Şırnak'ta düşen Cougar tipi helikopter 21 yılda 3 kaza kaza yaptı, 28 asker şehit oldu

Şırnak'ta düşen Cougar tipi helikopter 21 yılda 3 kaza kaza yaptı, 28 asker şehit oldu

Şırnak Uludere'de 13 askerimizin şehit olduğu kaza dikkatleri Cougar tipi helikopterlere çevirdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1996'da ilk kez alınan AS532 Cougar helikopterlerinin karıştığı 3 kazada 28 asker şehit oldu. İşte Cougar tipi helikopterin teknik özellikleri.

Türkiye'yi yasa boğan Şırnak'taki kaza Cougar tipi helikopterleri gündeme getirdi. TSK 13 askerimizi şehit verdiğimiz kazayla ilgili yaptığı açıklamada incelemenin sürdüğünü duyurdu. Açıklamada düşen helikopterin AS 532 COUGAR tipi olduğu belirtildi. Peki bu helikopterin özellikleri nelerdir?

İLK DİZAYNI 1977'DE UÇUŞA ÇIKTI

Eurocopter Cougar, iki motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopterdir. AS532 Cougar, Eurocopter Super Puma helikopterinin yükseltilmiş askeri bir versiyonudur. AS 332 Super Puma, Cougar helikopterinin ilk dizaynı, 1977 yılında uçmuştur. Bu versiyon iki 1330kW Turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatılmıştı. 1990 yılında tüm askeri Super Puma helikopterleri Cougar olarak değiştirildi.

Helikopterin sivil versiyonu halen Puma olarak adlandırılmaktadır. Değişik görevler için farklı Cougar versiyonları kullanılmaktadır.

AS 532 UL/AL: 2 pilot ve 25 asker taşıyabilir. Cougar'ların en uzun versiyonudur. Ayrıca makineli tüfek ve roket gibi silahlarla da silahlandırılabilir. AS 532 SC: Cougar ailesinin deniz kuvvetleri versiyonudur. Deniz altı arama ve yoketme, arama-kurtarma, sahil güvelik görevlerinde kullanılabilir.

Cougar Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde askeri amaçlarla kullanılmaktadır.

3 KAZADA 28 ŞEHİT

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen helikopterlerin Türkiye'deki ilk düştüğü olay 4 Haziran 1997 tarihinde gerçekleşti. Kuzey Irak'taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesinde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu,11 asker şehit oldu. Envantere yeni giren helikopterlerin füze koruma sistemi olmadığından tüm Cougar tipi bu helikopterler batıdaki birliklere verildi. Füze koruma sistemlerinin takılmasının ardından Cougarlar tekrar Güneydoğuya döndü.

İkinci kaza, Ispartanın Eğirdir İlçesinde 29 Nisan 2003'te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. Bir asker de ağır yaralandı. Üçüncü kaza ise Şırnakta meydana geldi. 13 asker şehit oldu.

21 ASKER TAŞIYABİLİYOR

Alımına 1993te karar verilen AS532'lerden ilk aşamada 20 tane satın alındı. Fransada imal edilen helikopterler Kara Kuvvetlerine 1996'dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995'teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankarada TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532'nin 20'si Hava Kuvvetlerine arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetlerine verildi.

Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougarlar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN