Türkiye'de 2016'da 720 ton atık pil toplandı

Türkiye'de 2016'da 720 ton atık pil toplandı

Türkiye'de atık pil duyarlılığı her geçen gün artıyor. 2016'da yurt genelinde 720 ton atık pil toplandı. En çok atık pil İstanbul'dan geldi, 2017'de ise 800 ton atık pilin toplatılması hedeflendi.

Türkiye'de atık pil konusunda yetkilendirilen tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğince (TAP) 2016'da 720 ton atık pil toplandı.

TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, atık pillerin doğaya bırakılması halinde çevreyi kirlettiğini, TAP'ın bu tehlikenin önüne geçmek için "atık pil toplama", "geri dönüşüm" ve "bertaraf etme" alanlarında çalıştığını hatırlattı.

Toplanan tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise geri dönüşümle yeniden kazanıldığını vurgulayan Bahar, pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün farklı metaller olduğunu, çöp yerine atık pil kutularına atılan pillerin yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılabildiğini bildirdi.

Bahar, TAP'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'de bu konuda yetkilendirilmiş tek kuruluş olduğunu anımsatarak, "2007'de sadece 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarımız, 2014'ün sonu itibarıyla 555 tona yükseldi. Hedefimiz 2015 yılında 600 ton idi. Bu hedefimizi yüzde 5 geçtik. 2015'te 630 ton olan atık pil toplama miktarını da 2016 sonu itibarıyla 720 tona çıkardık ve böylece sene başında belirlediğimiz 700 ton hedefini de aştık." diye konuştu.

EN ÇOK ATIK PİL İSTANBUL'DAN

Atık pillerin toplama miktarlarının artırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyelerle çalışmaların titizlikle sürdürüldüğüne işaret eden Bahar, "Şu ana kadar ülkemizde büyükşehir, il, ilçe ve belde olmak üzere 600 belediyeyle işbirliği halindeyiz, bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, diyanet, silahlı kuvvetler, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında." ifadesini kullandı. En çok atık pilin İstanbul'dan toplandığına işaret eden Bahar, İstanbul'u sırasıyla Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa'nın takip ettiğine dikkati çekti.

Bahar, İstanbul'un nüfus açısından, ithal edilen pilin büyük miktarını tüketmesinden dolayı avantajlı olduğunu belirten Bahar, yine de İstanbul'dan yeterli verimin alınamadığını belirtti.

2017 HEDEF 800 TON ATIK PİL

Bahar, atık pil konusunda kişilerde her yıl artan bir duyarlılık olduğuna dikkati çekerek, "Bunun için de eğitimlerimiz ve kampanyalarımız kesintisiz devam ederken, bunlara katılan belediye ve okul sayısı da her yıl artış gösteriyor. Bu artışa bağlı olarak 2017 için de atık pil hedefimizi 800 ton olarak belirledik. 2 yıl içinde de bin tona ulaşmak arzusundayız." dedi.

Türkiye'de geçen yıl bir atık pil geri dönüşüm tesisi açıldığını dile getiren Bahar, tesisin tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle atık pilde geri dönüşümü daha verimli hale getirebileceklerini kaydetti.

ANKARA/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN