Türkiye-Almanya arasında Adil Öksüz trafiği

Türkiye-Almanya arasında Adil Öksüz trafiği

Almanya,15 Temmuz’un sivil yöneticisi Adil Öksüz hakkında yakalama kararı çıkardı. Federal Emniyet, firari FETÖ’cüyü ararken Erdoğan’la görüşen Merkel’in, Öksüz’ün ülkelerinde bulunduğuna yönelik iddiayı inandırıcı bulduğunu söylediği belirtildi.

HİLAL ÖZTÜRK/HABER MERKEZİ 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ şüphelilerinin firar ettiği ülkelerin başında Almanya geliyor. Türkiye’nin, geçen 16 Ağustos’ta örgütün kilit ismi Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğuna ilişkin iddialar üzerine nota verdiği Berlin’in, Öksüz hakkkında yakalama kararı çıkardığı belirtiliyor. İddianamelerde başta örgütün ‘Hava Kuvvetleri İmamı’, daha sonra da ‘Silahlı Kuvvetler İmamı’ olarak gösterilen Öksüz, darbe girişimini yöneten sivil FETÖ’cülerin başındaki isim. Darbe planlarını bizzat FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e onaylattıktan sonra Türkiye’ye dönen Öksüz’ün Almanya’da bulunduğuna dair iddiaların gündeme gelmesiye Ankara-Berlin hattında kritik temaslar gerçekleştirildi. Kod adı ‘Namık’ olan Öksüz için geçen 21 Kasım’da Almanya’ya 18 sayfalık iade talepnamesi gönderildi. Türkiye’den yasal yollarla çıkış yapmadığı tespit edilen ‘FETÖ’nün sır kutusu’nun Almanya’da bulunduğuna dair Türk vatandaşlarından da çok sayıda ihbar gelmişti. KARAR, güvenilir kaynaklardan aldığı bilgilere göre Öksüz’ün Almanya’ya iltica başvurusu yaptığı ve bu ülkede olduğuna dair iddiaların somutlaştırılmasından sonra iade dosyası için düğmeye basıldığını ortaya çıkarmıştı. 15 Temmuz sonrası ‘gaybubet evleri’ olarak ifade edilen örgüt evlerinde bir süre kaldığı değerlendirilen Öksüz’ün iadesinin önceki gün akşam saatlerindeki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde de gündeme geldiği kaydedildi. Berlin’in Öksüz hakkında yakalama kararı çıkardığı ve Merkel’in bunu Erdoğan’a söylediği belirtildi. Merkel’in Öksüz’ün Almanya’da olduğu iddiasını inandırıcı bulduklarını ve aranması gerektiğini söylediği iddia edildi. Erdoğan, Merkel’den bir gün önce de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’le telefonda görüşmüştü. Almanya ise Öksüz hakkında yakalama kararı çıkarıldığına yönelik iddialar üzerine açıklama yapmaktan kaçındı. Almanya Federal İçişleri Bakanlığı yetkilileri, burada bir kişinin söz konusu olduğunu ve yasalar gereği konuyla ilgili açıklama yapamayacaklarını söyledi. Bakanlık yetkilisi “Ne doğrularız ne de yalanlarız” ifadelerini kullandı. Başbakanlık basın yetkilileri de Erdoğan-Merkel görüşmesinin içeriği hakkında bilgi veremeyeceklerini belirtti. Alman diplomatik kaynaklar da Öksüz’ün Almanya’da olduğu iddialarının incelendiğini, Federal Emniyet Teşkilatı’nın çalışma yürüttüğünü açıkladı. Ayrıca Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Erdoğan-Merkel görüşmesinde Öksüz’ün konuşulup konuşulmadığına ilişkin soruya “Başından bu yana darbe girişimine karşı kararlı tutumumuzu biliyorsunuz” cevabını verdi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth da Öksüz hakkında bilgi edinilmesi halinde bile kişisel bilgilerin gizliliği esasına dayanarak bilgi veremeyeceklerin kaydetti.

17-12/02/screenshot_1-1512170461.png

MERKEL’İN AÇIKLAMASI YETERLİ DEĞİL

Geçen Temmuz Almanya’da bir lokantada görüldüğü öne sürülen Öksüz’ün iltica başvurusu yaptığı ve geçici oturma talebinin kabul edildiği de Türk yetkililere ulaşan iddialar arasındaydı. KARAR’a bilgi veren kaynaklar ise Merkel’in Öksüz hakkındaki açıklamasının firari FETÖ’cünün yakalanmasında sonuç alınması açısından yeterli olmadığını belirtti. Merkel’in bu sözlerle Öksüz’ün Almanya’da olduğunu kabul ettiğini, aranması için harekete geçileceği niyetini ortaya koyduğunu ancak yakalama kararının Federal Mahkeme’ye ait olduğu ifade edildi. Kaynaklar, Öksüz’ün bir başka ülkeye kaçırılabileceğini de vurguladı. Öksüz’ün Akıncı’da görüntüsünün olmamasının Almanya ve AB tarafından bahane olarak görüldüğü ve gerekli işlemin yapılmadığı da kaydedildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN