Performansa dayalı yeni yargı sistemi

Performansa dayalı yeni yargı sistemi

Yargı reformunda sona geldiğini açıklayan Adalet Bakanı Gül, “Yargıya güvenin artması ve yargının makul sürede tamamlamasının temel amaçları olduğunu belirtti. Buna göre yargının fiziki, teknik alt yapısını geliştirmeyi, performansa dayalı sistem kurmayı hedefliyoruz” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi ile Bakanlığın Stratejik Planı’nın güncellenmesi çalışmalarında gelinen aşamaya ilişkin bilgi verdi. Yargının kendi ideolojisine kalkan ve güç olarak gören örgüt mensuplarından arındırıldıkça güvenin arttığını ifade eden Gül, yargıya güvenin artması ve yargının makul sürede yargılamayı tamamlamasının temel amaçları olduğunu belirtti. Bu konuda, yakın zamanda bir analiz yaptıklarını hatırlatan Gül, avukatlara, hakimlere, savcılara ve vatandaşlara Türk yargısının durumunu sorduklarını ve önerilerini aldıklarını aktardı.

Buna yönelik de yargı reform belgesinin güncellendiğini anlatan Gül, yargı reformu belgesini, çağdaş, daha etkin bir hukuk mekanizması için önemsediklerini bildirdi. Bakan Gül, hakim, savcı ve avukatların görüş ve önerilerini bildirmeleri için sistem oluşturduklarını, yargı reformu ve stratejik planın Türkiye’deki avukat, hakim ve savcılarla beraber yapılacağını kaydetti.

Akademisyenler, çalışma ve ekonomi hayatı, hukuk fakülteleri ile toplumun tüm kesimlerinden görüş alınacak şekilde sürecin devam edeceğini belirten Gül ‘Çünkü hukuk, yargı tüm vatandaşlarımız için var. Türk milleti adına karar veriyorsanız Türk milletinin taleplerini, ihtiyaçlarını, beklentilerini dikkate almak zorundasınız. Cumhuriyetimizin 100. yılında daha güçlü bir hukuk sistemini, güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemini burada oluşturmayı hedefliyoruz. Yeni yargı reformuyla ve stratejik planla hızlı işleyen bir yargı sistemi oluşturacağız. Alternatif çözüm yöntemlerini geliştirmeyi, yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Mahkemeye gitmeden de yine anlaşma yollarını destekleyeceğiz’ dedi.

Gül ‘Yargının fiziki, teknik alt yapısını geliştirmeyi, performansa dayalı sistem kurmayı hedefliyoruz. Yargısal etik ve yargıda şeffaflığı geliştirmeyi hedefliyoruz. Tüm bunların sonucu olarak da hizmetlerden vatandaşın memnuniyetini artırmayı amaçlıyoruz. Tüm çalışmamız buna yönelik. Hem stratejik planı hem de yargı reformunu güncelliyoruz. Çalışmalarımızı, kasım sonunda tüm Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyoruz’ diye konuştu.

Yargıya yeni sistemHUKUK MEZUNLARINA MESLEK ÖNCESİ SINAV

Hakim ve savcı yardımcılarının, hakim ve savcıların nezaretinde bazı işlemleri yapacağını, bu sürede de tecrübelerin artırılmasının hedeflendiğini ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hakim ve savcı yardımcılığında belirli bir süre öngördüklerini, bu sürede teori ve pratiğin kazandırılmasının amaçlandığını söyledi. Hukuki ve mesleki yeterlikle ilgili öngörülen sistem hakkında konuşan Gül ‘Mesleki yeterlikle hukuki yeterlilik sınavı düşünüyoruz. Hukuk fakültesinden mezun olan birisi noter, avukat, hakim, savcı, noter yardımcısı ne olacaksa önce bir hukuki yeterlilik sınavına girecek, bu sınavı geçtikten sonra diğer alanlarda, hangi mesleği düşünüyorsa o sınava girecek. Bunun da mesleğin kalitesini artıracağını düşünüyoruz. Strateji belgemizle beraber bu konuda da önerileri alıyoruz. Kamuoyunda da büyük destek gördük. Bunun yargıya güveni ve kaliteyi artıracağına inanıyoruz’ dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN