Ulaşılabilir oldukça daha çok silah alınıyor

Ulaşılabilir oldukça daha çok silah alınıyor

Türkiye’de her yıl binlerce masum insan silahla gerçekleşen saldırılarda canından oluyor. İnternet üzerinden çok ucuz fiyatlarla satılan ölüm aletleri özellikle çocuk ya da kadınları hedef alıyor. Uzmanlar, silah kullanımının ‘ulaşılabilir olması’ nedeniyle arttığını vurguluyor.

Dünyada ve Türkiye’de her yıl binlerce masum insan silahlı saldırılar ya da maganda kurşunlarıyla hayatını kaybediyor, yaralanıyor veya sakat kalıyor. Her geçen yıl artan saldırılarda can kaybı da yıllar gibi katlanıyor. Bazen bir anlık öfke ya da heyecanla ateşlenen silahlar sayısız çocuğu ebeveynsiz, sayısız anne-babayı da evlatsız bırakıyor. Emniyet verilerine göre, Türkiye’de 2016’da 26 bin 818, 2017’nin ilk 10 ayında ise 23 bin 498 silahların kullanıldığı eylem gerçekleştirildi. Bu olaylarda geçen tam 10 bin 790 silah ele geçirildi. İşte bu vahim tabloyu Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Ayhan Akcan değerlendirdi. Akcan Türkiye’de geçen yıl medyaya 4 bin 500 silahla gerçekleştirilen eylemin yansıdığını ve bu eylemlerde 2 bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’de yüzde 90’ı ruhsatsız 18-20 milyon civarında silah bulunduğunu belirten Akcan, bu oranın cinayet vakaları, otopsi raporları ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı istatistiki verilere göre hesaplandığını aktardı. Özellikle internet oyunları, diziler ve klipler aracılığıyla insanların silaha teşvik edildiğini vurgulayan Akcan, dünya çapında da ciddi bir silah lobisini olduğunu söyledi ve ekledi: “Silah pazarı ciddi bir pazar. 1,5 milyar dolarlık bir pazar ve bu sadece açıklanan kısmı. Bunun bir de arka planı var, 3-4 katı. Yani dünyada bir yılda yaklaşık 5 milyar dolar gibi bir silah pazarı var.”

Silah kullanımının ‘ulaşılabilir olması’ sebebiyle arttığının altını çizen Akcan “Her yıl birçok masum insanın hayatı, maganda kurşunlarıyla son buluyor. Özellikle düğünlerde ‘gelenek’ adı altında havaya sıkılan mermiler, mutlu günlerin acı haberlerle noktalanmasına neden oluyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık bin kişi maganda kurşunlarından ölüyor. Basına yansımayan olaylar daha fazla. Çünkü açık hava toplantısı dediğimiz sünnet, düğün, kına ortamlarında insanlar birbirlerini tanıdığı için, ölen ve öldürülenin de akraba bağı olduğu için çok fazla yansımıyor” diye konuştu.

‘İNTERNETTEN SİPARİŞ BU KADAR KOLAY OLMASAYDI BELKİ KIZIM ÖLMEZDİ’

Geçen yıl İstanbul Pendik’te Mustafa Yetgin tarafından internetten siparişle alınan silahla öldürülen 17 yaşındaki lise öğrencisi Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken de ‘bireysel silahlanmayı durdurun’ çağrısı yaptı. Silaha güvenin eğitimsizlikten kaynaklandığını belirten Palandöken “Silah bu kadar kolay alınamamış olsaydı belki benim kızım yaşıyor olacaktı, bunlar yaşanmazdı. Bu  acıyı en iyi bilenlerden biri benim. Bunu ancak yaşayan bilir. İnternette o kadar kolay satılır hale geldi ki bir ekmeği bile ben daha zor alıyorum. Sözde bu siteler kapatıldı ancak ben her gün arıyorum ve ‘bana bir silah lazım’ diyorum, ‘abi yarın elinde’ diyor. ‘Kaç para’ diyorum, ‘350-400 lira’ diyor. Bir de kredi kartına taksit ve kapıda ödeme gibi cazip seçenekler sunuyorlar. Yemek siparişi gelir gibi kapına geliyor” dedi.

DÜNYADA DA TABLO KORKUNÇ BOYUTLARDA

* 2016’da 26 bin 818 silahlı eylem gerçekleştirildi. 

* 2017’de yaşanan 23 bin 498 silahlı olayda 10 bin 790 silah ele geçirildi. 

* Yine 2017’de 2 bin 200 kişi silahlı saldırılarda hayatını kaybetti. 

* Türkiye’de yüzde 90’ı ruhsatsız 18-20 milyon civarında silah bulunuyor. 

* Dünya genelinde 800 milyon küçük silah (insanların taşıyabileceği) olduğu düşünülüyor.

* Bunlardan kaynaklanan ölüm oranı ise yılda 300 bin. 

* Dünyadaki silahlı saldırıların yüzde 60’ında kadın ve çocuklar hedife oluyor. 

* En fazla silah üreten ülkeler ise Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN