Son dakika! Ankara'da nükleer madde 'kaliforniyum' operasyonu: Değeri 70 milyon dolar

Son dakika! Ankara'da nükleer madde 'kaliforniyum' operasyonu: Değeri 70 milyon dolar

Ankara'da düzenlenen nükleer madde operasyonunda değeri 70 milyon doların üzerinde 'kaliforniyum' maddesi ele geçirildi. Operasyonda 4 kişi gözaltına alınırken, maddenin nereden, nasıl getirildiği ve satış için kimle anlaşıldığına yönelik araştırmalar devam ediyor. Kaliforniyumun üretimi sadece ABD ve Rusya'da yapılıyor.

Ankara'da düzenlenen nükleer madde operasyonunda değeri 70 milyon doların üzerinde olan kaliforniyum maddesi ele geçirildi. Kaliforniyum maddesinin gramının 4 milyon lira olduğu belirtiliyor.

Operasyonda 4 kişi gözaltına alınırken, maddenin nereden, nasıl getirildiği ve satış için kimle anlaşıldığına yönelik araştırmalar devam ediyor. Sorgusu devam eden şebeke üyelerinin, maddenin satışıyla ilgili 72 milyon dolara anlaştıkları öğrenildi.

SADECE İKİ ÜLKEDE ÜRETİLİYOR

Maddenin sadece ABD ve Rusya'da üretimi yapılırken, Türkiye'de ilk kez ele geçiriliyor. Kaliforniyum dünyanın en pahalı ikinci maddesi olarak biliniyor.

ADI KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ'NDEN GELİYOR

Kaliforniyum adını 9 Şubat 1950’de Amerikalı kimyagerler Gleen T. Seaborg, Albert Ghiorso, Stanley G. Thompson ve Kenneth Street tarafından sentezlendiği Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’nden alıyor.

KALİFORNİYUM NEDİR?

Kaliforniyum, mikrogramı en az 60 dolar olan dünyanın en pahalı ikinci maddesidir. Doğada bulunmaz. Sentetik ve kullanışlı aktinit bir elementtir.

Kaliforniyum, doğada bulunmayan sentetik bir aktinittir. Sentetik olmasına rağmen oldukça kullanışlı bir elementtir. Nükleer reaktörlerde başlangıç nötron kaynağıdır. Yüksek oranda nötron üretme özelliği vardır. Bu özelliği, kaliforniyumu önemli elementler arasına alıyor. Kaliforniyum, yüksek atom ağırlığına sahip elementler arasında aynştaynyum elementinden sonra gözle görülebilir miktarda üretilebilen ikinci elementtir. Dünyadaki en pahalı ikinci madde olduğu belirtiliyor. Adını, ilk sentezlendiği Kaliforniya Üniversitesi’nden alır. Kaliforniya’yı tanıyabilirsiniz; ancak elementi ile tanışmak isterseniz makalemize göz atabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN