Temmuz'da emekliye yüzde kaç zam yapılacak? Emekli maaşı ne kadar olacak?

Temmuz'da emekliye yüzde kaç zam yapılacak? Emekli maaşı ne kadar olacak?

Temmuz'da emekliye yüzde kaç zam yapılacak? Emekli maaşı ne kadar olacak? sorularının yanıtı haberimizde. 12 milyon emeklinin merak içinde beklediği Temmuz zammının detayları belli oldu. SSK ve Bağ- Kur emeklilerine yapılacak zam oranları da netleşti. Uzmanlar bu yılın ilk yarısında gerçekleşecek enflasyona göre emekli maaşlarına etki edecek zammın oranlarını yavaş yavaş netleştiğini ve en düşük emekli maaşı 935,60 lira civarında bulunuyor.

Haberimizde Temmuz'da emekliye yüzde kaç zam yapılacak? ve  Emekli maaşı ne kadar olacak? sorularının yanıtını bulabilirsiniz. Uzmanlar emekliye yapılacak zam tahminlerini son 2 aylık sürece yaklaşırken netleştirmeye başladı. Buna göre ilk 4 aylık enflasyon sonucunda yüzde 4.69 oranında tahmin edilen emekli maaşlarına yapılacak zammın yükselmesi kaçınılmaz görünüyor. Bu rakamların ışığı doğrultusunda emekliye yapılacak zam oranının 5-5.5 oranında gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğu tahmin ediliyor.

Emekliye zam oranı ne kadar olacak son dakika emekli maaşı ne kadar olacak? Emeklilere yeni müjde yolda. Bayram öncesi emekliye ikramiye müjdesinin ardından şimdi de emekliye zam yolda. Temmuz ayında yapılacak emekli zammı maaşında iyileştirme bekleyenleri sevindirecek. Emekli maaşı ne kadar kaç lira olacak? 12 milyon emeklinin merak içinde beklediği Temmuz zammının detayları belli oldu. Buna göre SSK ve Bağ- Kur emeklilerine yapılacak zam oranları da netleşmeye başladı. İlk 4 aylık enflasyon döneminin verilerine göre emekli maaşına yapılacak zam oranı 4.69 olarak belirlenmişti. Ancak değişen şartlar ile birlikte bu rakamın daha da üste çıkması uzmanlar tarafından kaçınılmaz görünüyor. Yüksek enflasyon kimsenin arzu ettiği bir şey değil ama emekliler zam hesabını buna göre yapıyor. Uzmanlar ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 5, 5.50 veya 6 olacağı yönünde tahminde bulunuyor. Bir diğer husus ise emeklilerin bayram ikramiyelerinin detaylarını araştırması. Emekliye bayram ikramiyesinde detaylar belli olmaya başladı. Ramazan ve Kurban bayramları öncesi biner lira ödenecek. Emekliler ve maluller biner lirayı alacak. Diğer kesimlerin ise ikramiye tutarı hisse veya iş göremezlik oranına göre farklılık gösterecek. İkramiyede kesinti ve haciz yapılamayacak.

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emekliler ocak-temmuz olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. Memur emeklisinin zam oranları 2 yılda bir yapılan toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı fark oluşursa bu da zamma ekleniyor. İşçi (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri de memurlar gibi yılda 2 kez zam alıyor. Ama bir fark var.

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zammı bir önceki 6 ayda oluşan enflasyona göre hesaplanıyor. Yani toplu sözleşme yok. Memur emeklisi enflasyon farkıyla birlikte ocakta yüzde 5.69 zam almıştı. Zam sonucunda en düşük memur emekli maaşı 1.876 liraya çıkmıştı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yine ocak ayı itibarıyla son 6 aylık enflasyon olan yüzde 5.69 kadar zam almıştı. Böylece 2000 öncesi işçi emekli maaşı 1.569 liraya, 2000-2008 arasında emekli olanın maaşı 1.231 liraya, 2008 sonrası işçi emekli aylığı da 935 liraya çıkmıştı. En düşük Bağ-Kur esnaf emeklisinin aylığı bin 326 lira olurken, Bağ-Kur tarım emeklisi taban aylığı da 989 lira olmuştu. Temmuz zammı için de geri sayım başladı.

İlk 3 ayda açıklanan enflasyon yüzde 4.64 çıktı. Uzmanlar, dövizin de etkisiyle enflasyonun bir süre daha yüksek seyretmesini bekliyor. Yüksek enflasyon kimsenin arzu ettiği bir şey değil ama emekliler zam hesabını buna göre yapıyor. Uzmanlar ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 5, 5.50 veya 6 olacağı yönünde tahminde bulunuyor.

Tahminler çerçevesinde, halen 2 bin lira olan maaş, zam oranı yüzde 5 olursa 2.100, yüzde 5.5 çıkarsa 2.110, yüzde 6 olarak gerçekleşirse 2.200 liraya yükselecek. 3 bin lira olan net maaş da artış yüzde 5 olursa 3.150, yüzde 5.5 olarak gerçekleşirse 3.165, yüzde 6 çıkarsa 3.180 liraya ulaşacak.

EMEKLİ İKRAMİYELERİ NE ZAMAN YATACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu emeklilere ramazan ve kurban bayramında ödenecek bin liralık ikramiyeye dikkat çekerek, ikramiye alacaklarla ilgili bilgiler verdi. Sarıeroğlu yaptığı yazılı açıklamada Bakanlık olarak Türkiye adına değer üretenlerin destekçisi olmaya devam ettiklerini, SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı emeklilerinin, gazi, şehit ve yakınlarının, terör mağdurlarının, girişimci gençlerin, sporcuların, genel sağlık sigortası kapsamına alınan vatandaşların yanında olduklarını belirtti. Çalışma adına yapılan yeni düzenlemelerin hayırlı olmasını ifade etti.

Bakan Sarıeroğlu düzenleme kapsamında emeklilere ödenecek bin liralık ikramiyeyi hatırlatarak, “ İkramiye ödemesi dosya bazlı olduğundan emeklinin kendisine bin lira ödenecek, ölüm aylığı alan hak sahiplerine aylık hisseleri oranında, iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş görmezlik derecesi oranında ödeme yapılacak” dedi. Bayram ikramiyesinin toplu bir kesime verileceğini söyleyen Sarıeroğlu ikramiye alacak kişileri şöyle sıraladı. “ Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık alan SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs, İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ve bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.”

Sarıeroğlu, emekli olduktan sonra ticari faaliyet gerçekleştirmesi sebebiyle 2016’dan önce haklarında sosyal güvenlik destek prim borcu tahakkuk etmiş emeklilerin sosyal güvenlik destek pirim borçlarının terkin edileceğini bildirirken buna yönelik; “Bağ-Kur sigortalarının 31 Mayıs 2018 öncesine ait prim borçları ve bu primlere ilişkin hizmet süreleri talep etmeleri halinde dondurulacak ve bu sürelere ilişkin prim borçlarının takibi yapılmayacak. Dondurulan hizmet süreleri istendiği takdirde gerek sigortalılar gerekse hak sahipleri tarafından canlandırılabilecek. Prim borcu olması sebebiyle sağlık yardımlarından yararlanamayan Bağ-Kurlular, hizmetlerinin dondurulması talebinde bulunarak veya borçlarını yapılandırıp ilk taksiti ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacak. 18 ile 29 yaş aralığındaki gençlerimizin ilk defa Bağ-Kur kapsamına girmeleri halinde Bağ-Kur primleri devlet tarafından karşılanacak” ifadelerini kullandı.

İKRAMİYEDEN KİMLER YARARLANACAK?

12.3 milyon kişi bayram ikramiyesi alacak. SGK'dan aylık alan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er-erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE KADAR ÖDENECEK?

Ramazan ve Kurban bayramları öncesi biner lira ödenecek. Emekliler ve maluller biner lirayı alacak. Diğer kesimlerin ise ikramiye tutarı hisse veya iş göremezlik oranına göre farklılık gösterecek. İkramiyede kesinti ve haciz yapılamayacak.

EMEKLİ VEFAT ETMİŞSE NE OLACAK?

Bu kişinin ikramiyesini hak sahibi yakınları alabilecek. Ölüm aylığı oranında bayram ikramiyesi ödenecek.

2 AYLIK ALANLAR NE YAPACAK?

Hem kocasından hem babasından veya annesinden ölüm aylığı alan kişiler de ikramiye alacak. Bu kişilerin ikramiyesi iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Örneğin; dul eş hem babasından hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 70, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise ikramiyesi 700 lira olacak.

YENİ EMEKLİLER DE ALABİLECEK Mİ?

Yeni emekliler, emeklilik tarihlerini izleyen dönemlerde verilecek ikramiyeleri alacak. Ödemenin yapılacağı tarihte aylık alıyor olmak gerekiyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

İkramiye Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde verilecek. Ödeme tarihleri SGK tarafından önceden duyurulacak.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALANLARA NE KADAR VERİLECEK?

İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlara iş göremezlik oranına göre ödeme yapılacak. İş göremezlik oranı yüzde 50 ise 500 lira verilecek.

EMEKLİ İKRAMİYESİ NASIL ÖDENECEK?

Maaş hesabına yatırılacak.

SADECE BU YIL MI VERİLECEK?

Hayır. Bu yıldan başlayarak her yıl dini bayramlar öncesi ikramiye verilecek.

EMEKLİ İKRAMİYESİ TUTARI ARTACAK MI?

İkramiye tutarı yasa kapsamında bin lira olarak belirlendi. Ancak daha sonra düzenleme yapılarak ödeme tutarı artırılabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN