Siyasi haberlerde medyaya güven yok

Siyasi haberlerde medyaya güven yok

Dünya genelinde yapılan bir araştırmada, medya kuruluşlarına duyulan güven mercek altına alındı. Siyasi haberlerin güvenilirlik oranının, genel haberlere göre kayda değer şekilde düşük olduğu görüldü. Türkiye’de medyaya güven oranı yüzde 65 oldu.

Pew araştırma şirketinin dünya genelinde yaptığı medya anketinden ilginç sonuçlar çıktı. İnsanların, medya takip alışkanlıkları ve medya kuruluşlarına ne derece güven duyduklarına ilişkin araştırmadan çıkan sonuçlar çok da olumsuz olmamakla birlikte, insanların siyasi açıdan daha adil bir medya talebi göze çarpıyor. Medyanın doğru haberler verdiği inancı, ülkeler arasında büyük farklılık gösteriyor. Bu alanda Tanzanya yüzde 93’le birinci. Hollandalıların yüzde 82’si, Almanların yüzde 75’i Tüklerinse yüzde 65’i medyanın genellikle doğru haberler verdiği kanısında.

Kendi ülkesinin medyasına en az güvenen toplum ise yüzde 22 ile Yunanlılar. Kolombiya, Şili, Arjantin gibi Latin Amerika ülkeleri de güvenin düşük olmasıyla dikkat çekiyor. ABD’de bu oran yüzde 56, Kanada’da yüzde 79, Fransa’da ise yüzde 62. Öte yandan konu siyasi meselelere geldiğinde oranların düştüğü görülüyor. Medyanın siyasi konulara ilişkin haberleri adil biçimde aktardığına inananların oranı Türkiye’de yüzde 57, Almanya’da yüzde 72, Hollanda’da yüzde 74, ABD’de yüzde 52, Yunanistan’da yüzde 18. Siyasi haberlerin güvenilirliği konusu, ankete katılan kişilerin politik yönelimlerine göre de değişiklik gösteriyor.

Ülkelerinde iktidar partisini destekleyenlerin, bu partilere destek vermeyen kesime göre medyanın siyasi içerikli haberlerini daha güvenilir bulduğu görülüyor. Örneğin Türkiye’de hükümeti destkeleyenler yüzde 68, desteklemeyenler yüzde 48 oranında siyasi haberleri adil buluyor. Bu oranlar Almanya’da yüzde 80’e 62, İngiltere’de yüzde 61’e 49, Fransa’da yüzde 55’e 46.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN