Pardon siz üniversiteye yerleşememişsiniz!

Pardon siz üniversiteye yerleşememişsiniz!

LYS sonuçlarının ardından boş kontenjan sayısındaki rekor artış tartışılırken, ÖSYM’nin büyük bir skandala imza attığı ortaya çıktı. Kurum, milyonlarca öğrencinin kaderini etkileyen sonuçlarda hata yaptığını, puanların da yeniden hesaplandığını duyurdu. Buna göre, yerleşemeyen bin 628 aday bir programa girmeye hak kazandı, yerleşen bin 499 öğrenci ise açıkta kaldı.

MELEK GEDİK

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sonuçları 8 Ağustos’ta açıklandı, rekor kıran boş kontenjan sayısına dün bir de skandal hata eklendi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, (ÖSYM) üniversite yerleştirme esnasında ek puan düzenlemesinde hata yapıldığını açıkladı. Yerleştirme sonuçlarının yeniden değerlendirildiğini duyuran ÖSYM, bin 110 adayın yerinin değiştiğini, yerleşemeyen bin 628 öğrencinin bir programı kazandığını, yerleşen bin 499 adayın ise herhangi bir programa yerleşemediğini bildirdi.

ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruda, Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’ nın kullanıldığının tespit edildiği belirtildi.

17-08/13/1308krr01cc.jpg

Duyuruda, şunlar kaydedildi: “Bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede bin 110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, bin 628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen bin 499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememiştir.” Konu ile ilgili adaylar ve kurumların bilgilendirildiği, yeni sonuçların bugün (dün) saat 11.00 itibarıyla güncellendiği bildirilen duyuruda “Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler, bilgilerine saygıyla sunarız” ifadesine yer verildi.

MESLEK LİSESİ ODAKLI YAZILIM HATASI

Karar eğitim yazarı Turgay Polat: “ÖSYM’nin hatasından etkilenen öğrencilerin tamamına yakını meslek liseli. Öğrencilerin, bu seneki sınavsız geçişleri kaldırıldığı için meslek liselerinin pozisyonlarıyla ilgili yazılımda bir güncelleme yapılması gerekiyordu. Bu güncellemenin yapılmamış olduğunu düşünüyorum. Bu güncelleme gerçekleşmediği için de meslek liseliler normal öğrenci olarak kabul edilip yerleştirilmeye tabi tutulmuş. Tabii, ÖSYM’nin  ‘Pardon siz kazanamamışsınız’ demesi kabul edilir bir durum değil. Bölümü değiştirilen öğrencilerin aleyhine bir durum oluşuyorsa düzeltilmeli. ÖSYM’ye olan güvenini sarsmamak adına hem de insani açıdan doğru olan budur. ÖSYM, eğer bunu yapmazsa insanlar bir sürü dava açacaklardır, çünkü ellerinde ÖSYM’nin ‘Kazandınız belgesi’ var.Kurum, ‘Ben hata yapmışım’ demekle bu işten kurtulamaz.”

SİSTEM KENDİ KENDİNİ DİNAMİTLEDİ

Eğitim uzmanı Servet Gülsün Şirin: “ÖSYM’nin yaptığı açıklama göre, bin 628 öğrenci şu an hiçbir yere yerleşemedi. Bu durum özellikle meslek liselileri etkiledi. Sınav mekanizmasını düzenleyen kurum, daha önce de böyle hatalar yapmıştı. Bu üzerinde düşünülmüsi gereken bir durum. Bir de boş kontenjan sayının rekor kırdığı bu sınavda, öğrencilerin herhangi bir programa yerleşememesi ciddi düşündürücü. YÖK ve ÖSYM’nin yaptığı son düzenlemeler, sistemin kendi kendini dinamitlemesine sebep oldu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN