Siyaset ittifakı tartışıyor

Siyaset ittifakı tartışıyor

Partiler, 2019 seçimleri öncesi AK Parti ve MHP’nin ortak çalışmasıyla TBMM’ye getirilen seçim ittifakını tartışıyor. CHP teklifi eleştirirken AK Parti’den Saadet ve BBP’ye ‘ortak tavır alın’ çağrısı geldi. Akşener ise ittifakın İYİ Parti’nin kurulmasıyla ilgili olduğunu savunuyor.

BAŞKA PARTİLERİN KATILMASI MÜMKÜN

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ “İttifaka diğer partilerin de bir şekilde katılması mümkün olabilir, Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu ifade ettiler. Aslında doğrusu biz hem Büyük Birlik Partisi’nden hem de Saadet Partisinden bu hususta ortak tavır bekliyoruz. Bunun şekli nasıl olur, bu, teknik bir meseledir, zaten hukukçular çalışıyor, tartışıyor” dedi. Erzurum Valiliği’nde konuşan Akdağ, AK Parti-MHP ittifakını ‘mükemmel’ olarak tanımladı. Toplumun belli alanlarda bir araya gelmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Akdağ, ittifakla milli iradenin Meclis’e yansımasının daha da güçleneceğini ifade etti.

TEMSİLDE ADALET YOK EDİLİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Muharrem Erkek, seçim ittifakını öngören kanun teklifinde düzeltilmesi gereken çok önemli hususlar olduğunu, bir alt komisyon kurulması gerektiğini savundu. Erkek “Bu şekilde Meclis’ten geçerse demokrasi ve temsilde adalet ağır darbe alır” dedi. Erkek, ittifaka giren parti yüzde 1 oy da alsa barajı aşmış sayılacağını, ancak seçime tek başına giren yüzde 9,9 oy alan partinin bir milletvekili dahi çıkaramayacağına dikkati çekerek, bunun temsilde adaleti tamamen yok ettiğini vurguladı. Erkek, ittifakla MHP’nin varlığının son bulacağını ileri sürdü.

CHP ÇIKMAZDA, HESAPLARINI BOZDUK

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın “Cumhur ittifakının temel gerekçesi, Türkiye’nin bekası, milletimizin birlik ve bütünlüğü yolundaki milli mutabakat zeminini sandıkta perçinlemektir” ifadesini kullandı. Yalçın, ittifak teklifine yönelik eleştirilere yanıt verdi. İttifak konusunda CHP için durumu “Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık” olarak niteleyen Yalçın “Referandumda kendisiyle aynı yoldan giden ‘Hayır’cı partilerle ittifak etse halk cezalandıracak, ittifak etmese sandıkta hüsrana uğrayacaktır. Yani her halükarda CHP kayıptadır” değerlendirmesinde bulundu. Yalçın, Bahçeli’nin ‘cumhur ittifakı’ çıkışıyla CHP’nin hesaplarını bozduğunu savundu.

BİZ KURULUNCA BİR ARAYA GELDİLER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AK Parti-MHP ittifakının partileri kurulunca gerçekleştiğini ileri sürerek “25 Ekim’de partimiz kuruldu, korku bir duman gibi dağları sardı, bir baktık saray koalisyonu ortaya çıkmış” dedi. Akşener, AK Parti ile MHP arasındaki ittifakı değerlendirdi. “Birisi sandalyesini kurtarmak için öbürü tek adamlıkta işlediği her türlü cürmü kurtarmak için anlaşmışlar” ifadelerini kullanan Akşener, şöyle devam etti: “Ağabeyler anlaşmıştı, dediler ki her şey yolunda, kendi seçtikleri rakipleriyle kum havuzunda oynamaya alıştılar ama İYİ Parti ortaya çıktı, seçilmiş rekabetin bütün kurallarını bozdu.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN