Pilotlar tehlikeyi lazerle görecek

Pilotlar tehlikeyi lazerle görecek

Şırnak’ta 13 askerin şehit olduğu kazadan sonra TSK’nın helikopterlerine lazerli engel tanıma sistemi monte edilecek. Başbakan’ın talimatıyla acil tedarik kapsamında alınacak sistem, 30 metre ve üzerindeki engellerde pilotları uyaracak.

ÖZEL HABER / KENAN BUTAKIN

Şırnak Şenoba’da 31 Mayıs gecesi meydana gelen, 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasının ardından KARAR, askeri helikopterlerde engel tanıma sisteminin olmadığını manşetinden duyurdu, ardından yüksek gerilim hatlarındaki ikaz kürelerinin eksikliğine dikkat çekerek gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün Çankaya Köşkü’nde iftarda ağırladığı medya temsilcilerine yaptığı açıklamada, engel tanıma cihazının ihale yapılmadan acil alım kapsamında tedarik edilmesi için Milli Savunma Bakanı’na talimat verdiğini açıkladı. Engel tanıma sistemlerinin ihalelerinin bürokrasiye takıldığını bildiren Yıldırım “Bunların hiçbiri bahane olmamalı. Milli Savunma Bakanı’na ‘Gerekirse doğrudan temin suretiyle bu işi hemen halledin’ dedim. Güvenlik gerekçesiyle muafiyet uygulayacağız ve doğrudan temine giderek alınacak” dedi.

KARAR’ın gündeme getirdiği engel tanıma sistemleri ikiye ayrılıyor. Bu sistemlerden ilki pasif koruma sistemi. Oluşturulacak veri tabanıyla tüm Türkiye’de 30 metre ve üzeri engeller veri tabanına işlenebiliyor. Pilot da helikopterden önündeki ve etrafındaki engebeli arazileri görebiliyor. Ancak bu proje üzerindeki çalışmalar Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından 2010 yılında başladıktan sonra bir türlü tamamlanamadı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki 172 helikoptere monte edilecek sistem ise aktif koruma sistemi olarak biliniyor. Bu sistemde helikopterin alt tarafına 30 kiloya kadar çıkabilen bir lazer sistemi yerleştiriliyor. Sistemde lazerin çarptığı engebeler pilota uyarı olarak veriliyor. Sistem 1 kilometrelik görüş mesafesinde 500 metre, 10 kilometrelik görüş mesafesinde de 620 metredeki tüm engelleri pilota bildiriyor. Lazer sensörü, helikopterin alt kısmına yerleştiriliyor. Helikopter özellikle kalkış, iniş ve kurtarma gibi operasyonlardayken sensörden yayılan lazer ışınları bölgedeki engebeli arazileri pilota bildiriyor. Bu sistemin helikopterlerde kullanılmaya başlamasının ardından Şırnak’ta meydana gelen kazaların önüne geçilebileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN