Son dakika! Dışişleri Sözcüsü: ABD ile füze savunma sistemi alınması için görüşülüyor

Son dakika! Dışişleri Sözcüsü: ABD ile füze savunma sistemi alınması için görüşülüyor

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, Dışişleri Müsteşarı'nın ABD ile yürütülen görüşmeler çerçevesinde Washington'a gidebileceği söyledi. Türkiye'nin Rusya'dan satın almak için anlaşma imzaladığı S-400 hava savunma sistemlerine karşı Washington yönetiminin kendi teklifini Ankara'ya sunacağı yönünde bir bilginin kendilerine ulaşmadığını belirten Aksoy, Patriot hava savunma füzeleri hakkında ABD ile görüşmelerin devam ettiğini de belirtti.

Aksoy, düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında Türkiye’nin diplomasi gündemine ilişki bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ SON DERECE OLUMLU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 12-14 Mart tarihlerinde Türkiye-Rusya ortak strateji planlama grubu toplantısı için Moskova’yı ziyaret ettiğini anımsatan Aksoy, “Rusya ile ilişkilerimiz son derece olumlu bir havada ilerliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile sık sık telefonda görüşüyor. Ticaretten siyasete, enerjiden turizme kadar birçok alanda Rusya ile çok yakın işbirliğimiz var. Bunu daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türk Akımı gibi dev projeler üzerinde çalışıyoruz. Enerji diplomasisinin birleştirici bir gücü var” dedi.

Çavuşoğlu’nun Moskova ziyaretinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkanlıklarında Nisan ayında düzenlenecek Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına hazırlık mahiyeti taşıdığını belirten Aksoy, “Aynı zamanda Sayın Bakanımız, Moskova’da Rus Dışişleri Bakanı ile ikili ilişkileri ele aldı, bölgesel ve uluslararası meseleler üzerinde duruldu. Özellikle ikili ilişkiler bağlamında Rusya’ya vizesiz ziyaretin tekrar tesis edilmesi gerektiği vurgulandı, bu bizim için son derece önemli. Aynı zamanda terörle mücadele, ticaret, enerji ve turizm alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde mutabık kalındı” diye konuştu. 

Çavuşoğlu’nun Moskova Turizm Fuarı’nı da ziyaret ettiğini kaydeden Aksoy, “Rusya’nın turizm konusunda bizim için büyük önemi var. Geçtiğimiz yıl 5 milyon Rus turist ülkemizi ziyaret etti ve bir rekor kırıldı. 2018’de bu rakamı daha da arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

NATO İLE AYRI HAVA SAVUNMA SİSTEMİ GELİŞTİRME HEDEFİMİZ DEVAM EDİYOR

Aksoy, dün Sabah gazetesinde yer alan ABD Dışişleri Bakanlığı'nda askeri ve diplomasi ilişkiler departmanından sorumlu Büyükelçi Tina Kaidanow’un bu ay sonunda, Türkiye’yi ziyaret edeceği ve Türkiye’nin Rusya’dan almayı kararlaştırdığı S-400 hava savunma sistemlerine alternatif olarak Patriot tipi hava savunma sistemleri alması teklifi sunacağı haberiyle ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Bu konuda henüz bize bir bilgi ulaşmadı, o haberin ne derece doğru olduğunu bilemiyorum. Ancak bizim hava savunması ihtiyaçlarımızı gidermeye yönelik çalışmamızın 10 yılın üzeride bir geçmişi var. Bu süreçte ABD dahil olmak üzere öncelikle müttefiklerimizle temas kurduk ancak maalesef olumlu sonuç alamadık. Rusya ise bize acil ihtiyacımızı karşılamak üzere çok cazip bir teklif sundu ve neticede Rusya’dan S-400 sistemi tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Önemli bir husus, bu sistem kendi başına işletilecek ve NATO yetenekleriyle entegre edilmeyecek. NATO ile birlikte bir sistem geliştirme hedefimiz ise devam ediyor. EUROSAM konsorsiyumu aracılığıyla Fransa ve İtalya ile yürüttüğümüz işbirliği bu amaca yönelik. Ayrıca Patriot sistemiyle ilgili olarak ABD ile temaslarımızın devam ettiğini söylemeliyim.” 

Aksoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın, ABD ile oluşturulan çalışma grubunun sonuçlarının değerlendirmesini yapmak üzere önümüzdeki hafta Washington’a gideceğini ifade ederek “ABD ile ortak bir anlayışa varma üzerinde çalışılacak” dedi.

AB, KIBRIS KONUSUNDAKİ TARAFSIZLIĞINI TAMAMEN YİTİRMİŞTİR

AB liderler zirvesi kapsamında yayımlanan açıklamada Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin ‘yasadışı’ olarak nitelendirilmesi ve bu faaliyetlere son verilmesi çağrısını değerlendiren Aksoy, “AB zirvesinde yine Rum/Yunan tezlerine hizmet eden, ülkemiz aleyhine kabul edilemez ifadeler içeren bir yazıyla karşı karşıya kaldık. AB, bu iki ülke sadece üye oldukları için haklı olup olmadıklarına bakmaksızın destek veriyor. AB, Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirmiştir. 2004’te de biz bunu gördük, aynı durumu tekrar yaşıyoruz. Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin Kıbrıs sorununda üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir. AB ülkeleri, uluslararası hukuka aykırı hareket eden GKRY’yi hiç sorgulamadan koşulsuz olarak arkasında duruyor. İbret verici bir durum. Biz AB ile olumlu bir gündem yaratmaya çalışırken AB’nin bu tarz kararlar alması elbette yapıcı sonuçlar doğurmayacak” diye konuştu. 

26 Mart’ta AB dönem başkanı olan Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenecek AB Zirvesi’nin Türkiye için önemli olduğunu ifade eden Aksoy, “Bu zirveyle AB ile ilişkilerimizde bir hareketlenme sağlanmasını bekliyoruz. İlişkilerimizde güven eksikliğinin giderilmesi için AB’nin ülkemize karşı daha yapıcı bir tutum sergilemesi ve yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi. Aksoy, Türkiye’nin, AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türkiye vatandaşlarına vize serbestisinin tanınması beklentilerinin sürdüğünü ifade etti.

POMPEO’NUN TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNİN ÖNEMİNİ İDRAK ETMİŞ BİR DEVLET ADAMI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Aksoy, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un ardından ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster’in Trump tarafından görevden alınmasını da değerlendirirken “Biliyorsunuz uluslararası ilişkilerde devamlılık esastır. [ABD Dışişleri Bakanlığı’na atanan] Pompeo devlet hizmeti ve siyasette tecrübesi olan bir şahsiyet. Türkiye-ABD ilişkilerinin önemini idrak etmiş bir devlet adamı olduğunu düşünüyoruz. Bu nöbet değişimlerinin, ülkelerimiz arasında uzun zamandır var olan sorunların çözümü için devam eden çabaların daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Son olarak İsveç’te görülen eski PYD Başkanı Salih Müslim’le ilgili Türkiye’nin nasıl girişimleri olduğu sorusunu da yanıtlayan Aksoy, “Salih Müslim’in ensesindeyiz. AB ülkelerinden bu konuda iki yüzlü davranmamalarını ve bizim iade talebimizi yerine getirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

IKBY'de uluslararası uçuşların yeniden başlamasıyla ilgili konuşan Dışişleri Hami Aksoy, Erbil'e direkt uçuşlar için hava sahasının açılmasının değerlendirildiğini söyledi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN