Regaip Kandili ibadetleri nelerdir? Regaip duası nedir? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır?

Regaip Kandili ibadetleri nelerdir? Regaip duası nedir? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır?

Regaip Kandili ibadetleri nelerdir ve Regaip Kandili duası nedir sorusu sık sık araştırılıyor. Bu geceyi ibadet ile geçirmek isteyenler ayrıca Regaip Kandili namazı nasıl kılınır sorusununda yanıtını merak ediyor. Mübarek üç ayların başlangıcı olan bu özel günde, eller semaya açılacak ve ibadetler edilecek. Bu geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler için Regaip Kandili ibadetleri nelerdir, Regaip Kandili duası nedir ve Regaip Kandili namazı nasıl kılınır sorularının yanıtını haberimizde bulabilirler.

Regaip Kandilinde bu geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler Regaip Kandili namazı nasıl kılınır, Regaip Kandili ibadetleri nelerdir ve Regaip Kandili duası nedir gibi soruların yanıtını arıyor. Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Bu gece tüm inananalar dua ve ibadet ederek geçiririler. Peki Regaib Kandili duaları, namazı nedir, Regaib Kandili gecesi Hz. Muhammed nasıl dua ederdi?  Regaip Kandili ibadetlerini ve ? Regaip Kandili duasını ve İslam alemi için oldukça önemli bir gün olan Regaip Kandili hakkında merak edilen detayları sizler için derledik. Bu gece ile ilgili merak edilenler haberimizde. 

REGAİP KANDİLİ'NDE NASIL İBADET EDİLİR?

22 Mart perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaip Kandili ve bu gece ibadet etmek isteyen Müslümanlar Regaip Kandili namazı nasıl kılınır, Regaip Kandili ibadetleri nelerdir ve Regaip Kandili duası nedir sorularını sormaya başladı. Regaip Kandili'yle ilgili net bir ibadet şekli olmasa da genel olarak Kandil geceleri yapılan ibadetler erak edenler için derledik. İşte Regaip Kandili ibadetleri nelerdir? Regaip Kandili duası nedir ve Regaip Kandili namazı nasıl kılınır sorularının yanıtı...

* Kur'an-ı Kerim okuyarak,

* Peygamberimiz ( a.s.m)'ın mübarek duası olan Cevşen-ül Kebiri okuyarak,

* Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet ederek,

* Allah rızası için namaz kılarak,

* Hayatımızın geçmiş günleri ve yılları hakkında muhasebe yaparak,

* Günahlarımızın bağışlanması için Allah'tan af dileyerek,

* Sevgili Peygamberimize bol bol salât ve selâm okuyarak,

* Dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua ederek,

* Hastaları, yaşlıları ziyaret ederek; yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirerek,

* Eş, dost ve yakınlarımızla tebrikleşerek,

* Dargın ve küskünleri barıştırarak ibadetler yerine getirilmiş olunacak.

18-03/19/regaip-kandili.jpg

REGAİP KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR? 

Ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu üç ayların faziletlerini yazdı. "Kandillerin yoğun şekilde bizi sarmaladığı, tövbe kapılarının sonuna kadar aralandığı bir fırsat dönemine giriyoruz. Bu dönemler istisnai dönemlerdir. Yolu düzeltmek, yanlışları örtmek için önümüze gelen bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Tövbe her zaman yapılır elbette. İlla ki Kandil gecelerine mecbur değiliz. Bu doğru ancak insanların böyle gecelerde kendilerini silkelediği de bir gerçek. Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Recep ayının fazileti iyilik ayı : Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

18-03/19/regaip-kandilinde-nasil-dua-edilir.jpg

REGAİP KANDİLİ'NDE NASIL DUA EDİLİR?

Regaip kandilinde, diğer zamanlarda olduğu gibi gönülden ve içten dua edilmelidir. İşte, Kuran-ı Kerim'de bu hususa uygun sureler;

"Rabbinize alçak gönüllüce ve için için dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez." A’râf Sûresi 55

 

"Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O hâlde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler." Bakara Sûresi 186

"Allah, bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. (Şöyle diyerek dua ediniz): "Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et." Bakara Sûresi 286

REGAİB KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR? 

Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaib Gecesi Namazı:

Regaib Gece'sinde (yâni Regaib Kandili'nde) akşam ile yatsı arasında on iki rek'at “Hacet Namazı” kılınır. Gecenin ilk üçde birinde (teheccüd vaktinde) de kılınabilir.

İslâm âlimleri, bu on iki rek'at namaza “Hacet Namazı” adını vermişlerdir. Kılınan bu on iki rek'at namaz Hâcet Namazıdır.

Bu gecede kılınacak namaz 12 rek"attir. Bu namazın kılınışı şöyledir:
Her rek"atta fatihadan sonra üç kadir suresi ile 12 adette ihlas suresi okunur. Her iki rek"atta bir selam verilerek 12 rek"at tamamlanır.

REGAİP KANDİLİ NAMAZI KILINIŞI 

Şöyle niyet edilir

Niyyet ettim Allâh rızâsı için bu geceki Regaib Gecesinde Nafile Namazı kılmaya” diye niyyet edilir.

Beş vakit kıldığı namazlara nasıl başlıyorsa öyle namaza başlar! Yani tekbir alır, “Sübhaneke”yi okur. Eûzü Besmele çekerek Fatiha Sûresini okumaya başlar.

1.nci rek'atta bir kere “Fâtiha Sûresi'ni okuyup Amin! der. Ve üç kere “Kadir Sûresi'ni okur. Veya bir kere okusa da olur.

Kadir Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

2- Ve ma edrake ma leyletülkadr

3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

5- Selamün hiye hatta matle'ılfecr

Rüku ve secdeler yapılıp ikinci rek'ata kalkılır. 2.nci rek"atta bir kere “Fatiha suresi okunup âmin denir. Ve on iki kere “İhlâs suresi okunur veya üç kere okusa da olur.

İhlas Suresi arapça okunuşu

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
قُلْ هُوَ اللّٰهُ اَحَدٌۚ ﴿١﴾ اَللّٰهُ الصَّمَدُۚ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْۙ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَدٌ ﴿٤

İhlas Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhü ehad

2- Allâhüssamed

3- Lem yelid ve lem yûled

4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

Rukûlar, secdeler yapılıp “Ettehiyyât, Allâhümme salliler” okunup, selâm verilir. Böylece 12 rek"at “Hacet Namazı” kılınıp biter. Yani, ikişer rek"at, ikişer rek"at selâm verilerek kılınır.

REGAİP KANDİLİ NAMAZINDAN SONRA

Namaz bittikten sonra 7 kere veya (vakti varsa ve ibâdetini uzatmak istiyorsa, ibâdetten zevk ve neşe alıyor, huzur duyuyorsa) 70 kerre; Salevât-i Ümmiyye okur.

SALEVÂT-İ ÜMMİYE

“Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin Nebiyyil-Ümmîyyi ve alâ Âlihî ve sahbihi ve sellim.

Salevât-i Şerife bittikten sonra secdeye kapan 70 kerre şu teşbih:

"Subbûhun-kuddûsun, Rabbünâ ve Rabbüna ve Rabbülmelaiketi Ver-Ruh.” okunur.

Ve secdeden “Allâhü Ekber” diyerek doğrulup oturur. İki secde arasında otururken şu istiğfar

“Rabbiğfır verhâm, ve tecâvez amma tâ'lemu, ,inneke entel"e"azzül-ekrem” 70 kere okunur.

Bu duâ bitince tekrar tekbir ile ikinci secdeye kapanır.

2.nci secdede yine 70 kere:

“Subbûhun, kuddûsun, Rabbüna ve Rabbülmelâiketi ver-Rûh." okunur.

Böylece on iki rek'at namazı ve Salevât-i Şerifeyi, Teşbihi ve istiğfarı bitirmiş, tüm Allâh'a karşı olan kulluk vazifesini tamamlamış olur.

Yani, hem 12 rek'at Hacet Namazını kılmış olur. Hem de namazdan sonra okunan Salevât-i Şerife-yi ve secdeye vararak iki sefer teşbihi ve istiğfar duasını okumuş olur. Bu okuduklan da bir nevi Hâcet Duâsı yerine geçmiş olur.

Şimdi artık ellerini kaldırıp Cenâb-ı Hakk'ın dergâhına el açıp duâ ve dileklerinin kabul olması iÇin artık Hacet Duâlannı okumuştur. Şimdi dilekerine geçecektir.

Ne gibi istekleri, dilekleri muradı varsa, onları vermesi için Allâh'a yalvaracak, ne gibi dertleri, kederleri, sıkıntı ve üzüntüleri varsa onların gitmesi yok olup silinmesi için Cenâb-ı Hakk'a dua edecektir.

Bir müslüman kul, aklına ne gelebilirse (havı ve iyi olmak şartıyla) onlan Allah'tan isteyebilir Peygamberlerin duâlarında bu örnekleri bulabiliriz. Her peygamber kendisine göre duâ ve istekte bulunmuştur. Onun için bu mübarek gecede Allâh'tan bol bol istek ve dilekte bulunabiliriz. 

REGAİB KANDİLİ FAZİLETLERİ

Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Recep ayının fazileti iyilik ayı : Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

18-03/19/regaip-kandili-duasi.jpg

REGAİB KANDİLİ HZ.MUHAMMED DUASI

Recep haram aylardandır çünkü : Tövbe suresinin 36. ayeti Recep ayına işaret eder. Ayet şöyledir; "Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah'ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse bu aylarda kendinize zulmetmeyin." Değişik hadislerde haram ayların (yani günahın ve kusurların özellikle daha feci olduğu, savaşlara bile ara verilmesi gereken ayların) içinde Recep de sayılmıştır. Haram aylar. 'Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep'tir.'

Recep ayında tutulacak oruçlar : İbn Abbas; Efendimizin bu ayda çok oruç tuttuğunu ifade ediyor. Hatta orucu hiç bırakmayacak zannederdik der. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak zannederdik. (Müslim) Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle haber verirdi: "Allah'ım Recep, Şaban'ı bize mübarek eyle, bizi Ramazan'a ulaştır.' (Ahmed, Müsned) Bu gece (Regaip gecesinin gündüzü) oruç tutana birçok sevap haberi verilmiştir.

Bu dört gecede rahmet yağar : Rabbimizin rahmeti her zaman vardır. Ama nasıl ki her gece güzel olmakla beraber Kadir gecesi bin geceye denktir. (Kadir Suresi) ve nasıl ki Kudüs'teki Mescidi Aksa diğer mekânlardan farklıysa Recep ayının ilk perşembesi ve belli zamanlar da öylece özeldir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN