Önce tahliye operasyonu

Önce tahliye operasyonu

TSK ve ÖSO Afrin’i çembere almak için adım adım ilerlerken, terör örgütü, Kandil’den gelen talimatlarla sivillerin kentten çıkışını engellemeye çalışıyor. Mehmetçik ise halkın tahliyesi için ilçenin güneydoğusunda birkaç gün açık kalacak sivil koridoru bıraktı. Daha sonra bölge tamamen çembere alınacak ve PKK’lılara son darbe vurulacak.

HİLAL ÖZTÜRK/İSTANBUL

Zeytin Dalı Harekâtı’nın 54’ncü gününde TSK ve ÖSO güçleri Afrin’i çembere almak için ilçe merkezine yakın köyleri teröristlerden temizlemeyi sürdürüyor. Afrin şehir merkezine doğu ve güneybatı bölgesinden ilerleyen TSK ve ÖSO kente 1.5-2 kilometre kadar yaklaştı. KARAR’ın güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre, YPG/PKK’nın tehdit ve baskısına rağmen Afrin’deki sivil halk şehri terk etmek için harekete geçti. Sağ ele geçirilen YPG/PKK’lıların ifadelerinde ve teröristlerin telsiz konuşmalarında Kandil’den, PKK sorumlularına sivillerin Afrin’den çıkmaması için sert talimatlar verildiği öğrenildi. TSK ve ÖSO güçleri ise ilçenin güneydoğusundan rejim bölgesine sivil geçişlerinin sürmesi için birkaç gün açık kalacak tahliye koridoru bıraktı. Sivillerin tahliyesine imkan tanıyacak koridor kapatıldıktan sonra Afrin’deki çemberi tümüyle tamamlanmış olacak. TSK’nın uzun bir süredir Afrin merkezine bildiriler atarak sivil halka şehri boşaltma çağrısı yaptığı, terör örgütünün ise tam tersi yönde anonslar geçtiği belirtildi.

Güvenilir kaynaklar, PKK/YPG’nin Afrin’de askeri ve siyasi olarak yenilgiye uğradığının farkında olduğunu, taktik olarak son askeri ve siyasi hamlelerini yaptığını ifade etti. Örgütün Afrin’den sivil kaçışını engelleme çabasının da meskun mahal ve hendek çatışmalarına hazırlanan PKK için zafiyet anlamına geldiğini belirten kaynaklar, YPG’nin sivil kayıplar yaşanması, uluslararası kamuoyunun Türkiye’ye baskı uygulaması ve Afrin yönetiminin rejime verilmesini hedeflediğini kaydetti. Bu nedenle teröristlerin Afrin’den sivil kaçışları engellemek için zor kullanmak dahil her yolu denediklerini ifade eden kaynaklar, ancak örgüt sorumlularının Afrin’deki ciddi paniği kontrol edemediğini, hem sivil halkın hem de bazı örgüt üyelerinin şehirden çıkışını engelleyemediğini bildirdi. Sivil halkın teröristler tarafından nasıl engellendiği de İHA’lar tarafından çekilen görüntülere yansıdı.

18-03/13/5aa63c6f2269a20324dfdc96.jpg

TSK’nın Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde aşama aşama ilerledi. Operasyonun ilk aşaması terör örgütünün Hatay ve Reyhanlı’ya yönelik saldırılarını engellemek ve sınırları içeriye doğru 20 kilometre temizlemekti. Bu aşama ilk bir aylık sürede gerçekleşti. Kelepçe taktiğiyle ilerleyen TSK ve ÖSO hilal tamamlandıktan sonra Afrin merkezine doğru 3 noktadan ilerlemesini sürdürdü. Kuzeybatıdan Raco, güneybatıdan Cinderes ve kuzeydoğudan ilerleyen birlikler, üçlü kıskaç taktiğiyle Afrin merkezine doğru teröristlerin kontrolündeki bölgeleri temizledi. Cinderes, Raco ve Afrin yolunda önemli bir stratejik kavşak olan Kafr Jana’nın alınması sonrası ilerleme hız kazandı. Son 3 günde 30’dan fazla köyün ele geçirilmesiyle çember iyice daraldı. Afrin’de yaklaşık 5 bin teröristin olduğu değerlendirmesinde bulunan kaynaklar, tahkimatlar, hendekler ve keskin nişancılarla meskun mahal çatışmasına hazırlık yapıldığının belirlendiğini ifade etti.

ÇIKMAK İSTEYENLERE ATEŞ AÇTILAR

Afrin’deki teröristlerin elebaşları ilçeden kaçarken, kent merkezinde çıkışlarına izin verilmeyen sivillerin örgüte baskıları artıyor. Güneyde İran destekli güçlerin işgalindeki Nubul ile rejim kontrolündeki topraklara geçmek isteyen bazı sivillerle teröristler arasında sürekli şiddetli münakaşalar yaşanıyor. Teröristler, canlı kalkan olarak kullanılmak istemedikleri için bölgeden ayrılmaya çalışan halkı ateş ederek durduruyor. TSK’nın İHA’larla kaydettiği görüntülerde halka ait araçların Afrin’den çıkmak için PKK’nın kontrol noktasının önünde konvoy oluşturduğu görülüyor. Eli silahlı teröristlerin sivillere izin vermediği ve ateş açtığı anlaşılıyor. Örgütün, bazı sivil araçların ilçe merkezinden çıkışına, kişi başına bin dolar civarında rüşvet alarak, TSK ve ÖSO’nun ilerleme güzergahında bulunan alanlara yönelmeleri şartıyla müsade ettiği de belirtiliyor. Bu şekilde yola çıkan bazı araçlar, ilçe merkezinden güneye ve doğudaki Tel Rıfat’a yol alıyor. Diğer yandan PKK Suriye’nin kuzeydoğusunda işgal ettiği Haseke ili ve Kamışlı ilçesinden Afrin’de savaştırmak için yeni mensuplar arıyor. Örgüt, Afrin’e göndermek istediklerine 400 dolar maaş vermeyi vaat ediyor.

AKAR: BÖLGEYİ DEAŞ'TAN TEMİZLİYORUZ

Afrin’in tamamen kuşatılmasına 1.5 km kalırken  yaklaşık bin 100 kilometrekare alan teröristlerden kurtarıldı. Afrin’in 6. belde merkezi Mabatlı’ya yönelik operasyonlar ise henüz başlamadı. Dün temizlenen 8 köyle birlikte 5’i belde merkezi, 159’u köy, 31’si kritik nokta olmak üzere toplam 197 bölgede hakimiyet sağlandı. Operasyonlarda 3 bin 347 terörist etkisiz hale getirildi.

HALK REJİM BÖLGESİ VE MENBİÇ'E GİDİYOR

Kuşatmanın derinleşmesiyle birlikte Afrin’deki siviller, evlerinden ayrılmaya başladı. Sivillerin yanlarına aldıkları bazı eşyalarla Afrin’in güneyindeki ve rejim kontrolünde olan Nubul-Zehra bölgelerine gittikleri belirtildi. Uzun araç konvoyu oluşan bölgeden ayrılan sivillerin bazılarının rejim kontrolündeki bölgelere yerleştikleri, bazılarının ise iç kesimlerden ilerleyerek Menbiç tarafına devam ettikleri aktarıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN