Son dakika! Rahip Brunson'a tahliye kararı çıktı... Özel jetle ABD'ye uçacak

Son dakika! Rahip Brunson'a tahliye kararı çıktı... Özel jetle ABD'ye uçacak

Son dakika! Mahkeme kararını verdi. Rahip Brunson'a tahliye kararı çıktı... FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, ABD'li rahip Andrew Craig Brunson hakim karşısına çıktı. Kritik duruşmada Büşra, Levent Kalkan ve Serhat isimli tanıklar Brunson aleyhine verdikleri önemli ifadeleri geri çekti. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı ise, Brunson için adli kontrol kararlarının kaldırılması ve 'örgüte üye olmak'tan 10 yıla kadar hapis talep etti. Mahkeme heyeti ise Brunson'u 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ev hapsi ve adli kontrol kararlarını kaldırdı. Bu karar tahliyenin yolunu açtı.

Yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan rahip Andrew Craig Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Brunson'ın ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağı da kaldırıldı. Brunson'ın aldığı ceza yattığı hapis cezası sayıldı. Böylece ABD ve Türkiye arasında krize neden olan dava tahliye ile sonuçlandı. 

'ADLİ KONTROL KALDIRILSIN'

ABD'li Brunson'un yargılandığı davada savcı, sanığın TCK'nın 314/3 ve 220/7 maddeleri gereğince cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Brunson için adli kontrol kararlarının kaldırılması ve 'örgüte üye olmak'tan 10 yıla kadar hapis talep etti.

Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Yılmaz, "Mahkemenin kararına güvenelim, izleyelim. En adil sonuca onlar varacaktır" dedi.

'MASUMUM, TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM'

Mahkeme, kararın açıklanması için ara verdi. Bu arada Brunson’ın eşi, Brunson’un yanına gitti. Brunson bu sarılma karşında hıçkırarak ağladı.

Mahkeme Brunson’a, "Ek savunma yapacak mısınız?” diye sordu. Brunson, "Ek savunmam avukatım tarafından yapılacak. Ben masum bir adamım. İsa’yı seviyorum, Türkiye’yi seviyorum. Beraatımı istiyorum" dedi. 1 saatlik aranın ardından mahkeme heyeti karar için toplandı. Mahkme Brunson'u 3 yıl 1 ay 15 hapis cezasına çarptırdı. Tutuklu bulunduğu süreyi bu cezaya sayan mahkeme, adli kontrol ve ev hapsi kararlarını da kaldırdı. Brunson böylece tahliye oldu. 

ÖZEL JETLE ABD'YE GİTTİ

Tahliye edilen rahip Brunson önce evine gitti. Ardından özel jetle ABD'ye uçması beklenen Brunson'un evinden ilk kare geldi. Fotoğarfda bavulunu hazırladığı görülen Brunson cep telefonula konuşuyor. Brunson daha sonra Çiğli Havaalanı'ndan özel jetle ABD'ye uçtu. 
 
18-10/12/resimid_10645346-1539375691.jpg

BUGÜN NELER YAŞANDI?

FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson, yargılandığı davanın duruşması için saat 05.40'da evinden çıkarıldı. 7 araçlık konvoyun eşlik ettiği Brunson duruşma salonuna getirildi. İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülün Brunson davası başladı.

18-10/12/20181012_2_32824582_38017111.jpg

İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Brunson evinden çıktığı sırada yoğun güvenlik önlemi aldı. Çevrede kuş uçurtmayan polis sokağa giriş ve çıkışları kapattı.

18-10/12/3f81c4af294f7d9563d487bd2d61263a-1539330774.jpg

Saat 05.40'da evinden çıkarılan ve 7 araçlık konvoyun eşlik ettiği Brunson, duruşma salonuna doğru hareket etti. 

18-10/12/f00672f1371df1b7d117d4a2f8010299-1539323016.jpg

Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürülen Brunson'ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılacak.

18-10/12/f5f7c1d6bb6ada08fe67509435d2b9f6-1.jpg

ABD MABLAHATGÜZARI DURUŞMAYA GELDİ

Saat 10.00 itibariyle de Brunson’ın eşi Norine Brunson ve ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de davanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi.

18-10/12/20181012_2_32826538_38019301.jpg

ABD Büyükelçiliğine ait zırhlı ciplerle kampüse gelen Brunson’un eşi ve Hovenier, yapılan aramanın ardından içeriye alınarak duruşmanın yapılacağı salona geçti.

18-10/12/d8bf2203-4c52-41ad-8a5a-4f700d32f0a6.jpg

'DÜNYA SERBEST KALMASINI BEKLİYOR'

Brunson’ın davasını takip etmek için duruşmanın yapılacağı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne gelen New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin, Brunson’un serbest kalmasını beklediklerini söyledi.

Bütün dünyanın bu beklenti içinde olduğunu öne süren Devlin, "Umuyorum ki mahkeme Brunson’u serbest bırakacaktır. Bizler de buradayız, sizler de takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Herkes serbest kalmasını bekliyor. Dün ABD basınında serbest kalacağına yönelik haberlere yer verildi. Umarım Brunson serbest kalır. Bugün serbest kalmasını umut ediyoruz. Bu benim İzmir'e dördüncü gelişim. Brunson Türkiyeyi ve Türk insanını seven bir adam. 23 yıldır Türkiye'de yaşıyor. Burada görevi var. Hiçbir politik bağlantısı yok. Serbest kalması için dua ediyoruz. Benim onunla kişisel herhangi bir temasım olmadı. Ben New York eyaletine bağlı bir pastörüm" dedi.

18-10/12/rahip-brunson-4uncu-kez-hakim-karsisinda-3-_7310_dhaphoto6.jpg

Duruşmayı izlemek için kendiliğinden geldiğini, herhangi bir resmi görevi olmadığını söyleyen Devlin, daha sonra duruşmayı izlemek için kampüse girdi.

4'ÜNCÜ KEZ HAKİM KARŞISINDA

Merakla beklenen, ulusal ve uluslararası onlarca basın mensubunun takip ettiği dava ise saat 10.30 sıralarında başladı. Herkesin merak ettiği soru ise, 35 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan papazın mahkeme tarafından serbest bırakılıp bırakılmayacağı yönünde. Brunson, hakim karşısına çıkarak avukatı İsmail Cem Halavurt ile birlikte savunmasını yapacak. 

18-10/12/20181012_2_32826510_38019248.jpg

ELLERİNİ KALPLERİNİN ÜZERİNE KOYDU

Dava başlamadan önce ise duruşma salonunda Andrew Craig Brunson ve eşi Norine Brunson, ellerini kalplerinin üzerine koyarak, uzun süre birbirlerine baktı.

TANIKLAR DİNLENDİ

Duruşmada ilk olarak ifade veren engelli paralimpik milli tenisçi Büşra Fatma Ün, Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı Menajeri Diana Fowler ve onun eşinin Brunson’ın rahipliğini yaptığı kiliseye gittiklerini söyleyerek, "Andrew Craig Brunson’ı tanımıyorum. Eski tenis milli takımındaki menajerimiz ve doktor olan eşinin o kiliseye gittiğini biliyorum" dedi.

Mahkeme başkanının menajerinin doktor olan eşinin Suriye ve Güneydoğu’dan gelen yaralı PKK’lıları tedavi ettiği iddiası hakkında bir bilgisinin olup olmadığını sorduğu Ün, "Bu konuda bilgim yok ama kendisinin özel bir hastanede doktorluk yaptığını biliyorum" dedi.

Tanık Ün’den sonra söz alan Andrew Craig Brunson, "Benim PKK’lılarla bir bağlantım yok ve hiçbir zaman olmadı. Söz konusu doktora yaralı da götürmedim. PKK’nın savaşçılarıyla hiç tanışmadım. Böyle bir şey de mümkün değildir" diye konuştu.

'İFADEM YANLIŞ ANLAŞILDI'

Duruşmada tanık olarak dinlenen ve Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile ifade veren Levent Kalkan, soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını, Andrew Craig Brunson’ın kilisede darbe girişiminden sonra FETÖ'cüleri sakladığı yönünde bir ifadesinin olmadığını söyledi.

Kalkan bu konuyla ilgili olarak, "Benim kilise ve yakınında FETÖ’cülerin saklandığı yönünde bir ifadem olmadı. 'Tuncay' diye bahsettiğim kişinin oraya yakın oturduğunu ve belki bir bilgisinin olabileceği düşüncesiyle ifadesine başvurulabilir dedim. Tuncay’la da yüz yüze konuşmadım" dedi.

Levent Kalkan'ın soruşturma aşamasındaki ifadesinde bahsettiği 'Tuncay isimli kişi olduğu anlaşılan Y.D. de Kalkan ile aralarında böyle bir konuşmanın geçmediğini belirtti.

Tanık Kalkan'ın bir dönem ev arkadaşı olduğu V.S., Andrew Craig Brunson’ın rahipliğini yaptığı Dirilişi Kilisesi’nde görülen 'Agit' kod isimli Siraç Akay hakkında 'Bombacı' diye bahsedildiğini belirtti. Agit hakkında evde sohbet esnasında konuştuklarını söyleyen V.S., "2011 yılında İstanbul’dan İzmir’e geldim. Çok yüklü borcum vardı. Alsancak’ta yürürken içimden geçerek kiliseye girdim. Daha sonra Levent Kalkan'ın ısrarıyla tekrar tekrar gittim. Agit denen kişiyi tanımıyorum ama evdeki sohbet esnasında L.K. kendisinden 'Bombacı, terörist, Suriye ve Güneydoğu’da PKK kamplarında bomba eğitim almış. Onunla çok konuşma bizim yapımıza uygun bir değil' demişti. Bana bunu Levent Kalkan söylemişti" dedi.

V.S.’nın ifadesinden sonra söz alan  Levent Kalkan, "Şu an çok şaşırmış durumdayım. Kendisiyle ev arkadaşıydık bir dönem. Agit’le ilgili şeyleri bana kendisi anlattı. Ev toplantısı sırasında anlattı. Ancak şu anki ifadesi beni çok şaşırttı. Agit’in bomba eğitimi almış biri olduğunu bana V.S. anlattı" dedi.

Duruşmada yine tanık olarak dinlenen Manisa Hıristiyan Kilisesi rahibi S.C. gizli tanık Serhat hakkında konuştu. Gizli tanık Serhat’ın yönelttiği suçlamaları kabul etmeyen ve doğru söylemediğini öne süren S.C., "2014 yılında Manisa’da derneğimizin ofisini açtık. Bizim derneğimiz Diriliş Kilisesi’nden bağımsızdır. Serhat kod adlı kişi bize gelirdi. Bir süre sonra sorun çıkardığı için gelmesini yasakladık. En son Ocak 2017’de gelmişti. Yasaklamamıza rağmen Mayıs 2017’de tekrar geldi. Polis zoruyla kendisini dışarıya çıkarttık. O zaman bize ‘Ben kazanacağım, siz kaybedeceksiniz' dedi, suçlamaları bu nedenledir" dedi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

İKİNCİ OTURUM BAŞLADI

Brunson'ın yargılandığı davanın duruşmasına verilen aranın ardından devam ediliyor. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden sonraki oturumuna Brunson ve avukatı katıldı.

Sanığın eşi Norine Brunson, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier ile yabancı basın mensupları, aranın ardından duruşma salonundaki yerlerini aldı.

ABD'NİN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ

Yargı süreci, ABD ile ilişkilerde de en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Davaya karşı çıkan ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın serbest bırakılmasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, hukuki sürecin devam ettiğine vurgu yapıyor.

DAVANIN GEÇMİŞİ

9 Aralık 2016'da tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi.

Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edildi.

AJANSLAR

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN