Üniversite ek tercihleri ne zaman? ÖSYM üniversite ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır?

Üniversite ek tercihleri ne zaman? ÖSYM üniversite ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır?

Üniversite ek tercihleri ne zaman? ÖSYM üniversite ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır? soruları üniversitede pek çok bölümde boş kontenjan olduğunun açıklanmasından sonra sorgulanmaya başlandı. İşte binlerce öğrenci adayının merak ettiği Üniversite ek tercihleri hakkında yapılan son dakika açıklamaları..

Yazımızda 'Üniversite ek tercihleri ne zaman? ÖSYM üniversite ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır?' sorularının ayrıntılı yanıtını bulabilirsiniz. 31 Ağustos günü açıklanan YKS tercih sonuçlarında bir yere yerleştirilemeyen ve üniversite öğrencisi olma hayali kuran binlerce kişi merakla üniversite ek yerleştirmeleri bekliyor.

YKS yerleştirme sonuçlarının 31 Ağustos günü açıklanmasından sonra bir üniversite programına yerleştirilemeyen öğrenciler Üniversite ek tercih işlemlerinin ne zaman yapılacağını sorgulamaya başladı. ÖSYM üniversitelerde pek çok bölümde boş kontenjan olduğunu açıklamıştı. Üniversite ek yerleştirmelerin üniversite kayıtlarından sonra başlaması gerekmektedir. Çünkü bir bölümde okumaya hak kazanan ama kayıt yaptırmayanlarında sayıları netleşince üniversitelerdeki boş kontenjan sayısı da netleşecek.

18-09/04/niversitelere-ek-yerlestirme.jpg

ÜNİVERSİTE EK YERLEŞTİRME NEDİR?

Ek puanlı yerleştirme, 2012 yılında alınan karar ile kaldırılmıştır. Bu puan türü meslek ve ticaret liseleri gibi mesleki eğitim veren liselerce kullanılmaktaydı. Ancak meslek ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden önce kayıt olan adaylar ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilecek.

İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar ek puanları hesaplanmış olsa bile  lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmezler.

ÖSYM tarafından üniversite tercih sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır. Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilmektedir.

ÜNİVERSİTE EK YERLEŞTİRME NE ZAMAN?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Üniversitelerin boş kontenjanları ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme listesine alınacak. Merkezî yerleştirmeye bir üniversite programına yerleştirilemeyen adaylar başvur yapabilirken bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek tercih işlemlerinin ne zaman yapılacağı henüz belli olmadı. Ek yerleştirme döneminin net tarihi kayıtların ardından belli olacak.

18-09/04/niversite-ek-tercih.jpg

ÜNİVERSİTE KAYITLARI BU HAFTA YAPILIYOR

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, herhangi bir üniversite ve bölüme yerleşenler için kayıt maratonu bu hafta başlıyor. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlar 3-7 Eylül’de yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULUYOR?

Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

18-09/04/yok-yks-yerlestirme-sonuc-raporunu-acikladi.jpg

YÖK YKS YERLEŞTİRME SONUÇ RAPORUNU AÇIKLADI

     
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), yükseköğretim tercih sonuçlarını açıkladı. Üniversitelerdeki 839 bin 490 öğrencilik kontenjana, 710 bin 982 aday yerleşti. Üniversitelerin doluluk oranı yüzde 84.6 düzeyinde. Tercihlerine yerleşen adaylar için kayıt dönemi 3 Eylül Pazartesi günü başlıyor.

Yükseköğretim Kurumu Sınavı tercih sonuçları açıklandı. Üniversite adaylarının tercihlerinin açıklanmasıyla sayısal verilerde ortaya çıktı. YÖK'ün hazırladığı rapora göre, yükseköğretime başvuru sayısı geçen yıla göre yüzde 5 oranında artış gösterdi.

710 BİN 982 ADAY ÜNİVERSİTELERE YERLEŞTİ

Yükseköğretim programları için bu sene 839 bin 490 kontenjan tahsis edildi. Yerleşen aday sayısı ise 710 bin 982 oldu. Üniversitelerin doluluk oranı ise yüzde 84.69 olarak belirlendi. Doluluk geçen seneye göre yaklaşık yüzde 9 oranında artış gösterdi.

128 BİN 508 KİŞİLİK KONTENJAN BOŞ KALDI

2018 yılında toplam kontenjanın yüzde 15.3'ü boş kaldı. Yani 128 bin 508 kontenjana hiçbir aday yerleşemedi. Boş kalan kontenjanların 38 bin 822'si önlisans programlarında, 89 bin 686'sı lisans programlarında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN