Son dakika! Kandilli'den deprem açıklaması: Büyüklüğü 6.6, şiddeti de 7

Son dakika! Kandilli'den deprem açıklaması: Büyüklüğü 6.6, şiddeti de 7

Kandilli Rasathanesi dün gece Ege'de saat 01.31'de meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Kandilli, bugün depremin büyüklüğünü 6.6 olarak açıkladı. Açıklamada "Tsunami Bodrum liman içindeki istasyonda maksimum 13 cm olarak ölçüldü" denildi. 30-40 cm tsunami dalgası ölçüldüğü duyuruldu.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre Ege Denizi'nde 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Deprem nedeniyle Kos Adası'nda 2 kişi hayatını kaybederkenn hayatını kaybeden iki kişiden birinin Türk olduğu açıklandı. Depremin ardından 13 cm'lik bir tsunaminin yaşandığı kaydedildi. Deprem ilk olarak 6.3 büyüklüğünde ölçülmüştü.

Kandilli Rasathanesi'nden açıklama:

"Bu sabaha karşı, 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem derinliği 5 kilometre olduğundan dolayı geniş bir alanda hissedildi. İstanköy Adası'nda da 2 kişinin can kaybına ve ciddi anlamda hasara yol açtı. Bizde herhangi bir kaybımız yok, 80 yaralımız var. Bölge sismik olarak aktif bir bölge. 160 civarı artçı sarsıntı kaydettik, en büyüğü 4.8 olarak tespit edildi. Bilimsel olarak 5.5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz. Dolayısıyla bölgedeki yurttaşlarımızın tekrar kendilerine geçmiş olsun diliyoruz, teyakkuzda olmalarını öneriyoruz."

17-07/21/ege-de-6-3-buyuklugunde-deprem-9529750.Jpeg

TSUNAMİ AÇIKLAMASI

"UNESCO'nun hükümetlerarası komisyonu tarafından akredite olarak bölgesel denizlerde tsunami servis sağlayıcısı olduk. Bu bölgelerle ilgili uyarı mesajı bizden gidiyor bölgede. Bu deprem sonrası da bir tsunami meydana geldi. Bu tsunaminin Bodrum limanından olan istasyonda maksimum 13 cm olarak kaydedildi. Liman içindeki cihazın konumu gereği çok düşük kaydedildi, Gümbet gibi güney kıyılarda çok daha yüksek su baskınları gözlendi. Akıntılı bir şekilde içerilere kadar girdi. 6.6 büyüklüğündeki depremin Gökova Körfezi'nin batısındaki bir sismik boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz. Tek bilemediğimiz şey zamanı. Dünyanın hiçbir yerinde zamanı konuşmak, bilmek mümkün değildir."

17-07/21/fft16_mf9531590.Jpeg

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ

"İlk veriler geldikten sonra anlık bir çözüm yapıyoruz. Bu çözümde ilksel sonuçları veriyoruz daha sonra gelen bilgiler doğrultusunda bunları revize ediyoruz. Bilimsel olarak bu dünyanın her yerinde böyledir. Bir şiddet haritamız var, deprem olduğu yerde 7'lik bir şiddet ortaya çıktı. 6, 5, 4 olarak devam etti. Her büyük depremden sonra bu raporlar web sayfamıza konularak güncelleniyor."

HAYATINI KAYBEDEN 2 KİŞİDEN BİRİ TÜRK

Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre; Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden iki kişiden birinin Türk olduğu bildirildi. Yunanistan Güney Ege Eyaleti Valisi Yorgos Hacimarkos bir televizyona yaptığı açıklamada, deprem sonucu İstanköy Adasında ölen iki kişiden birinin 30 yaşında Türk diğerinin ise 20 yaşında bir İsveçli olduğunu söyledi. Hacimarkos ayrıca, 120 yaralıdan tamamı turist olan 5'inin ağır yaralı olduğunu ifade etti. Kos Adası'ndaki Türkler için, adaya feribot gönderileceği belirtildi.

BODRUM'DA YAŞANAN TUSUNAMİ KAMERADA

ABD 6.7 DEDİ

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Bodrum depreminin büyüklüğünü 6.7 olarak verdi. USGS verilerine göre, sarsıntı yerin 10 kilometre altında gerçekleşti.

MUĞLA VALİSİ: CAN KAYBI YOK

Muğla Valisi Esengül Civelek, depremin ardından yaptığı ilk açıklamada herhangi bir can kaybı olmadığını bildirdi. Civelek'in verdiği bilgiye göre, bazı eski binalarda çatlaklar var. Civelek, "Bodrum'da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemledik" dedi.

Bu sabah Bodrum Devlet Hastanesi'ne giden Civelek, hastane bahçesi ve acil servisteki yaralıları ziyaret etti.

Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, ilçede ilk kez bu kadar şiddetli bir deprem hissettiklerini söyledi.

Tatilcilerin Bodrum'dan ayrılmamasını isteyen Kocadon, "Tatilin tadını çıkarsınlar, Bodrum'dan ayrılmamalarını diliyorum çünkü şu anda Bodrum'dan daha güvenli bir yer yok. Bunun da kanıtı son depremde hep birlikte yaşayarak gördük" ifadesini kullandı.

Muğla Belediyesi ise, elektirik ve telefon hatlarında küçük aksaklıklar yaşansa da büyük bir kesintinin söz konusu olmadığını açıkladı.

160'I AŞKIN ARTÇI SARSINTI OLDU

Büyük depremin ardından peş peşe artçı sarsıntılar hissedildi. Artçıların en büyüğü 4.8. AFAD verilerine göre kaydedilen bazı artçılar şöyle:

01.37'de 4.0, 01.48'de 4.4., 01.52'de 4.6, 01.54'te 4.5, 02.00'da 4.2, 02.23'te 4.5, 03.16'da 4.1, 03.53'te 4.2, 03.57'de 4.3, 04.25'te 4.1, 04.35'te 4.3, 04.38'de 4.4., 04.40'de 4.2, 05.12'de 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi.

DEPREM UZMANLARINDAN KRİTİK UYARI

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz katıldığı NTV canlı yayıyında artçıların sürdüğünü belirterek vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri uyarısında bulundu.

"HASARLI BİNALARA GİRMEYİN"

CNN Türk canlı yayınına konuşan afad başkanı Mehmet Halis Bilden de az hasarlı ya da hasarlı binalara vatandaşların girmemesi yönünde uyarılarda bulundu.

50 TRAFO HASAR GÖRDÜ

Gökova Körfezi merkezli 6.3 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen yer olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50'si hasar gördü. Trafoların hasar görmesi nedeniyle ilçedeki birçok yerde elektrik kesintisi meydana geldi. Trafoların onarımı için ekipler harekete geçti. Büyük bölümünün onarınının tamamlandığı, diğerlerindeki çalışmaların sürdüğü belirtildi. Onarılan trafoların bulunduğu bölgelere tekrar elektrik verildiği kaydedildi.

CAMİ MİNARESİ HASAR GÖRDÜ

Depremin en çok hissedildiği ilçelerden Bodrum'da vatandaşlar geceyi sokakta geçiriyor.

Bodrum Belediye Meydanı'ndaki Adliye Camisi'nin minaresi sarsıntı nedeniyle zarar gördü. Minarenin bazı bölümleri düştü. Polis ve zabıta ekipleri, minareden düşen parçalardan vatandaşların zarar görmemesi için bölgeyi güvenlik şeridiyle kapatarak cami çevresine girilmesini önledi.

Bölgede bazı elektrik hatları da koptu. Yaşadığı korku ve panik nedeniyle yüksekten atlama sonucu yaralanan bazı kişiler Bodrum Devlet Hastanesi ile özel hastanelere kaldırıldı. Bazı hastanelerde acil servislerde yatan hastaların hastane dışına çıkartılarak tedavisine devam ediliyor.

Öte yandan deprem anı bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildi. Kayıtlarda hediyelik eşyaların yere düşmesi ve yaşanan panik görülüyor.

BAZI BÖLGELERE ELEKTRİK KONTROLLÜ OLARAK VERİLİYOR

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok büyük deprem atlatıldığını söyledi.

Deprem nedeniyle ağır yaralanmaların olmadığını aktaran Yılmaz, "Artçı depremler devam ettiği için halkımızı evlerine girmemeleri konusunda uyarıyoruz. Bazı bölgelerde trafolarda sıkıntı oluşması nedeniyle elektrik verilemiyor. Sevindirici olan can kaybının olmaması. Gün ağarınca gerçek tabloyu göreceğiz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN