Yeni sistemde nasıl oy verilecek? Seçim ittifakı ne içeriyor?

Yeni sistemde nasıl oy verilecek? Seçim ittifakı ne içeriyor?

2019 seçimleri yaklaşırken TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop yeni seçim düzenlemesine yönelik bilgiler verdi. Seçim ittifakı düzenlemesi getirileceğini açıklayan Şentop seçim ittifakı nedir bunu da açıkladı. Seçim ittifakı ne içeriyor? Aynı zamanda yeni oy pusulası hakkında da bilgi veren Şentop baraj değişikliği ile de bilgi verdi. İşte seçim ittifakı nedir içeriğinde neler var bütün detayları ile haberimizde yer alıyor.

2019 seçimlerine doğru giderken TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop bir açıklamada bulundu. Seçim ittifak ınedir içeriği nedir bunu detaylı olarak anlattı. Herkesin kafasındaki soru işeratleri de gitmiş oldu. Aynı zamanda yeni sistemde oy pusulası da değişecek. Seçim ittifakı ile ilgili ilk açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle yapmıştı;

"Herhangi bir siyasi partinin lideri veya üyelerine, kendi partilerinden istifa etmeksizin bir başka partinin listesinden aday gösterilebilme imkanı sağlandı. Bu partiler seçim pusulasındaki ittifak bölümünde yer almayacaklar ama aday listesinde bulunmak suretiyle dolaylı bir şekilde bu oluşumda temsil edilecekler" dedi.

Şimdi herkes Cumhur ittifakı denilen seçim ittifakı ne demek nasıl oalcak ve ne içeriyor bunu soruyor. Biz de haberimizde tüm detayları ile seçim ittifakı nedir bunu ve yeni oy pusulasını verdik. 

"HER İTTİFAK OYLARI ARTIRMIYOR"

Seçim ittifakını biz icat etmedik. Dünyada farklı uygulamalar var. CHP ile HDP ittifak yapsın girsin seçime, bu neden konuşulmuyor? Her ittifak oyu artırmıyor. Bazı ittifaklarda partilerin tek tek aldığından daha düşük oy çıkabilir. Bu anlamda ittifakı değerlendirirken bütün parametreler göz önüne alınabilir.

18-02/24/yenioypusulasi.jpg

OY PUSULASI NASIL OLACAK?

Oy pusulasında fazla bir değişiklik olsun istemedik. İttifak yapan partiler oy pusulasında yan yana yer alacak. Her parti için bir sütun olacak. İttifakın unvanı olan bir çerçeve olacak. Bütün detayları düşündük. Yine herkes kendi partisine oy verecek ana prensip bu. AK Parti'ye oy verecek olan AK Parti'ye MHP'ye oy verecek olan MHP'ye mühür vuracak.

HANGİ OYLAR GEÇERSİZ SAYILACAK?

Mührü nereye vurursanız vurun, isterseniz birden fazla vurun diğer partinin alanına geçmeyince geçersiz olmayacak. İttifak alanı içerisinde farklı yerlere vurulduğunda ise geçerli olması lazım. Bu sorunu bir formülle çözmeye çalışıyoruz. İttifakın ortak oyu dediğimiz oy. Ama hangi parti olduğu belli değil. Bu oyları partilerin tek tek almış oldukları oy oranında partilere dağıtıyoruz. Tabii bunlar istisnai durumlar. Esas olan herkesin kendi partisine oy vermesidir.

Başka partilerin de bir şekilde bu ittifaka dahil olacağı kanaatindeyim."

 

İTTİFAK TEKLİFİ SALI GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK

Meclis'e sunulan seçim ittifakı teklifi salı günü Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek.

AKP MHP İTTİFAKI

"Cumhur ittifakı" yasa teklifi liderlerin imzasına sunuldu.

AKP VE MHP NEDEN İTTİFAK YAPIYOR?

Vatandaşlar AKP ve MHP’nin neden ittifak yaptıklarını merak ediyorlar. Yapılan çalışmayla, partilerin milletvekili genel seçimlerine ittifak yaparak girebilmelerine olanak tanınacak.  2019 yılında yapılacak seçimde geçerli olacak. Yeni bir oy pusulası belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada gündeme ilişkin önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti- MHP seçim ittifakına ilişkin, "Belli bir mutabakata varıldı, oy pusulası üzerinde çalışılıyor. Başka partiler de ittifak içinde yer alabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti-MHP ittifakının adının belirlendiğinin ve bu adın Cumhur İttifakı olacağının açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP-MHP ittifakının adı Cumhur İttifakı olacağının altını çizerek, “Adına Cumhur ittifakı diyebiliriz. Görüntü iki parti ve üçüncü parti olmaz diye bir şey yok” şeklinde ifadelere yer verdi. MHP lideri Devlet Bahçeli de 30 Kasım tarihinde canlı yayında ittifakı çizerek anlatmış ve adına ''Cumhur İttikakı' diyelim'' sözlerini kaydetmişti.

26 MADDELİK KANUN TEKLİFİ

Bu ittifak ve bundan sonraki ittifakların yolunu açmak için yasal çalışma yürüten iki parti, 9 toplantı ve toplamda yaklaşık 24 saatlik mesai harcayarak yasa teklifi hazırladı.

Bugün (21 Şubat) Meclis'e gidecek olan 26 maddelik kanun teklifi AK Parti ve MHP'nin ortak imzasını taşıyor.

ORTAK MUTABAKAT SAĞLANDI

AK Parti'den yapılan açıklamada, seçmenin hür iradesi ile oy kullanmasının önündeki bütün engelleri kaldıracak ve buna imkan sağlayacak düzenlemeler içeren kanun teklifi metninde iki partinin ortak mutabakat sağlandığı belirtildi.

YEREL SEÇİMLERİ KAPSAMIYOR

MHP tarafından ise; daha önceki seçim kanunlarında bulunan ittifakı yasaklayan hükümlerin kaldırılarak siyasi partiler arası ittifakın yolunu açacak ve ittifakın da ne şekilde yapılacağına dair düzenlemeler bulunan metin için Milletvekili Seçim Kanunu ile ilgi  düzenlemeleri içerdiği ve yerel seçimlerle ilgili bir çalışmanın yapılmadığı açıklandı.

BBP’DEN İTTİFAK AÇIKLAMASI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti ve MHP'nin ittifak çalışmalarına ilişkin, "BBP, ittifakın yanındadır. Görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyretmektedir. İnşallah BBP de bu ittifakın içinde yer alacaktır." dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN