Son dakika! 2017 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Kazuo Ishiguro aldı

Son dakika! 2017 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Kazuo Ishiguro aldı

2017 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan isim belli oldu. Heyecanla beklenen 2017 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan isim Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro oldu.

İsveç'teki Nobel Komitesi, 2017 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Japon kökenli İngiliz yazar Kazuo Ishiguro'ya verdi.

Kazuo Ishiguro, Nobel Edebiyat Ödülü'nü "Günden Kalanlar" isimli romanıyla kazandı. Kazuo Ishiguro'nun "Günden Kalanlar" romanı, çevirmen Şebnem Sunar çevirisiyle Türkçe'ye kazandırılmıştı.

2017 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanacak isimler arasında Haruki Murakami, Margaret Atwood ve Ngũgĩ wa Thiong’o gibi yazarların isimleri de geçiyordu.

Geçtiğimiz yıl Nobel Edebiyat Ödülü "Amerikan şarkı kültüründe yeni bir şiirsel anlatım yarattığı için" ABD'li şarkıcı Bob Dylan'a verilmişti.

Bob Dylan ödülü almaya gelmemiş ancak daha sonra İsveç'e gittiği bir konserde almıştı.

Ishiguro'nun aldığı ödül Nobel'in resmi Twitter hesabından da duyuruldu.

17-10/05/screenshot_4.jpg

MURAKAMİ Mİ ISHIGURO MU?

KARAR yazarı Ömer Erdem, ödülün Ishiguro'ya verilmesinin tartışılacağını belirterek şöyle konuştu: “Dünyanın önde gelen haber siteleri 'İngiliz yazar Kazuo İshigura' diye söze başladıklarına göre, bu roman türünün daha da bir globalleştiğinin ve tam da üretim-tüketim çağına uygun aktör olma vasfına hepten kavuştuğunun göstergesi. Romancının sonuna kadar Japon gözlerine daha dikkatli bakacak bundan sonra dünyadaki diğer gözler. Ancak, Nobel Edebiyat Ödülü'nün özünde olması gereken şaşırtıcılık, beklenmeyene bakma, farklı ve yaratıcı olanı gözetme ne kadar tutarlı bunu İshigura metinlerini daha özel okuduğumuzda göreceğiz. Murakami ile Kazuo İshigura arasında, nitelik, popülerlik veya dile dayalı kimlik farkı mı var, bu da tartışamaya açık.”

Edebiyatçı Müge İplikçi ise Kazuo Ishiguro'nun sevdiği bir yazar olduğunu söyledi. İplikçi "Doğru isme gitmiş bir ödül bence. Benim yıllardan beri bildiğim ve takip ettiğim bir yazar. Edebiyatçı kimliğine yakın bulduğum ve edebiyatı edebiyat için yapan bir yazar. Benim için baş tacı edilmesi gereken bir yazar. Stadyuma oynamak yerne gerçekten hissettiği gibi yazan biri” diye konuştu.  

Hafta başından itibaren Nobel Tıp Ödülü, Nobel Fizik Ödülü, Nobel Kimya Ödülü'nün sahiplerini ve bugün de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazananı açıklandı. 6 Ekim Cuma günü Nobel Barış Ödülü’nü kazanan isim açıklanacak.

2017 Nobel Tıp Ödülü, 2 Ekim’de ABD’li bilim insanları Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young’a verildi.

2017 Nobel Fizik Ödülü, yerçekimi dalgaları üzerindeki çalışmalarıyla Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne’un oldu.

2017 Nobel Kimya Ödülü ise, geliştirdikleri 'çözeltideki biyomoleküllerin yüksek çözünürlüklü yapı tayini için kriyo-elektron mikroskobu' ile Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson'a takdim edildi.

KAZUO ISHIGURO KİMDİR?

1954’te Japonya ’nın Nagazaki şehrinde doğan Kazuo Ishiguro, eğitimini, babasının işi nedeniyle beş yaşındayken ailesiyle birlikte geldiği İngiltere’de tamamladı. Kent Üniversitesi’nde İngilizce ve felsefe eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra Londra’da sosyal hizmetler görevlisi olarak çalışmaya başladı. East Anglia Üniversitesi’nde Malcolm Bradbury’den yaratıcı yazarlık eğitimi aldı ve yazarlık kariyerinin ilk dönemlerindeki akıl hocası Angela Carter’la tanıştı. 1981’de üç kısa hikâyesi yayımlandı ve Kazuo Ishiguro o tarihten beri sadece yazarlık yapıyor. 1982’de ilk romanı Uzak Tepeler (çev. Pınar Besen, YKY, 2012) yayımlandı ve Winifred Holtby Memorial Ödülü’nü kazandı. 1986’da yayımlanan ikinci romanı Değişen Dünyada Bir Sanatçı’yla (çev. Suat Ertüzün, YKY, 2015) Whitbread Book of the Year Ödülü’nü aldı, Booker Ödülü’ne aday gösterildi. 1989’da yayımlanan üçüncü romanı Günden Kalanlar (çev. Şebnem Susam, YKY, 2015), Booker Ödülü’nü kazandı ve 1993’te James Ivory tarafından sinemaya uyarlandı. 1995’te Cheltenham Ödülü’nü alan romanıAvunamayanlar (çev. Roza Hakmen, YKY, 2009), 2000’de Booker Ödülü’ne ve Whitbread Ödülü’ne aday olan Öksüzlüğümüz (çev. Yasemin Ortwein, YKY, 2014) yayımlandı. Beni Asla Bırakma (çev. Mine Haydaroğlu, YKY, 2007), yayımlandığı yıl Time tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesinde gösterildi, Alex Ödülü’nü aldı ve National Book Critics Circle Ödülü’ne aday oldu. 2005’teThe Saddest Music in the World adlı ilk uzun metraj sinema filmi senaryosunu tamamladı, ilk öykü kitabı Noktürnler: Müziğe ve Günbatımına Dair Öyküler (çev. Zeynep Erkut) 2009’da yayımlandı. Son romanı Gömülü Dev (çev. Roza Hakmen, YKY, 2015) yılın en büyük edebiyat olaylarından biri olarak kabul edildi. Romanları otuzdan fazla dile çevrilen Kazuo Ishiguro, karısı ve kızıyla birlikte Londra’da yaşamaktadır.

TÜRKÇEYE ÇEVRİLEN ESERLER

Uzak Tepeler (çev. Pınar Besen, YKY, 2012)

Değişen Dünyada Bir Sanatçı (çev. Suat Ertüzün, YKY, 2015)

Günden Kalanlar (çev. Şebnem Susam, YKY, 2015)

Avunamayanlar (çev. Roza Hakmen, YKY, 2009)

Öksüzlüğümüz (çev. Yasemin Ortwein, YKY, 2014)

Beni Asla Bırakma (çev. Mine Haydaroğlu, YKY, 2007)

Noktürnler - Müziğe ve Günbatımına Dair Öyküler  (çev. Zeynep Erkut, YKY, 2015)

 

SENARYOLARI

A Profile of Arthur J. Mason (Channel 4 için çekilen televizyon dizisi)

The Gourmet (BBC için çekilen televizyon dizisi)

The Saddest Music in the World (2003)

The White Countess (2005)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN