Olmadı Monsıeur

Olmadı Monsıeur

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü Fransa ziyaretinden önce Paris’ten ardı ardına yapılan açıklamalar tepki çekti. Macron “Tutuklu gazetecileri gündeme getireceğim” derken, Hükümet Sözcüsü ise Suriye’deki Fransız vatandaşlarının PYD’nin mahkemelerinde yargılanmasını saygıyla karşıladıklarını açıkladı.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yapacağı Fransa ziyareti öncesinde Paris’ten diplomatik nezaket sınırlarını aşan iki açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda imza attığı uluslararası anlaşmalardaki yükümlülükleri yerine getirmesi” çağrısı yaptı. Fransız Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux ise Suriye’de yakalanan vatandaşlarının Türkiye’nin ‘terör örgütü’ olarak kabul ettiği PYD’nin mahkemelerinde yargılanmasını saygıyla karşıladıklarını söyledi.

Bugünkü ziyaret öncesinde ilk açıklama Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan geldi.  Macron, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imza atan Türkiye’nin Avrupa değerlerine uyması gerektiğini belirterek, bu konuyu Cumhurbaşkanı Edoğan ile yapacağı görüşmede gündeme getireceğini ifade etti. ‘Fransa’nın değerlerini paylaşmayan rejimlerle de diyaloğa devam edilmesi’ gerektiğini iddia eden Macron, sonuç almak için diyaloğun önemine işaret etti ve Türkiye’yi örnek göstererek şunları söyledi: “Türkiye ile son aylarda iki büyük zorluğu aştık. Gazeteci yurttaşlarımız Mathias Depardon ve Loup Bureau tutuklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile doğrudan ve birçok kez diyaloğa girdim. Ve bu yurttaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını istedim. Gazetecilik örgütleri de bizimle birlikte çalıştı. Birlikte harekete geçtik ve sonuç aldık. Ancak Türkiye’de bir sürü gazeteci hala tutuklu. Özellikle aralarında Avrupalı gazeteciler de var.” Macron, Erdoğan’ın bugün Paris’e gerçekleştireceği ziyarete atıfta bulunarak, “Türkiye’de tutuklu olan gazetecilerin durumunu gündeme getireceğim” diye konuştu. Demokrasi ve ifade özgürlüğü karşıtı girişimlerin AB’nin komşuları hatta AB sınırları içine kadar ulaştığını dile getiren Macron  “AİHM’e yaptığım ziyarette özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine imza atan Türkiye ve Rusya’nın imzalarına saygı duymalarının sağlanmasını istedim. Ne AİHM ne de AB içinde ifade ve basın özgürlüğüne karşı girişimleri kabul edemeyiz. Basın, demokrasilerimizin en önemli karşı gücüdür” dedi.

Kritik ziyaret öncesi Paris’ten yapılan bir diğer tepki çeken açıklama ise Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux’dan geldi. Griveaux, Suriye’de IŞİD’e katıldıktan sonra yakalanan ve tutuklanan Fransızların adil olmak koşuluyla, yerinde yargılanacağını söyledi. Griveaux, Fransız RMC ve BFMTV’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği ve her fırsattı kırmızı çizgi olarak duyurduğu PYD’ye meşruiyet sağlayacak kritik ifadeler kullandı. Griveaux, PYD denetimindeki bölgelerde tutuklanan Fransız vatandaşlarının durumu ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Rojava’da tutuklanan cihadçı kadınlar, yargı kurumları adil yargılamayı sağlayabiliyorsa orada yargılanacak, savunma haklarına saygı duyulacak. Suriye’nin Kürt bölgesi, Rojava’da savunma haklarına sahip adil yargılamayı sağlayabilen adli kurumlar var, orada yargılanacaklar. İşlenen suç ne olursa olsun, yurt dışındaki Fransızlar için de savunma hakkı garanti altına alınmış olmalıdır.’’

Kuzey Suriye’de 30 kadar Fransız kadının Kürt güçleri ve Iraklılar tarafından tutuklandığı belirtiliyor.

18-01/05/screenshot_1.jpg

MACRON’DAN ÜMİTLİYİM’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız TF1 ve LCI kanallarına verdiği bir röportajda, bugün gerçekleştireceği Fransa ziyareti ve iki ülke arasındaki ilişkilere dair açıklamalarda bulundu. “Bu ziyareti çok önemsiyorum” diyen Erdoğan Türkiye ile AB arasındaki ilişkide Fransa’nın katkısına ve bu yöndeki tavrına dikkati çekerek şöyle konuştu: “Sayın Macron’la bir dönemin içerisine girdik. İyi bir başlangıç yaptık. Yani bölgesel konularda olsun, ikili ilişkilerde olsun, Sayın Macron’la attığımız adımlar gayet iyi bir şekilde gelişiyor ve kendisinden ümitliyim. Özellikle savunma sanayi alanında Fransa-İtalya ve Türkiye olarak üçlü bir işbirliği söz konusu. Bu bakımdan ben Sayın Macron’un Avrupa Birliği’ndeki yerini önemsiyorum ve bunun hakkını da vereceğine inanıyorum.” IŞİD’e katılan 5 bin 600 yabancı savaşçıyı yakalayarak sınır dışı ettiklerini vurgulayan Cuöhurbaşkanı Erdoğan 54 binin yabancı savaşçıyada Türkiye’ye giriş yasağı koyduklarını ifade etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN