Son dakika! ABD Büyükelçisi Bass: Binamızda saklanan kimse yok

Son dakika! ABD Büyükelçisi Bass: Binamızda saklanan kimse yok

ABD Büyükelçisi John Bass, skandal vize kararı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ifadeye çağırdığı konsolosluk görevlisiyle ilgili açıklama yaptı. Bass, hakkında gözaltı kararı bulunan bir konsolosluk çalışanının saklandığı iddialarıyla ilgili "Büyükelçilik binasında saklanan hiçbir çalışanımız yok" dedi. Metin Topuz'un neden tutuklandığına ilişkin yanıt alamadıklarını belirten Bass "Bu sorunun kısa sürede çözülmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Bass, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’la ilgili kendilerine resmi hiçbir bilginin de verilmediğini söyledi. Bass, “Terörizm suçlamaları çok ciddi suçlamalardır. Bu iddiaları destekleyen kanıtlar nelerdir, bilmek istiyoruz. Şunu temin ederim ki Türk hükümetinin ABD’deki çalışanlarıyla ilgili bir terörizm suçlaması olsa ABD hükümeti bununla ilgili Türk hükümetiyle iletişime geçerdi. Aynı tavrı Türk hükümetinden bekliyoruz. Halen neden bizim personelimiz tutuklandığı konusunda bilgi sahibi değiliz” dedi. 

'VİZE KARARI ABD HÜKÜMETİNİN KARARIDIR'

Bass, ABD’nin Türkiye’ye yönelik vize kararını, Türkiye’nin kendileriyle iletişime geçmeden konsolosluk çalışanlarını tutuklamasının ardından almak zorunda kaldıklarını ifade ederek “Vize kararıyla ilgili bir yanlış anlaşılma varsa bunu düzelteyim: Bu karar, ABD hükümetinin bir kararıdır. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de dün bunu teyit etti” dedi. 

John Bass'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

 - ABD konsolosluk görevlisinin tutukluluğuna ilişkin bilgi alamadık ama temaslar sürüyor.

- Vize hizmetlerini durdurma kararı ABD hükümeti tarafından alındı.

METİN TOPUZ GÖREVİ TANIMINI AŞTIYSA, KANITLARI GÖRMEKTEN MEMMUN OLURUZ

- Metin Topuz Uyuşturucuyla Mücadele Organize Suçlar’da görevliydi. Bu işbirliği sayesinde birçok uyuşturucu kaçakçısı yakalandı. Görev tanımını aşıp başka irtibatlar kurduysa bununla ilgili diğer bilgileri görmekten memnuniyet duyarız.

- ABD, bağımsız Kürdistan’ı desteklemiyor, Kürt koridorunu desteklemiyor, Türkiye'nin toprak bütünlüğünün bozulmasını desteklemiyor. 

İNCİRLİK'LE İLGİLİ SORUN YOK

- İncirlik konusunu Türk yetkililere sorun. Yürürlükte olan anlaşmalar var. Askerlerin giriş çıkışları da bu anlaşmalara bağlı.

- Her hükümet, yabancı temsilcilerle nasıl ilişki kuracağını kendi belirler. Buna saygı duyuyoruz.

- 9.5 aydır Türkiye'de terör saldırısı yaşanmıyor. Bu IŞİD vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucu.

- Bu hafta sonu ayrılıyorum.

- Fetullah Gülen'in iadesi yargı konusu. Bu talep diğer iade taleplerinden ayrı tutulmuyor. ABD hukuk sisteminde masumiyet karinesi temel ilkedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN