PYD’nin Afrin planı ‘Kamışlı modeli’

PYD’nin Afrin planı ‘Kamışlı modeli’

YPG ile rejimin anlaşma girişiminde yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Örgütün Esad’a Kamışlı’dakine benzer bir model önerdiği öğrenildi. Buna göre Afrin’in yönetimi rejime bırakılacak, ancak Şam güçleri merkeze girmeyecek.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

KARAR, Zeytin Dalı Harekatı’nda bozguna uğrayan terör örgütü YPG ile Suriye rejimi arasındaki pazarlığın yeni ayrıntılarına ulaştı. İddiaya göre örgüt, 20 günde 52 kritik noktayı rejime bırakacaktı. Ancak örgüt, rejim tarafından şart koşulan 5 maddeyi kabul etmedi. Buna göre, örgütün Suriye’nin doğusunda bulunan Kamışlı’daki gibi bir model üzerinde durduğu belirtildi. Modele göre YPG, Afrin’i elinde tutmak için Kamışlı’da olduğu gibi kentin yönetimini rejimle paylaşacak ancak Esad güçleri şehre girmeyecekti. Buna karşın kent dışındaki noktalarda rejimin konuşlanmasına izin verilecekti. Rejim ise örgütün bu taleplerine olumsuz yaklaşınca kirli anlaşmada uzlaşma çıkmadı. Diğer yandan, rejim güçlerinin bölgedeki güçlerinin sayısının oldukça yetersiz olduğu ifade edildi. KARAR’ın bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre, rejim güçlerinin Afrin’in güneyinde Hizbullah dahil yeterli askeri desteği bulunmuyor. Suriye devlet televizyonunun önceki gün yayınladığı görüntülerde de sadece birkaç sivil aracın Afrin’e yakın bir bölgeye giriş yaptığı dikkat çekmişti. Hizbullah dışında da Halep’in kuzeyinde rejime bağlı en etkili grubun Rusya yanlısı Çeçenler olduğu belirtildi. Bölge kaynakları ayrıca, rejimin Rusya’nın askeri desteği olmadan Afrin’de etkili olamayacağını kaydetti.

JÖH’LER SICAK BÖLGEYE GİDİYOR

Diyarbakır’ın Kulp ve Ergani ilçesinde görev yapan 64 güvenlik korucusu Zeytin Dalı Harekatı’na katılmak üzere Afrin’e uğurlandı. Gaziantep’in İslahiye ilçesine komando ve piyadelerin de yer aldığı yaklaşık bin kişilik JÖH ve PÖH’lerden oluşan grup askeri personele TSK’ya ait uçaklarla havalimanına getirildi. Birlikler, otobüslerle Suriye sınırındaki askeri üsse gönderildi. Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçesinde vatandaşlar tarafından Türk bayrakları ve zeytin dalları ile karşılanan otobüslerdeki askerlerin, ihtiyaca göre Afrin’e ve sınır hattına görevlendirileceği öğrenildi. Adıyaman’da bulunan Jandarma Özel Harekat (JÖH) Tabur Komutanlığı’ndan 70 komanda da Afrin’e kurbanlar kesilerek sınır hattına uğurlandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN