Önce Esad sonra Ankara

Önce Esad sonra Ankara

Suriye’de Esad ile görüştükten sonra Ankara’ya inen Rus lider Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile biraraya geldi. Kritik zirvenin ardından liderler ‘Suriye’de sıkı işbirliğimiz devam ediyor” mesajı verirken Kudüs konusunda da benzer yaklaşımlar içinde olduklarını belirttiler.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin Ankara’da biraraya geldi. Suriye’de Esad ile buluşmasının ardından Mısır’a geçen Putin Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile   görüştükten sonra Ankara’ya geldi. Putin ile Erdoğan’ın başbaşa görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Liderler görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye, Kudüs, S-400 ve TürkAkım projelerinin ele alındığı zirvenin ardından verilen mesajlar özetle şöyle oldu:

* Ahenkli bir çalışma içindeyiz: Bu yıl içinde Sayın Putin ile sekizinci kez bir araya geldik. Bu durum, yakın diyaloğun, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konulardaki mesainin boyutlarını açıkça ortaya koyuyor. Türkiye- Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Siyasi düzeyde ahenkli bir çalışma ortamımız var. Bu ziyaretler ve telefon görüşmelerimiz kritik konuları düzenli olarak değerlendiriyor, ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz. Enerji, ikili işbirliğimizdeki en kritik başlıklar arasındadır. Bu alandaki ortaklığımız Türk Akım ve Akkuyu projeleri ile yeni bir mertebeye ulaşmıştır. Bu projeleri en kısa sürede hayata geçirme noktasında iki tarafın da istekli ve kararlılığı ortadadır.

Kudüs konusunda hemfikiriz: Putin ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldık. Kudüs ile ilgili gelişmeleri de konuştuk. ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Müslümanlarla beraber Hristiyanları, hatta aklıselim Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler ortada. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan sahibi, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. Kudüs konusunda Sayın Putin ile benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördüm. Bu konudaki temaslarımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık.

Suriye’de yakın ilişki sürecek: Suriye konusunda Soçi’de ele aldığımız konuları değerlendirme fırsatımız oldu. Bundan sonraki adımımız en kısa zamanda Soçi’de ikinci görüşmemizi yapacağız. Siyasi sürecin ilerletilmesi bağlamında ne gibi ilave adımlar atabileceğimizi istişare ettik. Astana garantörleri olarak Suriye ihtilafına kalıcı siyasi çözüm bulunması amacıyla Cenevre’de yürütülen sürece önemli katkı sağlayacağız. Yakaladığımız bu ivmeyi önümüzdeki dönemde de muhafaza etmek niyetindeyiz.

Putin: Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler. Suriye’deki durumu ele aldık. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Herhangi bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz. Suriye’de siyasi çözüm konusunda Soçi’de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük. Bu kongreye katılacak olan katılımcılar Suriye devlet yapısını ve anayasayı kabul etmesi ve BM denetiminde seçimlerin yapılmasıyla ilişkilidir. Sayın Erdoğan’ın kişisel çabalarını da takdir etmek istiyorum. ABD’nin Kudüs kararı bölgedeki durumu daha da kötüleştirmektedir. Fiilen barış görüşmelerini baltalayabilecek bir karardır. Kudüs’ün statüsü İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan temasla belirlenmelidir.

17-12/12/screenshot_1-1513035254.png

KENDİN ÇALAR KENDİN OYNARSIN

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığınca, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesine tepkisini sürdürdü. ABD ve İsrail’e sert mesajlar veren Erdoğan, “Kudüs’te sergilenen vandallığın, zulmün, hoyratlığın ilelebet devam etmesi mümkün değildir. Bugün kendilerini Kudüs’ün sahibi sananlar, yarın arkasına saklanacak ağaç dahi bulamayacaklarını bilmelidirler. Biz bu kararı asla tanımıyoruz, tanımayacağız. Başkan Trump’ın bu açıklaması bizi bağlamaz. Kudüs’ü de İslam dünyasını da bağlamaz. Sen çalarsın, sen oynarsın. Olay bu” dedi.

ARMAGEDDON MESAJI

Erdoğan’ın İsrail’e yönelik kullandığı “Bugün kendilerini Kudüs’ün sahibi sananlar, yarın arkasına saklanacak ağaç dahi bulamayacaklarını bilmelidirler” ifadeleri İslam dahil 3 dinde de yer alan ‘Kıyamet Savaşı’nı hatırlattı. Armageddon, dini kaynaklara göre dünyanın sonuna doğru yapılacağına inanılan son savaşa verilen isim. Armageddon’un Kıyamet öncesi gerçekleşeceği ve zamanı geldiğinde tüm ulusların savaşa katılacağına inanılır. Savaşın ardından kıyametin kopacağı belirtilir. Armageddon, Hristiyanlık ve Musevelik’te ifade olarak da yer alırken İslam da ismen bulunmaz ancak Melhame-i Kübra olarak tanımlanır. Bir Hadis-i Şerif’te de, Yahudilerin taşların ve ağaçların bile arkasına saklanacağı, buna karşın Gargat ağacından başka bütün taş ve ağaçların: “Ey Müslüman, Ey Allahın kulu, Yahudi arkamdadır, gel onu cezalandır” diyeceği ifade ediliyor. (Buhârî, Tecrid, IX, 73; Tirmizî, Birr, 25; Fiten, 2; et¬Tâc, I, 25) (Kitab¬ul Fiten H 2239) Armageddon Vadisi’nin tam yeri bilinmemektedir çünkü Megiddo adlı bir dağ yoktur. Armageddon için en olası yer, Megiddo ovasını çevreleyen tepelik arazidir. Savaşın İsrail’in tamamını kapsayacağına inanılır.

S-400  BU HAFTA NETİCELENECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu yıl içerisindeki 7. yüz yüze görüşmeleri için Ankara’da bir araya geldi. Beştepe’de gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, Rusya ile S-400 hava savunma sistemi alınması için yürütülen görüşmelerde sona gelindiğini belirterek, “S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir” dedi. Erdoğan’ın ardından dikkat çeken bir açıklama da Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’dan geldi. Siluanov, askeri teknik işbirliği alanında ilgili anlaşma imzalandıktan sonra Türkiye’ye kredi sağlanacağını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN