Son dakika... Trump'tan YPG sözü: Bir daha silah vermeyeceğiz

Son dakika... Trump'tan YPG sözü: Bir daha silah vermeyeceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin artık YPG'ye silah vermeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. İki lider arasında Suriye, Soçi zirvesi ve ikili ilişkiler konusunda fikir alışverişi yapıldı. ABD Başkanı Trump, Twitter adresinden yaptığı açıklamada bu akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşeceklerini açıklamıştı.

17-11/24/screenshot_1-1511534806.jpg

 

ERDOĞAN: VERİMLİ GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile yapılan görüşmenin ardından Twitter üzerinden açıklama yaptı. Erdoğan, "Bugün ABD Başkanı Sayın Donald Trump ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik" dedi. 

 

ÇAVUŞOĞLU: YPG'YE SİLAH VERİLMEYECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüşmesine ilişkin bir soru üzerine, "Bizim Amerika ile ilişkilerimizin olumsuz anlamdaki en çok konulardan birisi ise FETÖ ile diğer konuların yanında ABD'nin YPG'ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump'a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. Net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump sayın Cumhurbaşkanımıza net bir şekilde söylemiştir. İfadelerinden memnuniyet duyduk  uygulamada da görmek istiyoruz" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüşmesine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Görüşmede, Cumhurbaşkanımız, Soçi ile ilgili bilgiler aktarmıştır. Suriye ilgili siyasi çözüm ile ilgili konularda Rusya ile Amerika'nın da görüşleri örtüşüyor. Bizim de Amerika ile görüşlerimizi örtüşüyor. Tabi örtüşmeyen konular da var. Biz nasıl Soçi'de YPG'nin ulusal diyalog kongresine katılmasına karşı çıktıysak ki İran da bu konuda karşı çıkmıştır. Terör örgütlerinin burada yer almaması gerekir. 

"KONGRE KATILIMCILARINA 3 ÜLKE KARAR VERECEK"

Özelikle Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duymayan grupların da bu kongrede yer almayacağını net bir şekilde belirttik. Kimlerin katılacağını da 3 ülke birlikte istişare edecek karar verecek. YPG'nin böyle bir oluşumda yer almaması gerektiği çok net bir şekilde Trump'a da iletmişlerdir. 

"İLİŞKİLERİMİZİN OLUMSUZLUKLARINDAN BİRİ ABD'NİN YPG'YE VERMİŞ OLDUĞU SİLAHLARDIR"

Bizim Amerika ile ilişkilerimizin olumsuz anlamdaki en çok konulardan birisi ise FETÖ ile diğer konuların yanında ABD'nin YPG'ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump'a iletmiştir. 

"TRUMP YPG'YE SİLAH VERİLMEYECEĞİ TALİMATINI NET BİR ŞEKİLDE SÖYLEMİŞTİR"

Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. 

"CUMHURBAŞKANIMIZA NET BİR ŞEKİLDE SÖYLEMİŞTİR"

Konuşmanın ileriki aşamalarında bir kere daha bu sözünü teyit etmiştir. Net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump sayın Cumhurbaşkanımıza net bir şekilde söylemiştir. 

"MEMNUNUZ AMA UYGULAMADA DA GÖRMEK İSTİYORUZ"

Biz bu ifadelerinden memnuniyet duyduk. Bize tehdit oluşturan ve Suriye'yi bölmeye çalışan bu örgüte silah verilmeyeceğinin sözünün net bir şekilde verilmesi bizi memnun etmiştir. Bunu uygulamada da görmek istiyoruz. 

"EN KISA ZAMANDA TEKRAR GÖRÜŞME KONUSUNDA TEYİTLEŞMİŞLERDİR"

Diğer ikili konular da samimi bir ortamda telefonda iki başkan arasında görüşülmüştür. En kısa zamanda tekrar görüşme konusunda teyitleşmişlerdir. Esasen Cumhurbaşkanımız ile Trump arasında hem yakın bir dostluk var hem de sık sık telefonda görüşüyorlar veya uluslararası toplantılarda yine aynı şekilde bir araya geliyorlar. Diyaloğun devam etmesi, iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi bakımından önemlidir.  

"ARTIK VİZE SORUNUNUN TAMAMEN KALDIRILMASI KONUSUNDA DÜŞÜNCEMİZİ DE CUMHURBAŞKANIMIZ, TRUMP'A İLETMİŞTİR"

Artık vize sorununun tamamen kaldırılması konusunda düşüncemizi de Cumhurbaşkanımız, Trump'a iletmiştir. Böyle gereksiz bir problemin iki ülke arasında olmaması gerektiğini tekrar vurguladık." 

TRUMP EN SON PUTİN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesinde iki liderin birleşik bir Suriye'nin istikrarının sağlanması için Cenevre görüşmelerinin önemi konusunda mutabık kaldığı bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Trump ile Putin arasındaki telefon görüşmesinin 1 saatten uzun sürdüğü kaydedildi. Görüşmede, 11 Kasım'da Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde iki ülke arasında varılan mutabakat metninin bir kez daha altının çizildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Her iki lider de Suriye'deki iç savaşın ve insani krizin barışçıl yollarla sona erdirilmesi, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesi ve zararlı müdahalelerden ve teröristlere sığınak olmaktan arınmış birleşik bir Suriye'nin istikrarının sağlanması için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanması ve BM öncülüğündeki Cenevre görüşmelerinin desteklenmesine vurgu yaptı."

Görüşmede ayrıca DEAŞ, El Kaide, Taliban ve diğer terör örgütlerine karşı Ortadoğu ve Orta Asya'da verilecek mücadeleye ilişkin de görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edilen açıklamada, Ukrayna ve Kuzey Kore ile ilgili konuların da ele alındığı belirtildi.

 

ANKARA / DHA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN