Reuters yeni bakanlardan 5 kilit ismi yazdı: Erdoğan'ın en yakın sırdaşlarından...

Reuters yeni bakanlardan 5 kilit ismi yazdı: Erdoğan'ın en yakın sırdaşlarından...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bakanların listesini açıklamasının ardından Reuters haber ajansı listede yer alan isimlere ilişkin bir analiz yayımladı. Analizde Mehmet Şimşek düşük faiz politikasının değişmesine yönelik bir işaret olarak görülürken Cevdet Yılmaz'ın ise ortodoks ekonomi politikalarını izleyen bir isim olduğu belirtildi. Hakan Fidan'a da yer verilen analizde kendisinin "Erdoğan'ın en yakın sırdaşlarından biri" olduğu kaydedildi.

28 Mayıs'ta vatandaşların Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı için 'devam' kararının ardından dün Erdoğan yeminini ederek göreve başladı. Yemin törenin ardından Erdoğan dün akşam saatlerinde yeni bakanların listesini açıkladı. Listede Fahrettin Koca ve Mehmet Nuri Ersoy dışında tüm bakanlar değişti.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından, İngiltere merkezli Reuters haber ajansı listede yer alan isimlere ilişkin bir analiz yayımladı.

"Türkiye'de yeni hükümet: Erdoğan'ın kabinesindeki kilit isimler" başlığı ile yayımlanan analizde, 5 isim öne çıkarıldı. Reuters'a göre, yeni bakanların 'kilit' isimleri şöyle:

MEHMET ŞİMŞEK - MALİYE BAKANI

İlk olarak Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek'e yer veren Reuters'ta, “Pragmatik duruşu ve büyümeyi öne çıkaran reformların savunucusu olarak yabancı yatırımcıyı çekmeyi destekliyor” değerlendirmesi yapıldı.

Analizde, şu ifadeler kullanıldı:

Eski ekonomi bakanı Şimşek, Hazine ve Ekonomi Bakanı oldu. Bakanlık görevini yaptığı ve başbakan yardımcılığı yaptığı 2009-2018 yılları arasında finansal piyasalar tarafından büyük saygı görüyordu. Şimşek'in atanması, yıllardır izlenen düşük faiz politikasının değişmesine yönelik bir işaret olarak görüldü. Siyasi kariyerinden önce Şimşek, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde ekonomist olarak çalışmış ve daha sonra Merrill Lynch’te görev almıştı.

mehmet.jpg

HAKAN FİDAN - DIŞİŞLERİ BAKANI

Dışişleri Bakanı olarak atanan eski MİT başkanı Hakan Fidan ise, "Erdoğan'ın en yakın sırdaşlarından biri" olarak nitelendirildi. “Erdoğan'ın en yakın sırdaşlarından biri olan Fidan, 2010’dan beri MİT’in başında ve ondan önce de başbakanlığı döneminde Erdoğan’ın danışmanıydı” ifadelerine yer verilen analizde, Fidan’ın MİT’in PKK ile Oslo’da yaptığı görüşmeler ile gündeme geldiği de hatırlatıldı.

hakan-fidan.jpg

YAŞAR GÜLER - SAVUNMA BAKANI

Hulusi Akar'ın yerine Milli Savunma Bakanı olarak atanan Yaşar Güler'in 49 yıldır orduda görev aldığı ve 2018’den beri de Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptığı belirtildi. Güler'in Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye ve Irak'a yönelik harekatlarında genelkurmay başkanı olduğu hatırlatıldı.

yasar.jpg

CEVDET YILMAZ - CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'in ise ortodoks ekonomi politikalarını izleyen bir isim olduğu belirtildi. Yılmaz’ın daha önce kalkınma bakanı ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olarak görev yaptığı aktarıldı.

cevdet.jpg

ALİ YERLİKAYA - İÇİŞLERİ BAKANI

Son olarak ise Reuters'ın dikkat çektiği isimler arasında Ali Yerlikaya bulunuyor. 2016’den beri görevde olan Süleyman Soylu’nun yerine getirilen Ali Yerlikaya’nın İstanbul valisi olarak görev aldığı kaydedildi.

ali.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN