöyle:

Türkiye’nin 4 bin askerle ABD’ye destek verip, operasyonda yer alacağı iddia ediliyor. Rakka operasyonuna girmesi Rusya ve Suriye ile olan diplomatik ilişkilerimizde bir sorun olur mu? Gülen’in kaçacağı, Kanada’ya gideceği, oradaki çiftliğinin adresinin ABD’ye iletildiği yönünde bilgi var… Size böyle bir istihbarat geldi mi?

ABD’deki FETÖ elebaşının Kanada’ya geçmesi kaçması ihtimalinde ciddi bir takım istihbarat bilgilerimiz mevcuttur. Kanada’da satın alınmış olan bazı arazilerin çiftlikleri olduğu buraya geçebileceği yönündeki ciddi istihbaratlar ABD ile paylaşılmıştır.

RAKKA OPERASYONU

Rakka meselesi, bakın sürekli bir şey ifade etmeye çalışıyoruz. Resmi olarak açıklanmayan bir takım görüşlerin gerçekmiş gibi gündeme getirilmesi doğru değil.

Rakka operasyonuyla ilgili görüşmeler devam ediyor. Türkiye’nin herhangi bir şekilde başka bir ülkenin topraklarında gözü yoktur. Biz bu operasyonlardan hiçbirini toprak kazanalım diye yapmıyoruz. Rakka’da Cerablus’ta diğer kentlerde bölgenin barışa kavuşması ve barış olduktan sonra da o bölgelerin yerli halklarının gelerek orada oturmalarının devam etmeleridir. Israrla söylediğimiz bir şey, herhangi bir şehirden terör örgütünü çıkarırken başka terör örgütü getirmek barışa hizmet etmez. Bunu defaatle paylaşıyoruz.

DEMİRTAŞ GÜNDEME GELMEDİ

Barzani ‘Barış süreci için Demirtaş ve diğer vekiller serbest bırakılmalı’ dedi. Barzani’nin temaslarında böyle bir çağrıyı dillendirdi mi?

Hayır, Türkiye temaslarında bu tür konular gündeme gelmedi. İşbirliğinin gözden geçirilmesi, bölgede barışın sağlanması gündeme gelmiştir.

Havaalanında Barzani’nin, bölgesel Kürt yönetimi bayrağının göndere çekilmesi ilk kez oldu.

Bir kere bilgiyi düzeltmemiz lazım, sayın Barzani her geldiğinde bu uygulama yapılmıştır. Üç bayrak asılmıştır. Önceki uygulamalarda da böyle olmuştur. Daha önceki ziyaretlerde de aynı uygulama olmuştur. Diplomatik teamüllere uygundur. Irak anayasasına da uygundur. Bunda yadırganacak bir durum yok.

Yeni sevkiyata yönelik görüntüler var. Bu görüntüler Türkiye ABD ilişkilerini, Rakka’daki rolünü nasıl etkiler?

Biz başından itibaren uyarılarımzıı yapıyoruz. YPG’ye PYD’ye silah yardımı yapması bu da sorunu çözecek mesele değildir. Buradaki örgütleri silahlandırarak, bunları silahlandırırsanız silahlar şu ve bu örgütün eline geçer dedik. DEAŞ bu silahlardan istifade etti, aynı şekilde PYD ve YPG silahlardan istifade etti. Rakka’nın tamamına yakını Arap nüfusludur. Burada doğru olan yol, makul meşru unsurlarla birlikte DEAŞ’a karşı mücadelenin hızının artırılmasını sağlanmaktır.

BARZANİ'NIN REFERANDUM AÇIKLAMASI

Barzani, bağımsızlık için referanduma gideceğini açıklamıştı?

Biz Türkiye olarak hem Irak merkezi hükümetiyle, hem Irak Kürdistan yönetimiyle ilişkimizi sürdürüyoruz. Bizim açıkça ifade ettiğimiz şudur, bölgedeki bütün halklar özgürlükler konusunda alabildiğince özgürlüklerden istifade etsinler. Ama daha çok ortak noktada hareket edebilecek zemini bulsunlar. Irak’ta, bölgesel Kürt yönetimi, merkezi hükümetle arasındaki ilişkilerin düzelmesi ve sorunların giderilmesi için gayret edilmesi gerektiğini önceliyoruz.

Avusturya Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting yapmasını uygun bulmayız ifadesini kullandı.

Biz de Avusturya Dışişleri Bakanı’nın bu açıklamalarını hoş karşılamayız. Makul, meşru zeminlerde görüşlerini ifade etmesini isteriz. Oradaki siyasi faaliyetler, Avusturya seçimleriyle ilgili değildir. “Ey Avusturya halkı şu partiye değil bu partiye oy verin” diyecek değillerdir. YSK seçim çevreleri oluşturmuştur. Biz nasıl referandumla ilgili kampanya yürüteceksek, Avrupa’da da yürüteceğiz. Onları ilgilendiren bir durum değildir. Viyana’da da Paris’te de Belçika’da Berlin’de de yapacak. Burada buna dikkat edilmesi lazım. Bu Türkiye demokrasisine katkı sağlayacak olan durumdur. Biz de bu sözü hiç duymamış olalım, demokratik standartlar içerisinde söylenecek söz değildir.

HAC FİYATLARI

Hac kuraları çekildi. Hac ve Umre bedelleri Türk lirasıyla ödeniyor ama bedel belirlenirken yüksek kurdan hesaplandığı yönünde görüşler var. Vatandaş kar mı elde etti zarar mı?

Hac ile ilgili mesele. Çok çalıştık, özellikle üzerine yoğunlaştık. Geçen sene kurlar 2,90’dı. Bu sene diyanet bunu 3,50’de sabitledi. Geçen seneki kurlar üzerinden dahi hesap edilse, o fiyata türk parası olarak denk gelen, ondan daha ucuz olan standart hac tarifesi için bir uygulama yaptık. Kur üzerinden hesaplar yapmış olsak 3 bin 500 lira ucuzlatmış olduk geçen seneye göre. 18 bin lira ödemeleri gerekiyordu, şimdi 12 bin 500 hatta daha altında bir fiyat açıklandı.

Şunu da söylememiz lazım. 1 milyon 200 bin insan sıra bekliyor. Bu insanların çok büyük bir kısmı çok zengin insan değildir. Orta gelirli, dar gelirli çok sayıda yurttaşımız parasını denkleştirip hacca gitmek istiyor. Sadece bu yıl 80 bin vatandaşımız hac ziyaretini yapabilecek. Keşke daha fazla ucuzlatabilsek. Ama elde olmayan maliyet kalemler, örneğin Suudi Arabistan’da kira gelirinin yüksek oluşu, uçak biletlerinin yüksekliği gibi…

HZ. ALİ'NİN DOĞM GÜNÜ

21 Mart’ta Hazreti Ali’nin doğum gününün kutlanacağını söylemiştiniz. Yeniden alevi açılımı mı olacak? Bilgi vermeniz mümkün mü?

Hazreti Ali efendimizin tam doğum gününün hangi gün olduğu tam olarak bilinemiyor. Bu sene alevi Bektaşi sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde, Ankara’da ve Hacı Bektaş’ta bu törenler, anmalar yapılacak. Böylece uzun yıllar sonra devletle alevi yurttaşlarımız dostlarımız kardeşlerimiz bir araya gelecekler. Bu kültür bakanlığımızın desteklediği bir törendir. Ama bu toplantının sahibi STK’larımızdır.

Yunanistan savunma bakanı ‘Kardak’a gelsinler, nasıl gideceklerini görelim’ açıklaması vardı. Bununla ilgili bakanlar kurulunda görüşme oldu mu?

Ege’de gerilimi artıracak sözler söyleyen çok sayıda siyasetçiler oldu. Ben yunan savunma bakanının da kendi görüşünü ifade ettiğini düşünmek isterim. Yunanistan’da koalisyon hükümeti söz konusu, hükümetin resmi görüşü olmadığını ümit ederim. Türk Yunan ilişkilerine hizmet edecek bir şey değildir. Türkiye Ege’deki haklarını bilmektedir. Kardak kayalıklarının Türkiye için sembolik bir anlamı vardır. Bu anlama bağlı olarak Türkiye her türlü hakkını hukukunu koruyabilecek güce de imkana da stratejiye de sahiptir.

KARARGAH RAHATSIZ MANŞETİ

Bu manşetin karargah rahatsız şeklinde algılanmasının doğru olmadığı kanaatindeyim.

Birileri 15 Temmuz’daki o felaketten sonra, TSK’nın itibarını yerle bir eden hain kalkışmasından sonra, TSK’nın yeniden itibar kazanarak operasyonlar yapmasından, bu operasyonlardan da başarılı olmasından birileri rahatsızlık duyuyor.

Mesele son derece yanlıştır. TSK’nın siyasetin içine çekilmesinin hiçbir faydası olmadığını Türkiye görmüştür. Siyasi hayatımızda gördüğümüz gibi çok somut 15 Temmuz’da da gördük.

TSK’mız kendi işine odaklanmış vaziyettedir. Kaldı ki Türkiye de eski Türkiye değildir. Herkesin sözlerine söylediklerine dikkat etmesi lazım. Artık öyle manşet atarak ne TSK’ya ayar vermek ne de hükümete ayar vermek mümkün değildir. Köprünün altından çok sular aktı. Hükümet milletin verdiği yetkiye dayanarak işinin başındadır.

TSK da hükümetin sivil iradenin emrinde görevlerini yapan Türkiye’nin önemli kuruluşlarından birisidir. Siyasetin içine asla girmeyecektir, kimsenin de siyasetin içine sokmaya gücü yetmez.

Bu süreçte herkes işine baksın, medya da işine baksın. Bu tür operasyonlarla ne TSK’nın görüşü değiştirilebilir, ne de hükümetimizin tavrını değiştirebilir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti işinin başındadır. Anayasal kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam eder. Siyasi irade hükümettedir, tüm kuruluşlar vazifelerini yapmaktadırlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN