Son dakika: Çanakkale Ayvacık'ta 5.4'lük deprem | Türkiye'deki son depremler

Son dakika: Çanakkale Ayvacık'ta 5.4'lük deprem | Türkiye'deki son depremler

Bir süredir adeta deprem fırtınasının yaşandığı Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinden bir son dakika haberi geldi. Kandilli Rasathanesi, saat 16. 48’te merkez üssü Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi olan 5.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildiğini bildirdi. Deprem nedeniyle Tuzla, Bademli ve Yukarıköy'deki bazı evlerde hasar oluştu. Valilik, vatandaşları hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı. Ayvacık'ta 6 Şubat'tan itibaren 749 deprem kaydedildi. Peki Ayvacık neden sallanıyor? İşte uzman yorumları.

Pazartesinden beri depremlerle sarsılan Çanakkale'de bir deprem daha meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5.4 büyüklüğündeki deprem, saat 16.48'de kaydedildi.

VATANDAŞ BÜYÜK PANİK YAŞADI

Sarsıntının 8.2 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi. Köyde yaşayan vatandaşlar deprem anında büyük panik yaşarken, bölgedeki ekipler sarsıntı nedeniyle herhangi bir yıkım oluşup oluşmadığını tespit için harekete geçti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.4 olarak açıkladı.

CAN KAYBI YOK, AĞIR HASARLI BİNALAR YIKILDI

Ayvacık'ta bu akşam saatlerinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.4 büyüklüğündeki deprem, başta Yukarıköy olmak üzere diğer köylerde pazartesi gününden bu yana devam eden depremler ağır hasar gören binaların yıkılmasına neden oldu. Az hasarlı binalar son depremle birlikte ağır hasarlı hale gelirken, can kaybı ve yaralanan kimsenin olmadığı belirtildi.

Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz, "Ağır hasarlı evler yıkıldı. Hafif hasarlı evlerde ise hasar büyüdü. Bölgede şu an talepler yerine getirilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Öte yandan, valilik internet sitesinden yapılan açıklamada, Ayvacık'ta deprem etkinliğinin halen devam ettiği belirtilerek, "Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliğinin korunması açısından hasarlı yapıların kullanılmaması, içlerine girilmemesi ve uzak durulması önem arz etmektedir." uyarısında bulunuldu.

BUGÜN KADAR 749 SARSINTI OLDU

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 6 Şubat'tan itibaren üçü 5,3, biri 5,2 olmak üzere çeşitli büyüklüklerde 749 sarsıntı meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre, Ayvacık'ta 6 Şubat'tan bugün saat 18.08'e kadar 749 deprem kaydedildi.

Ayvacık'ta 6 Şubat'tan bugüne kadar 4'ün üzerinde 16 deprem kayıtlara geçti.

4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DE DEPREM OLMUŞTU

Çanakkale'de bugün saat 15.14'te 4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre sarsıntının 15,29 kilometre derinlikte oluştuğu belirlenmişti.

UZMANLAR NE DİYOR?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Süha Özden, ise bölgede meydana gelen depremlerle ilgili açıklamada bulundu. Vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyaran Prof. Dr. Özden şöyle konuştu:

"Bu büyüklükte depremler oluyor, olacaktır, ’olabilir’ demiştik. Bu şunu gösteriyor, oradaki enerji daha açığa çıkmamış. O yüzden enerjinin açığa çıkması için bu büyüklükte depremler yaşanıyor. Bu depremler ne kadar sürecek tahmin edemiyoruz. Tedbirli olmamız lazım. Mesaj bu olmalı. Hasarlı binalara girilmemesi gerekiyor. Burada normal fay var. Bir de düşen blok var. Düşen blok aşağı doğru da kırmak istiyor. Enerji açığa çıkmak istiyor. Enerji daha tam olarak açığa çıkmamış. Dikkatli olunması gerekiyor. Binalar sürekli örseleniyor. Binaların da kendine göre belli bir statiği var. Altı birbiriyle aynı büyük deprem, yer kabuğunun 10 kilometre derinliğinde daha küçükler, yer kabuğunun daha alt derinliklerindeki 4 büyüklüğündeki depremler ise 5 kilometre derinlikte. 10-15 kilometrelik fay üzerinde. Açıkçası sıkıntılı bir durum. Fazlada yorum yapamıyorum. ’Daha büyük deprem olur mu’ diye soruluyor. Bunu söylemek güç. Oradaki enerji açığa çıkmamış gibi gözüküyor. Tedbirli olmamızda fayda var. Hasarlı binalarda durmak tehlikeli şu an için. Ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Bu artçı değil, ana bir deprem."

DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLUR MU?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel, sarsıntıların sürdüğü Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde akşam saatlerinde 5,3 büyüklüğünde bir depremin daha olmasına ilişkin, "O bölgede 7 ya da ona yakın büyüklüğündeki bir deprem olma olasılığı yok gibi. Bu tür depremler de geçer. Geçmişte de örnekleri vardır. Böyle birkaç ay sürdüğü olmuştur." dedi.  Altunel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede birbirine paralel küçük fayların bulunduğunu, bu fayların üretebileceği deprem büyüklüğünün 5,5, 5,3 ve 5,4 civarında olduğunu anlatarak, bunun dışında daha büyük bir deprem olabileceğini tahmin etmediğini bildirdi. Söz konusu bölgede büyük deprem üretme kapasitesi olan bir fayın bulunmadığını anlatan Altunel, şöyle devam etti: "Şu anda görülen hasar, evler ve duvarların yıkılması. Bu tamamen üst yapıyla ilgili bir durum. Normalde bu büyüklükteki depremlerde biz fazla hasar beklemeyiz. Ancak üstyapı iyi değilse sarsıntıyı aldığında yıkılıyor. Kaldı ki art arda birkaç deprem oldu ve önceki depremlerde binaların birçoğu yoruldu. Dolayısıyla şu andaki küçük depremlerde yıkılanlar da yıkılmaya hazır o yapılar. 7 ya da ona yakın büyüklüğündeki bir deprem olma olasılığı yok gibi. Bu tür depremler de geçer. Geçmişte de örnekleri vardır. Böyle birkaç ay sürdüğü olmuştur. Dengeye ulaşıncaya kadar sallantılar sürer. Büyük deprem olmaz."      

TÜRKİYE'DEKİ SON DEPREMLER 

Yeryüzünde her an çok sayıda sarsıntı meydana geliyor. Dünya üzerindeki bir çok deprem hissedilmiyor ama teknoloji sayesinde bunları tespit etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Türkiye'de son depremlerin tamamını takip ediyor ve verilerini kayıt altına alıyor. Bu verilere göre olası deprem durumlarına yönelik önlemler alınabiliyor.

Türkiye'de yaşanan depremlerin nerede ve nasıl gerçekleştiğini aşağıdaki linkten öğrenebilirsiniz. 

TÜRKİYE'DEKİ SON DEPREMLER

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN