Toz taşınımı nedir? Meteoroloji'nin 5 il için toz taşınımı uyarısı devam ediyor!

Toz taşınımı nedir? Meteoroloji'nin 5 il için toz taşınımı uyarısı devam ediyor!

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü dün etkili olan toz taşınımının bugünde Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Adıyaman’da devam edeceğini bildirdi. Peki Toz taşınımı nedir, nasıl meydana gelir? Toz taşınımı hakkındaki bilgileri ve Meteoroloji'den yapılan güncel uyarıları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü Elazığ Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada,"Bölgemizde havanın parçalı bulutlu, Malatya’nın güney kesimi ve Adıyaman’ın kuzey kesiminin bu akşam ve sabah saatlerinde Elazığ’ın batı kesiminin ise yarın sabah saatlerinde hafif lokal sağanak yağışlı geçmesi beklenmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi tahmin ediliyor" denildi. Güney ve doğulu yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette rüzgarın eseceğini de bildiren merkez, bölge genelinde toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek hava kalitesinde ve görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiğini aktardı.

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz Taşınımı Tahmini Toz taşınımı, Dünya ekosistemi için büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve çevresindeki çöl (Sahra, Arabistan gibi) ve yarı-kurak alanlardan kalkan toz aerosollerin taşınması, iklim, kara ve deniz ekosistemleri ile insan faaliyetleri ve sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.

Toz taşınımının temel nedeni, kuraklık ve çölleşme olarak belirtilmektedir. Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Asya (Gobi ve Taklamakan), Arabistan Yarımadası, Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöllerdir. Çöllerden kalkan tozlar, atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir.

Göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol kat edebilmektedir.

Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocukların bu olaylardan en fazla etkilendiği bilinmektedir. Afrika’da yapılan çalışmalar, çocuklarda görülen menenjit vakaları ile toz fırtınaları arasında önemi bir bağ olduğunu göstermiştir.

Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkilemektedir. Toz kaynak alanlarına yakın bölgelerde, fırtınaların yaşandığı dönemlerde havaalanları kapatılmakta, karayolu ulaşımında ise büyük sorunlar yaşanmaktadır.

Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenmektedir. Ülkemize olan toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu İlkbahar, Sonbahar ve Yaz aylarında daha yoğun gerçekleşmektedir.

İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN