Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 2017 yılı Ramazan (şeker) bayramı ne zaman?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 2017 yılı Ramazan (şeker) bayramı ne zaman?

Ramazan ayı ne zaman ne zaman? Ramazan (Şeker) bayramı ne zaman? On bir ayın sultanı ramazan ayının ne zaman başlayacağı şimdiden birçok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Bereket ayı olan Ramazan ayı için hazırlıklar şimdiden başladı. Ramazan ayının bu yılki başlangıç tarihi, 2017 Ramazan Bayramı ve kutsal 3 aylar, 2017 Dini takvimi üzerinde yer alıyor. İşte Ramazan ayı başlangıç bitiş tarihi ve ayrıntıları.

Ramazan ayı ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Milyonlarca insan 'Ramazan Bayramı ne zaman?' sorusunun cevabını arıyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayının bu yılki başlangıç tarihi, 2017 Ramazan Bayramı ve kutsal 3 ayların tarihlerini sizin için derledik. Ramazan bayramı nedir, ramazanda hangi ibadetler yapılır, ramazan ayının önemi sorularının ayrıntıları ve '2017 Ramazan başlangıcı ne zaman?' sorusunun cevabı haberimizde.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR? 2017 RAMAZAN BAYRAMI

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte insanlar 'Ramazan ayı ne zaman başlıyor?' sorusunun da cevabını aramaya başladı. Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı olan Ramazan’ın ne zaman başlayacağı vatandaşlar tarafından merakla sorgulanıyor. Her türlü hayır, rahmet ve bereketi içerisinde barındıran Ramazan ayının bu yılki başlangıç tarihine göre planlarını erteleyecek veya öne çekecek olan vatandaşlar, “2017 Ramazan başlangıcı ne zaman? Ramazan bayramı ne zaman?” gibi soruları sık sık dile getiriyor. Vatandaşlar, hem bu soru işaretlerinin yanıtını hem de tüm Müslüman alemi için önemli olan diğer günlerin hangi ay ve günlere denk geldiğini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesi üzerinden görüntüleyebiliyor. Diyanet'in sayfası üzerinden yayımladığı dini takvim listesinde üç ayların en kıymetlisi Ramazan’ın başlangıç tarihi de yer alıyor.

2017 Dini takvimine göre bu yıl üç aylar 29 Mart 2017'de, Ramazan ayı ise 27 Mayıs 2017'de başlayacak. Üç gün sürecek Ramazan Bayramı'nın ilk günü 25 Haziran Pazar gününe denk gelecek.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Peki, ramazan ayının İslamiyet'teki önemi nedir? İslamiyet'te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir. Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, maddî ve mânevî bir terbiye ayıdır. Ramazan, içerisinde insanlık için, “bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini” taşıyan bir aydır.

Hicrî takvimin salt ay takvimi olması sebebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle ilişkisi yoktur; yani her ay güneş takvimine göre her yıl pozisyonu değişir, ve böylece aylar mevsimler arasında gezinir - belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl değişir.

3 AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR? 3 AYLARIN ÖNEMİ

Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat'le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda “Bayram"a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.

2017 Resmi Dini Günler ve Haftalar hangi tarihlerde olacak ?

- 29 Mart 2017 - Çarşamba Günü | Üç Ayların Başlangıcı
- 27 Mayıs 2017 - Cumartesi Günü | Ramazan'ın Başlangıcı
- 21 Haziran 2017- Çarşamba Günü | Kadir Gecesi
- 24 Haziran 2017- Cumartesi Günü | Arefe
- 25 Haziran 2017– Pazar Günü| Ramazan Bayramı 1. Gün
- 26 Haziran 2017- Pazartesi Günü | Ramazan Bayramı 2. Gün
- 27 Haziran 2017 - Salı Günü | Ramazan Bayramı 3. Gün
- 31 Ağustos 2017- Perşembe Günü | Arefe
- 1 Eylül 2017 - Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün
- 2 Eylül 2017 - Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün
- 3 Eylül 2017 - Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün
- 4 Eylül 2017 - Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün

17-03/09/ramazan-ayi.jpg

RAMAZAN'DA YAPILAN İBADETLER VE OKUNACAK DUALAR

Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 "İnnâ a'taynâkel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.
Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:
"Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.
İftara yakın:
"Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî", iftar esnâsında da:
"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü" duâsı okunur.
Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek'at namaz kılarak, Allâh'a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Gümüşoğlu

Ramazan ayında, Müslümanlar en başta oruç tutmakla mükelleftir. Ama buluğ çağına erdikten sonra her Müslümana 5 vakit namaz farzdır. Dolayısıyla Ramazan ayında oruç tutmakla mükellef olunduğu gibi, namazla mükellefiyetimiz devam etmektedir.
Ramazan ayı denilince, Müslümanların büyük bir ekseriyeti zekatlarını bu ayda hesaplayıp verdikleri için, zekatlar da bu ayda verilir. Haccın dışında diğer üç tane önemli farz Ramazan ayında yapılmaktadır. Bunun dışında fitre verilir.
Hz. Muhammed'in, Ramazan ayının son 10 gününde mescidin bir köşesine çekilerek, dışarıya çıkmadan yaptığı itikaf bir sünnettir. İmkanı olanlar, müsait olan mescitlerde bu sünneti yerine getirebilirler.

17-03/09/c59feyh-zayed-cami.jpg

Seher vaktini değerlendirmek, yapılan ibadetlerden biridir. İmsak vakti girmeden önce yapılacak herhangi bir yemek yeme ihtiyacı olmasa bile, bir bardak su içmek ve bunu sahur niyetiyle yapmak önemlidir. Hz. Muhammed; " Sahur yapın sahurda bereket vardır." buyurmuştur. Sahura kalkıldığı zaman teheccüd namazı kılmak, önemli bir ibadettir bu da yapılabilir.
Mukabele, Kuran-ı Kerim'i okuyanları dinlemek ve takip etmektir, aynı şekilde bizim Kuran-ı Kerim okumamız, Ramazan ayında yapılacak ibadetlerin önemlilerinden birisidir.

Ramazan ayında yapılan iftarlarda, sadece kendi yakınlarımızı değil, ihtiyaçları olan insanları da davet edilmelidir. Bu iftar sofralarında yeme içmede ölçülü olunmalıdır, maalesef iftar sofraları zaman zaman israf sofralarına dönüşmektedir. Bunlar Ramazan ayında yapılacak önemli ibadetlerdir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN