Son dakika! Suudi Arabistan’dan Kaşıkçı itirafı: Konsoloslukta öldürüldü

Son dakika! Suudi Arabistan’dan Kaşıkçı itirafı: Konsoloslukta öldürüldü

Son dakika haberi: Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldüğünü 17 gün sonra kabul etti. Dünyanın ayağa kalktığı olayda, Kaşıkçı’nın akıbeti ilk kez resmen cinayet olarak açıklanmış oldu. Tüm general Ahmet El Assiri ve Kraliyet Danışmanı Sud El Kahtani görevden alındı. 18 Suudi tutuklandı. Cinayetle ilgili araştırmanın başına cinayetin olağan şüphelisi Veliaht Prens Selman’ın getirilmesi de örtbas kuşkusu uyandırdı.

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili dünyadan yükselen tepkilerle köşeye sıkışan Riyad yönetimi nihayet olaydaki sorumluluğunu kabul etti. Suudi başsavcısı, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'ndaki bir münakaşa sırasında öldüğünü açıkladı.

ARBEDE SAVUNMASI

ABD Avrupa başkentlerinden yükselen tepkiler ve boykot kararları ile zor durumda kalan Suudi Arabistan’dan cinayet açıklamasında ‘arbede’ ifadesinin kullanılması ise dikkat çekti.

ABD Başkanı Trump, İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere boykot adımlarının gelmesi ve Demokratların baskısıyla son yaptığı açıklamada ilk kez yaptırım sinyali vermişti. Riyad’dan gelen cinayet itirafında yaptırım sinyalinin etkili olduğu düşünülüyor.

GENERALE Mİ YIKILACAK

Cinayeti ‘arbede’ olarak açıklayan Riyad’ın daha önce olayın üzerine yıkılacağı konuşulan Tümgeneral Ahmet El Assiri’yi görevden alması dikkat çekti. Cinayetle ilgili 18 Suudi de tutuklandı. 

"TÜRKİYE'NİN ORTAYA KOYDUĞU ÜSTÜN DAYANIŞMAYI DEĞERLİ BULUYORUZ"

Suudi Arabistan, Türkiye'nin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün  dayanışmayı değerli bulduklarını" açıkladı.

Riyad, Türk yetkililerin, şaibeli isimlerle ilgili paylaştığı bilgilerin Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı olduğunu duyurdu.

Ayrıca, bu gece yayımlanan kraliyet kararnamesiyle, Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri görevden alındı. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan üst düzey 3 istihbarat görevlisinin görevden alındığı bilgisini  paylaştı.

BAKANLIK KOMİTESİ KURULACAK

Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden  yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı.

ABD: AÇIKLAMAYI OLUMLU BULUYORUZ

Uluslararası soruşturmaları yakından takip edeceklerini belirten bir mesaj yayımlayan Beyaz Saray açıklamasında, "Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan  üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Suudi yönetiminin açıklamasını olumlu buluyoruz" denildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suudi gazeteci  Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin, "Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini  duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı  diliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Sözcü Sanders, Suudi Arabistan'ın, Kaşıkçı'nın öldüğünü teyit  etmesinin ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin duyurduğu  soruşturma sonuçlarının ve şüphelilere yönelik aldığı tedbirlerin ABD yönetimi  tarafından kabul edildiğini belirten Sanders, açıklamasında şu ifadelere yer  verdi:

"Bay Kaşıkçı'nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz.  Kaşıkçı'nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Bu trajik  olaya yönelik uluslararası soruşturmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz;  zamanında, şeffaf ve hukuka uygun gerçekleşecek adaleti savunacağız."

BM: SORUMLULAR HESAP VERMELİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünün teyit edilmesinden derin üzüntü duyduğunu belirtti. Açıklamasında, Kaşıkçı'nın ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı dileyen Guterres, Kaşıkçı'nın ölüm nedenlerinin ortaya çıkarılması ve sorumlulardan hesap sorulması için hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN