Sinop'ta 8 yıl önce başlamıştı! 2 bin 300 yıllık tarih gün yüzüne çıktı

Sinop'ta 8 yıl önce başlamıştı! 2 bin 300 yıllık tarih  gün yüzüne çıktı

Sinop'ta 8 yıl önce başlayan ve 2 bin 300 yıllık tarihin gün yüzüne çıkarıldığı Balatlar Yapı Topluluğu kazısında zengin Romalılara ait olduğu tahmin edilen döşeme mozaikler bulundu.

Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 2010 yılında  başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu kazısında bu yıl yürütülen kazı çalışmaları  sona erdi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim  Üyesi ve Balatlar Kilisesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, tarihi yapının kendilerine farklı dönemlere ait çok önemli  bulgular sunduğunu söyledi.

Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere ulaşılan kazının  gelecek yıl kaldığı yerden devam edeceğini belirten Köroğlu, özellikle son olarak  gün yüzüne çıkardıkları döşeme mozaiklerin önemli eserler olduğunu anlattı.

18-09/14/m2.Jpeg

Altıncı yüzyılda ölen zengin Romalıların ve o dönemde kentte yaşayan  önemli kişilerin öldükten sonra mezarlarının üstünün, bulgularına ulaştıkları  döşeme mozaiklerle kapatıldığının anlaşıldığını dile getiren Köroğlu, şöyle devam  etti:

"Şu ana kadar yaptığımız kazı çalışmalarında birçok esere ulaştık  ancak 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğu anlaşılan bu yapıda en önemli  bulgular döşeme mozaiklerdir. Çünkü bu mozaiklerin kimin için ve hangi yüzyılda  yapıldığına dair önemli bulgularımız var. Bir özelliği de bunlar, yapıya ait bir  mimari ürün değil. Örnek verecek olursak, günümüzde camiye bağışlanan halı gibi.  O dönemde de zengin insanların mezarları için halı boyutunda mozaikler  bağışlanmış. Üzerlerinde Hristiyanlık ve cenneti simgeleyen motifler var."

Köroğlu, kazı alanında gelecek yıl restorasyon çalışmaları  yapılacağına işaret ederek, "Restorasyon çalışmaları tamamlandığında alan uygun  zamanda resmi olarak ziyarete açılabilir. O zamana kadar ziyaret etmek  isteyenleri geri çevirmiyoruz ama buradaki eserlerin de zarar görmesini  istemeyiz." dedi.

Bu arada kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mozaikler, üzerleri  kapatılarak zarar görmemesi için muhafaza altına alındı.

SİNOP/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN