Radyasyonsuz tomografi hamilelere umut olacak

Radyasyonsuz tomografi hamilelere umut olacak

Türk bilim insanları radyasyon içermeyen tomografi cihazı geliştirdi. Mesanenin görüntülenmesini sağlayan cihaz sayesinde hamile, bebek ve çocuklar radyasyona maruz kalmadan tedavi olabilecek.

Bilim dünyasını heyecanlandıracak buluş, bu kez Türk doktorlarından geldi. Türkiye’de yaşayan bilim insanları radyasyon içermeyen tomografi cihazı geliştirdi. Prof. Dr. Yunus Söylet, Doç. Dr. Elif İnce, Prof. Dr. Cenk Büyükünal, Prof. Dr. Mehmet Eliçevik ve Prof. Dr. Haluk Emir’in ortak geliştirdiği cihaz, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun düzenlediği uluslararası yarışmada altın madalya ödülü de aldı. Cihaz sayesinde ekonomik alanda da yüzde 80 tasarruf sağlanacağını belirten Doç. Dr. İnce “Geliştirdiğimiz ‘elektrik empedans tomografi’yle hiç radyasyon olmadan sadece elektrik sinyalleri kullanılarak 3 boyutlu görüntüleme sağlıyoruz. Çocuklar, hamileler ve bebeklerde çok rahatlıkla kullanılabiliyor. Bir de ülke olarak tomografi ve PET kullanımında dünyada üçüncü sıradayız ve bu nedenle çok fazla radyasyona maruz kalıyoruz. Bu cihazın avantajı radyasyondan uzak kalmamızı sağlayacak” dedi.

Geliştirdiklerin cihazın özellikle alt üriner sistem bozukluğu olan çocuklarda kullanılacağını ifade eden İnce “Bu cihaz özel olarak mesane organı için geliştirildi. Yurt dışında akciğer organı için yapılan çalışmalar var. Biz, ilk defa mesane için geliştirdik. Özellikle çocuklar tomografi ve PET cihazında çok fazla durmak istemez. Bu cihazla vücutlarına dışarıdan yerleştireceğimiz elektrik sinyalleriyle çok rahatlıkla mesaneleri görüntüleyebileceğiz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN