Nesli tükendi zannedilen Balık Baykuşu Toroslar'da bulundu

Nesli tükendi zannedilen Balık Baykuşu Toroslar'da bulundu

Dünyada 50’den az sayıda bulunan ve nesli tükenmekte olan Balık Baykuşu, Çukurova’nın en büyük ve tek hayvan parkı olma özelliğine sahip olan Tarsus Hayvan Parkı’nda koruma altına alındı.

Sadece Toroslar'da bulunan nadir bir tür olan Balık Baykuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7’nci Bölge Müdürlüğüne bağlı Adana Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sağ kanadı kırık bir şekilde Tarsus Hayvan Parkına getirildi ve tedavi altına alındı. Gece yırtıcı kuşları takımı altında yer alan baykuşgiller familyasından bir türü olan Balık Baykuşu, Avrupa'da artık görülmezken, Türkiye’de ise sadece Akdeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Balık Baykuşunun dünyanın ve Türkiye’nin en nadir görülen yırtıcı kuşlarından birisi olduğu ve tüm Avrupa kıtasında sayısının 10u geçmeyeceği tahmin ediliyor.

18-06/18/baykus-1.Jpeg

Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ve Toros Dağları’nda yaşayan bir kuş türü olan Balık Baykuşu, sıcak iklim kökenli bir kuş olduğu için Türkiye’de yalnızca Toros Dağları’nın eteklerindeki yaz kış sıcak olan vadilerde yaşayabiliyor. Yakın zamana kadar Toroslar’daki neslinin tükendiği zannedilen Balık Baykuş’u, diğer baykuşların aksine suda avlanıyor. Çoğunlukla balık, tatlı su yengeci, kurbağa gibi canlılarla besleniyor. Toroslar’ın etrafı ormanlarla kaplı vadilerinde, temiz akan nehir ve çaylarda yaşıyor.

18-06/18/baykus2.Jpeg

Tarsus Hayvan Parkı’nda görevli biyolog Altay Atlı, Balık Baykuşu’nun yaralı bir halde kendilerine getirildiğini belirterek, "Balık Baykuşu, bize Adana Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından getirildi. Sağ kanadında bir kırığı vardı. Bunun veteriner hekimimiz tarafından tedavisi yapıldı. Şu anda iyileşme sürecinde. Çok nadir bir türdür. Dünyada ve Türkiye’de sadece ve sadece Doğu Akdeniz Bölgesinde bulunur. Tarsus, Adana ve Çukurova’nın bu kesiminde bulunuyor. Çok endemik bir türdür. Doğada da nesli tükenmek üzeredir. Bu tür de şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Parkında tedavi ediliyor ve iyileştikten sonra da doğaya tekrar geri salacağız" dedi.

18-06/18/baykus.Jpeg

18-06/18/baykus-4.Jpeg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN