Suriyelilerin kaldığı kampta işçi kuyruğu | Video

Suriyelilerin kaldığı kampta işçi kuyruğu | Video

Türkiye'deki kampların dünyadaki benzerleri arasında en iyi şartlarda ve en iyi sistemle yönetildiği uluslararası kuruluşlar tarafından da dile getiriliyor. Ancak binlerce sığınmacının kaldığı Osmaniye'deki kampta hatalı uygulamalar sıkıntılara neden oluyor. 16 bin Türkmen sığınmacının kaldığı kampta, 6 bin kişi her sabah çalışmak için çıkış yapıyor. Çıkışlar tek tek bilgisayara girilerek yapıldığı için daha hava aydınlanmadan kapıya yığılan insanlar, miting alanı görüntüsüne neden oluyor.

HİLAL ÖZTÜRK-ÖZEL HABER

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 16 bin Suriyeli Türkmen'in kaldığı Osmaniye'deki kampında her sabah işe gitmek için çıkış yapan 6 bin kişi, ilginç görüntülere neden oluyor. Kamptan çıkış işlemleri bilgisayar kaydıyla yapıldığı için kapıda yığılmalara neden oluyor. Sığınmacılar işlerine yetişebilmek için hava aydınlanmadan kalktıkları halde yine de geç kalıyor. Şikayetler nedeniyle kaldırılan ancak, daha sonra eskiye dönen çıkış işlemleri, kamp kapılarını her sabah miting alanı haline getiriyor.

“SÜRÜ” DEYİP HAKARET EDİYORLAR

Türkmen sığınmacıların yaşadığı sıkıntıyla ilgili Karar'a bilgi veren Türkmen Meclisi eski Başkanı Semir Hafez, “Bu insanlar çalışarak hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor hem de çocuklarının eğitim ve bakım ihtiyaçlarını karşılıyor. Ben sığınmacıyım yatayım devlet bana baksın demiyorlar. Ancak her sabah kamptan çıkarken büyük eziyet yaşıyorlar. 6 bin insan tek tek bilgisayara giriliyor çıkış işlemi için. Sabah 06.30'da kalkıyorlar kapıda kuyruk oluyorlar. Buna rağmen yetişemiyorlar yine işlerine geç kalıyorlar. Bir çoğu işinden oluyor” dedi. Sığınmacıların bu durumuna kamptaki bazı görevlilerin “sürü” benzetmesi yaparak hakaret ettiğini de ifade eden Hafez “Kampa giriş saati de 22.00. Bir dakika bile geçirse kayıtları siliniyor. Kampa geç kaldıkları anda sokakta kalıyorlar. Kurallara uygumak için çabalarken çok büyük eziyet çekiyor. Yetkililerle daha önce paylaştık, düzeltildi. Ancak aradan zaman geçince yine aynı düzene geri döndü” diye konuştu.

17-10/18/8047351.jpg

16 BİN KİŞİYE BİR MARKET

16 bin kişinin kaldığı kampta sadece bir marketin olduğunu söyleyen Hafez, “Sabah ekmek almaya giden kadınlar, öğleden sonra dönebiliyorlar. Alışveriş için de uzun kuyruklar oluşuyor. Kapasiteye göre yaşam alanları oluşturmuyorlar. Yetkililerin bu konuda önlem alması gerekiyor. Bu insanlar savaş mağduru ve bu ülkede yaşarken kimseye yük veya sorun olmamak için çok özenli davranıyorlar. Kamplarda bu gibi yanlış uygulamalar onların sıkıntısını daha da artırıyor” dedi.

17-10/18/8047353.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN