Yıldırım Kıbrıs görüşmeleri için Cenevre'ye gitmiyor

Yıldırım Kıbrıs görüşmeleri için Cenevre'ye gitmiyor

Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs görüşmeleri kapsamında Cenevre'ye gitmeyeceğini anayasa değişiklik teklifi görüşmelerini kast ederek 'Şu andaki işimiz hepsinden önemli' sözleriyle belirtti. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Çipras'ın Cenevre'deki Kıbrıs konferansına katılmak için garantilerin kalkması şartını ortaya koyduğunu, bu sebeple katılım düzeyinin düştüğünü söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs görüşmeleri kapsamında Cenevre’ye gidip gitmeyeceği konusuna açıklık getirdi. Meclis’te soruları yanıtlayan Başbakan Yıldırım, “Yok, buradaki işimiz hepsinden daha önemli” dedi.

Başbakan Yıldırım’ın Cenevre’de Kıbrıs müzakerelerinin seyrini belirleyecek görüşmelerin son gününe katılması planlanıyordu. Yıldırım’ın, yakın çevresine Cenevre’ye gidilmesi ihtimaline karşın hazırlık yapılması için talimat verdiği de iddia edilmişti. Konuyla ilgili olarak Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Cenevre’ye gitmeyeceğini ifade etti. Yıldırım, “Yok, buradaki işimiz hepsinden daha önemli” diye konuştu. 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Yunanistan Başbakanı Çipras ve İngiltere Başbakanı Theresa May’ın de Cenevre’ye gideceği iddası kulislerde dolaşıyor. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un dün Twitter’dan, “Kıbrıs için önemli bir aşamaya vardık. Barış için müşterek çabalarımız hayırlı olsun” mesajını paylaşması da dikkat çekti.

NEDEN DIŞİŞLERİ DÜZEYİNDE?

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Çipras'ın Cenevre'deki Kıbrıs konferansına katılmak için garantilerin kalkması şartını ortaya koyduğunu, bu sebeple katılım düzeyinin düştüğünü söyledi.

Cenevre'de yapılan Kıbrıs görüşmelerinde 12 Ocak'ta garantör ülkelerden devlet ya da hükümet başkanı düzeyinde katılım bekleniyordu. Ancak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den dışişleri bakanları toplantıya katıldı.

Kıbrıs konusundan da sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Al Jazeera'ye bu değişiklikle ilgili bilgi verdi. Yunanistan'ın garantilerin tamamen kaldırılması konusunda ısrarcı olduğunu söyledi:

TÜRKEŞ: YUNANİSTAN ÇÖZÜM İSTEMİYOR

"Çipras, garantilerin kaldırılmaması halinde toplantıya katılmayacağını söyledi. Biz garantör ülkeler olarak bir araya gelmeden, bu konuyu birlikte görüşüp tartışmadan böyle bir karar veremeyiz. Cenevre'ye gidip görüştüğümüzde bunun kararı verilecek. Bunu daha görüşmeden böyle bir şart koşmak çözüm için doğru bir yaklaşım değil."

Yunanistan'ın çözümü istemediğini ve bu sebeple 'sudan bahaneler yarattığını' söyleyen Türkeş, Türkiye'nin çözüm için kararlı ve samimi adımlar attığını söyledi:

"BAVULUM HAZIR BEKLİYORUM"

"Ben bavulum hazır, uçak da hazır iki gündür bekliyorum. İyi bir şey olmasını bekliyoruz, Sayın Başbakan'la kalkıp gideceğiz. Ama Çipras'ın sözcüsü de söylemiş, ancak garantiler kalkacaksa gideceğiz diye. Bizimle oturup konuşulmadan böyle bir karar verilemez."

Garantör ülkelerden üst düzey katılım için diğer konularda daha fazla ilerleme sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Türkeş, henüz masada anlaşılamayan konular olduğunu, garantiler ve güvenlik başlığının üst düzey temsille görüşülmesi için diğer beş başlıkta daha fazla ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN