Kılıçlı prens köşeye sıkıştı

Kılıçlı prens köşeye sıkıştı

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdiği 2 Ekim’den bu yana haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı için inceleme resmen başladı. Türk ve Suudi polis ekipleri cinayet suçlamasına kanıt aramak için Levent’teki konsolosluk binasını didik didik aradı. 9 saat süren incelemelerin ardından Türk polisi konsolosluktan ayrıldı.

9 SAATLİK İNCELEME

Türk polisi dün akşam arama ve inceleme içtin Suudi Konsolosluğu'na girdi. 9 saat süren incelemelerin ardından Türk polisi konsolosluktan ayrıldı. Cemal Kaşıkçı ile ilgili araştırma yapmak için Suudi Arabistan Konsolosluğuna gelen olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları tamamlandı.

19.20 sıralarında gelen ekipler 9 saat konsoloslukta inceleme yaptı.

Konsolosluk içinde araştırma yapan polisler, her tarafı didik didik aradı. Konsolosluk binasının yanı sıra bahçe, ve çatı katı da titizlikle arandı. Suudi Arabistan Konsolosluğunda çalışmalarını tamamlayan ekipler 9 saat sonra buradan ayrıldı.

ÖNCE TELEFON SONRA TALİMAT

Muhalif gazetecininin kayıplara karışmasına ilişkin süreçte Kral Selman, önceki akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Görüşmede olayın aydınlatılması için kurulan çalışma grubunun önemine vurgu yapıldı. Veliaht Prens’in hamleleriyle boyutu büyüyen krizde dün sürpriz bir adım daha geldi. Konuyla ilgili Bloomberg’e konuşan bir Suudi yetkili talimatın Türk tarafından alınan enformasyona dayandığını öne sürdü.

KÖRFEZ’DEN RİYAD’A TAM DESTEK

ABD ve Batı’nın ‘acil açıklama’ çağrılarına “Misliyle karşılık veririz” karşılığını veren Suudiler, güdümündeki Körfez başkentleriyle tansiyonu yükseltmeye devam etti. BAE, Umman, Bahreyn gibi ülkeler Riyad’a destek verdi. Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği gibi kuruluşlar da Arabistan’ın yanında yer aldı. Tahran ise mesafeli yaklaşım sergiledi: Gerçekler ortaya çıkana kadar yorum yapmayacağız. 

Nişanlısıyla 2 Ekim’de gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ortadan kaybolan Cemal kaşıkçı izin Ripad ve Ankara arasında kurulan ortak çalışma ekibi dün ilk kez bir araya geldi. Riyad’dan önceki gün gelen Suudi çalışma heyeti incelemelerde bulunmak amacıyla Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na ulaştı. Burada bir müddet incelemelerde bulunun Suudi heyet daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne geçti. Olayla ilgili Türkiye ve Suudi Arabistanlı yetkililerden oluşturulan ortak çalışma grubu, ilk toplantısını burada yaptı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde basına kapalı gerçekleşen toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü. Yaklaşık 15 kişiden oluşan Suudi heyeti, toplantının sonunda 10 ayrı araçla Emniyet’ten ayrılarak konsolosluk binasına gitti. Heyete Türk polis ekipleri de eşlik etti ancak, Türk heyet binaya girmeden dışarıda bekledi.  Bu arada Uluslararası haber ajansı Reuters, iki Türk kaynağa dayandırdığı haberinde, Türk polisinin elinde Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Konsolosluğu’nda öldürüldüğüne dair ses kayıtları olduğunu iddia etti.
Arama yapılacağı haberinin ardından başkonsolosluk binasına bir temizlik şirketinden 2 kadın bir erkek görevli geldi. Temizleme kovaları ve paspaslarla içeri girmeleri konsolosluk önünde hareketlilik yaşanmasına sebep oldu.

KRAL’DAN SORUŞTURMA TALİMATI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud Pazar akşamı telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları iki liderin ortadan kaybolan Suudi gazeteci “Cemal Kaşıkçı olayınının aydınlatılması meselesini” ele aldıkları belirtildi. Erdoğan ile Selman’ın “olayın soruşturulması çerçevesinde ortak çalışma grubu oluşturulmasının önemini vurguladıkları öğrenildi” denildi. Suudi haber ajansından yapılan açıklamaya göre de Kral Salman, Cumhurbaşknaı Erdoğan’a, Suudilerin vakanın araştırılması amacıyla ortak çalışma grubu kurulması önerisini kabul ettiği için teşekkür etti. Suudi-Türk ilişkilerinin “sağlamlığını” vurgulayan Kral, “iki ülke arasındaki ilişkilerin altını kimsenin oyamayacağını” ifade etti. Geçen hafta Ankara, Riyad’ın inisiyatifiyle iki ülkenin vakayı soruşturmak amacıyla ortak çalışma grubu oluşturduklarını açıklamıştı.
ABD merkezli, ekonomi ağırlıklı haber sitesi Bloomberg’e konuşan bir Suudi yetkili, Kral Selman’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’nda kaybolmasıyla ilgili haftasonunda başsavcıya soruşturma başlatması emri verdiğini söyledi.

Konuyla ilgili konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen Suudi yetkili, iç soruşturma talimatının kısmen Türk yetkililerden alınan enformasyona dayandığını aktardı. Bunun, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ortak soruşturmasından ayrı bir soruşturma olduğunu sözlerine ekledi. “Türklerden ve ortak ekipten enformasyon toplandıktan sonra Suudi liderliğinde doğru hikayeye ulaşıldığından emin olabilmek için bir iç soruşturma gerektiği hissiyatı oluştu” diyen yetkili, iç soruşturma kapsamında kanıtlar tarafından desteklenmesi durumunda sorumlu kişilere hesap sorulabileceğini ifade etti. Suudi Arabistan’da uzun bir süredir fiili olarak ülkeyi yöneten veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın bypass edildiği anlamına gelen bu açıklama Kaşıkçı olayından sonra bütün parmakların işaret ettiği Prens’e karşı da en sert mesaj oldu.

WASHINGTON'LA AYNI FİKİRDEYİZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Washington Post yazarı kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuna ilişkin ABD yönetimiyle tamamen aynı çizgide olduklarını bildirdi. Mogherini, Lüksemburg’da düzenlenen AB Dışişleri Konseyi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, AB dışişleri bakanlarının “Suudi Arabistan yetkililerinin Türkiye ile iş birliği içinde tam bir araştırma yapılması” konusunda mutabık olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “Suudi Arabistan yönetimine, Bay Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı tamamen desteklemesi ve bu soruşturmanın sonuçları hakkında şeffaf olması çağrısında bulunuyoruz” açıklamasını anımsatan Mogherini, “Bu konuda Washington yönetimiyle bütünüyle aynı çizgideyiz” dedi. 

KAŞIKÇI'YI SERSERİ KATİLLER ÖLDÜRMÜŞ OLABİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme ihtimaline ilişkin, “Bunlar serseri katiller olabilir. Kim bilir? Bunun sonuna kadar gitmeye çalışıyoruz.” dedi. Trump, Kaşıkçı’nın akıbeti hakkında Beyaz Saray’ın bahçesinde basın mensuplarına değerlendirmeler yaptı.   Sabah saatlerinde Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefonda Cemal Kaşıkçı konusunu görüştüğünü ve Kral Selman’ın “Kaşıkçı’ya ne olduğu konusunda bir bilgiye sahip olduklarını kesin bir dille reddettiğini” belirtti. Trump, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir saat içinde uçağa binerek Suudi Arabistan’a gitmesi konusunda talimat verdiğini ve Pompeo’nun gerekli olması halinde Türkiye’ye de gideceğini söyledi. Trump, Kral Selman’ın kendisine Türkiye ile Suudi Arabistan’ın el ele  verip bu konuyu soruşturacaklarını söylediğini de iletti. Trump, Kral Selman’ın Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin sözlerine atıfta bulunarak, “O gerçekten bilmiyor. Onun aklını okumak istemem ama bana sanki bu kişiler (Kaşıkçı’yı öldürenler) serseri katiller olabilir gibi geldi. Kim bilir? Bunun sonuna kadar gitmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Trump, bu açıklamasından kısa süre önce Twitter hesabından yaptığı  paylaşımda, “Suudi Arabistan vatandaşına ne olduğu konusunda bir bilgisi olmadığını söyleyen Suudi Arabistan Kralı ile konuştum. Kral bana, olanlara yanıt bulmak için Türkiye ile yakın olarak çalıştıklarını söyledi” ifadelerini kullanmıştı.Trump ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu Kral Selman ile görüşmesi için acilen bu ülkeye göndereceğini de belirtmişti. ABD Başkanı’nın gündemindeki bir diğer konu da Rahip Brunson’un iadesiydi. Trump, “Türkiye’ye karşı hislerim değişti ama yaptırımlar konusunda anlaşma yapmadık” dedi.

18-10/16/kisa.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN