SGK eksik gün bildirimine dikkat | Eksik gün bildirimi ne demek? SSK eksik gün nedenleri…

SGK eksik gün bildirimine dikkat | Eksik gün bildirimi ne demek?  SSK eksik gün nedenleri…

SGK eksik gün bildirimine dikkat edilmesi gerekiyor. SGK'ya bildirilmesi mecburi olan eksik gün bildirimine demek? SSK eksik gün nedenleri nelerdir? Eksik gün nedeni 13 ne demek? SSK eksik gün bildirimi ne zaman yapılmalıdır? gibi soruların yanıtı haberimizde. emek ? Detaylar haberimizde.

İşverenler ve işçiler tarafından merak edilen SGK Eksik gün bildirimi nedir? sorusu sosyal medyanın gündeminde. İş yaşamındaki herkesin merak ettiği Eksik gün nedeni 13 ne demek?  Eksik gün nedenleriSGK eksik gün ne demek? SSK eksik gün bildirimi ne zaman  yapılır? SSK eksik gün bildirimi nereye bildirilmelidir? gibi soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. 

SGK eksik gün bildirimi ne demek ve eksik gün nedenleri günün en çok aranan başlıkları oldu. Eksik gün nedenleri ? SGK eksik gün kodlari ?eksik gün bildirimi 2018 ? eksik gün bildirimi kaç kişiye kadar verilir 2018? Eksik gün bildirim formu ? Eksik gün bildirimi son günü ne zaman ? Eksik gün bildirimi kodları. İşverenlerin ve çalışanların gündeminde eksik gün nedeni 13 var.  Eksik gün bildiriminin temel gerekçesi ilgili ay içerisinde eksik günü olan çalışanların eksik olan günlerine ait sebeplerinin belgelenmesidir. SGK eksik gün bildirimi zamanında yapılmalı. İşverenler tarafından çalışanın hangi gerekçelerle ay içerisinde eksik çalıştığı belgelenmeli, bu anlamda SGK’ya bildirim yapılmalıdır. Örneğin, kısmi süreli çalışanların iş sözleşmeleri, yarım çalışma belgesi, devamsızlık tutanakları gibi. SGK ejksik gün bildirimi ile ilgili Tüm detayları haberimizde...

SGK EKSİK GÜN 13 NEDİR?

SGK eksik gün nedenleri 13 yönetmelikte belirtilmeyen eksik gün nedenlerinden birisi ile 30 günden az çalışan sigortalı için SGK'ya eksik gün bildiriminde kullanılan sgk eksik gün kodlarindan birisidir. Eksik gün nedeni 13 diğer nedenler ile eksik gün bildirimi yapması gereken işverenin eğer işyerinde çalışan sayısı 10 dan az ise eksik gün bildirimini yapması zorunludur.

SGK EKSİK GÜN BİLDİRİMİ NE DEMEK?

Eksik gün bildiriminin temel gerekçesi ilgili ay içerisinde eksik günü olan çalışanların eksik olan günlerine ait sebeplerinin belgelenmesidir. Çalışanın hangi gerekçelerle ay içerisinde eksik çalıştığı belgelenmeli, bu anlamda SGK’ya bildirim yapılmalıdır. Örneğin, kısmi süreli çalışanların iş sözleşmeleri, yarım çalışma belgesi, devamsızlık tutanakları gibi.

Eksik gün bildirimi, işverenin çalışanları 30 günden az çalışmaları durumunda, kişi bazında kaç gün eksik geldiklerinin, neden gelmediklerinin, günlük prime esas kazançlarının bildirildiği evraktır. Eksik gün formu ve eki ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi gerekmektedir.

Bilindiği gibi kimlerin eksik gün bildirimi yapması gerektiği ve hangi eksik gün kodları için sgk eksik gün bildirim formu verilmesi gerektiği 5 Aralık 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmelikle yeniden belirlenmiştir. 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren eksik gün bildirimlerinde de değişiklik olmuştu. SGK eksik gün bildirimi yapılan durumlar şöyle açıklanmıştır:

EKSİK GÜN BİLDİRİMİ NASIL VE NEREYE YAPILIR?

Eksik gün bildirimi yapmanız gerekiyorsa her ay için bildirimi eksik gün bildirimi formu ve eksik gün nedenini gösteren belge ile takip eden ayın 23'üne kadar bağlı bulunduğunuz SGK'ya;

Elden ya da posta yolu ile göndermeniz gerekmektedir.

18-03/22/sgk-eksik-gun-bildirimi.jpg

SGK EKSİK GÜN BİLDİRİMİ NEDİR? KİMLER EKSİK GÜN BİLDİRİMİ YAPMAK ZORUNDADIR?

İşverenler yanında çalıştırdıkları sigortalı kişilerin prim günü, hizmet bilgisi ve çalışma gün sayısını içeren aylık prim ve hizmet belgesini her ayın 30'una kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na elektronik ortamda bildirmek zorundadırlar. Mesela 2018/Mart ayında çalışan sigortalınızın aylık prim ve hizmet belgesini 23.02.2018 tarihine kadar vermeniz gerekir.

EKSİK GÜN NEDENİ DÜZENLEMESİ YAPILIR MI?

Hatalı yapmış olduğunuz eksik gün bildirimini düzeltme gerekçenizi anlatan bir dilekçe ve yeni eksik gün bildirim formu ile SGK’ya bildirerek düzelttirebilirsiniz.

SSK EKSİK GÜN NEDENLERİ NELER?

1-İstirahat

3-Disiplin cezası

4-Gözaltına alınma

5-Tutukluluk

6-Kısmi istihdam

7-Puantaj kayıtları

8-Grev

9-Lokavt

10-Genel hayatı etkileyen olaylar

11-Doğal afet

12- Birden fazla (eksik gün sebebi birden fazla ise bu kodla bildirmeniz gerekir. Hem hastalıktan raporlu olması hem de kısmi istihdam olması gibi )

13-Diğer

15-Devamsızlık

16-Fesih tarihinde çalışmamış

17-Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma

18-Kısa çalışma ödeneği

19-Ücretsiz doğum izni

20-Ücretsiz yol izni

21-Diğer ücretsiz izin

 

 

18-03/22/eksik-gun-bildirimi.jpg

EKSİK BİLDİRİMDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

01 Ocak 2018 tarihinden itibaren sgk eksik gün bildiriminde yapılan değişiklikler nelerdir?

5 Aralık 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmelikle eksik gün bildiriminde 2018 yılında değişiklikler olacak. 01.01.2018 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni uygulama ile;

Eğer çalışanınız ay içerisinde aşağıda belirtilen sebeplerden birisi ile 30 günden az çalıştıysa bu çalışan için eksik gün bildirimi yapmanıza gerek yoktur.

Sigortalının istirahat diğer ismi ile geçici iş göremezlik raporu alması,

Sigortalının göz altına alınması ya da tutuklanması gerekçesi ile 30 günden az çalışması,

Kısa çalışma ödeneği alan sigortalılar,

Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği varsa bu sigortalılar için,

Yarım çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanlar,

İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG-KATİP üzerinden alınan sözleşmelere istinaden ay içerisinde kısmi süreli çalışanlar,

Sonradan düzenlenebilir niteliğinde olmayan benzer nitelikteki belgeler, varsa çalışan için eksik gün bildirim formu vermenize gerek yoktur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN