Rusya, Ankara'ya İHA kanıtı sunamadı

Rusya, Ankara'ya İHA kanıtı sunamadı

Soçi Konferansı öncesi, rejimin İdlib'in güneyine sızma girişimine karşı Türkiye sert bir tavır sergilerken, Rusya, askeri üssüne yapılan İHA saldırısında muhalifleri suçladı. Moskova'dan TSK ve MİT'e gönderilen mektubun olayla ilgili bilgi notu olduğu, muhalifleri işaret edecek bir kanıt sunulamadığı ortaya çıktı.

HİLAL ÖZTÜRK/ÖZEL HABER

Rejimin İdlib'in güneyinde gerçekleştirdiği saldırılarla çatışmasız bölgelere sızma girişimi, çok sayıda sivil can kaybı ve yüz binlerce insanın iç göçü Soçi Konferansı öncesi gerilime neden oldu. Türkiye rejimin çatışmasızlık anlaşmasını ihlal etmesine cesaret verilmemesi konusunda Rusya ve İran'ı büyükelçileri üzerinden uyardı. Garantörü olduğu rejimi saldırılar konusunda uyarmayan Rusya ise uçaklarının hasar gördüğü İHA'lı saldırılarla ilgili Türkiye'nin kontrolündeki muhalifleri itham etti. KARAR'ın bölgedeki askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre, İdlib krizinin perde arkasında şunlar yaşandı:

RUS YAPIMI İHA'LARDAN YAPILDI

Rus uçaklarının İHA'lar ile vurulması konusunda Rus Genelkurmayı iki yönlü bir soruşturma yaptı. Bu soruşturma saldırıdan önce ABD'yi sonra da Türkiye'nin kontrolündeki muhaliflerin bulunduğu bölgeden gerçekleştiğini itham etti. Rus uçaklarına gece düzenlenen saldırılarda ele geçirilen drone tipi insansız hava araçlarının düşürülmüş ve hasar görmüş Rus yapımı İHA'lara takviye malzemelerle el yapımı üretildiği anlaşıldı. Rusya saldırıların Türkiye kontrolünde olması gereken İdlib'den yapıldığını iddia etmesine rağmen bu yönde bir delil sunamadı. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'na ve MİT'e sadece bilgilendirme notu iletildi.

ANORMAL BİR DURUM YOK

İdlib'de yaşanan krize rağmen üç garantör ülkenin Suriye barışının sağlanması için Astana sürecinin devam ettiğini, görüşmelerin Cenevre'ye taşınması kararlılığınının sürdürdüğü belirtiliyor. Güvenlik bürokrasisi kaynakları, anormal bir durum yaşanmadığını, Türkiye'nin diğer garantör ülkelere rejimin sızma girişimi ve muhaliflere yönelik saldırılarını durdurması çağrısından sonra, tarafların çatışmasızlığın sürmesi noktasındaki istikrarlı tutumlarını devam ettirdiğini bildirdi.

YENİ TSK İNTİKALİ YOK

İdlib'de henüz yeni TSK intikali konusunda yeni bir gelişme olmadığını belirten kaynaklar, hali hazırda dört noktada konuşlu unsurların ikmal ve üs kurma çalışmaları ile çevre keşif, PKK'ya karşı terör istihbarat çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN