Zeytin Dalı'na nasıl hazırlık yapıldı? İşte dört dörtlük operasyona giden süreç

Zeytin Dalı'na nasıl hazırlık yapıldı? İşte dört dörtlük operasyona giden süreç

Suriye’nin kuzeyindeki terör unsurlarını etkisizleştirmek için başlatılan Zeytin Dalı Harekatı aylar süren istihbarat diplomasi ve kamuoyu iletişimi çalışmalarıyla hazırlandı. TSK, MİT ve diğer kurumların eş güdümlü çalışmasıyla hedefler tek tek belirlendi. Sahadaki hazırlığa, ABD, Rusya, İran ve diğer devletlerle sürdürülen diplomasi eşlik etti. Son hamle Mehmetçik’in başarılı operasyonu oldu. İşte tarihi operasyona giden sürecin detayları...

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Türkiye’nin sınırlarını terörist örgütler YPG/PYD ve IŞİD’den temizlemek amacıyla başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 24 saati doldurdu. Hava operasyonunu dün kara harekatı izledi. Afrin’in kuzeyindeki ilk köy Şengal teröristlerden geri alındı. TSK’nın özel birlikleri ile komandolar ve ÖSO güçlerinin kara harekatıyla birlikte 24 saati dolduran operasyon, hem sahada hem masada hazırlandı. TSK’nın İdlib’e intikali sonrası Afrin 7/24 izlendi. Teröristlerle ilgili istihbarat çalışması yapıldı ve toplanan bilgilerle örgütün stratejik noktaları yani mühimmat depoları, sığınakları, mevzii, barınaklar, silah, araç ve gereçleri belirlendi. İlk aşamada topçu atışlarıyla yıpratma operasyonu gerçekleşti. İkinci aşamada dünya tarihinde benzerine az rastlanır şekilde 72 savaş uçağıyla hava bombardımanı gerçekleşti, 153 hedef vuruldu. İlerleyen saatlerde yapılan açıklamada 45 hedefin daha imha edildiği bildirildi. TSK özel birlikleri ve ÖSO güçleri dün saat 11.05’te kara harekatını başlattı. Bu sürede topçu atışları da devam etti. İlk 24 saat dolmadan ilk köy Şengal ele geçirildi. ÖSO 3 köyün daha ele geçirildiğini duyurdu. Sınır hattından 5 kilometre içeri giren ÖSO unsuları, terör örgütü flamalarını bulunduğu noktalardan söküp attı. Bu sürece MİT taktik düzeyde Elektronik ve Teknik İstihbarat desteğiyle katkı sağladı. Görüntü analizlerinin ve kestirmesi yapılan sinyal istihbaratlarının anlık olarak sahadaki birliklere iletilmesi sağlandı. ÖSO birliklerinin koordinasyonu ve harekata yönlendirilmesi yapıldı. Hava saldırıları için hedef belirleme, hedef güncelleme ve imha edilen hedefin son durumu hakkında istihbarat toplama desteği sağlandı. Afrin kent merkezinden anlık bilgi ve görüntü akışı gerçekleştirildi. Çalışmalarda TSK ile eşgüdüm halinde hareket edildi.

İCAZET DEĞİL BİLGİLENDİRME

Diploması masası da sahadaki gibi sıcaktı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu süreçte yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Önce Kanada Vancouver’da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a bilgi verdi. Daha sonra BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere, BM Genel Sekreterine, BM Güvenlik Konseyi Başkanı Kazakistan, Rusya’ya, Ortadoğu ülkelerine, Suriye’ye komşu ülkelere bilgi verildi. Rejimin İstanbul’daki başkonsolosluğuna Bakanlığın İstanbul Temsilciliği üzerinden yazılı bir bilgilendirme yapıldı. Dışişleri kaynakları KARAR’a yaptıkları değerlendirmede “Hiçbir görüşmede icazet almak için bilgilendirmedik” ifadesini vurguladı. Diplomasi masasındaki başarılı strateji başta Almanya olmak üzere batılı ülkelerden ve NATO’dan destek açıklamasıyla etkisini gösterdi. Yine bu süreçte dikkat çeken medyanın da tüm gelişmelerden bilgilendirilmesi oldu. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, TSK Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı sürekli olarak bilgilendirme yaptı. Böylece terör örgütünün özellikle yurt dışında yapmaya çalıştığı kara propagandanın önü kesildi. Yerli ve yabancı medya mensuplarına operasyonun hedefi ve süreci ile ilgili bilgiler verildi. Başbakan Yıldırım tüm medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenlerine dün sabah bir basın toplantısıyla ayrıntılı bilgi verdi.

18-01/22/screenshot_2.jpg

YPG DE IŞİD DE TEHDİT  

Operasyonla ilgili bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre Zeytin Dalı Harekatı, Fırat Kalkanı’ndaki gibi bölge bölge ilerleyecek. Teröristlerin savunma stratejisi olarak bölgeye EYP’ler ve bombalı tuzaklar ile pusular kurduğu tespit edildi. TSK özel birlikleri ve ÖSO güçleri de kara harekatına başladı. ABD’nin silah ve mühimmat desteğiyle örgütün TSK ve ÖSO güçlerine kayıp verdirmeyi hedeflediği belirtiliyor. Bu nedenle hava harekatı ve bombardımanın operasyon süresince devam edeceği ifade ediliyor. YPG’nin EYP, bombalı tuzak ve pusularla TSK ve ÖSO güçlerine kayıp verdirmeyi hedeflediği kaydediliyor. Canlı bomba saldırısı ise IŞİD’den bekleniyor. Dağlık bölgeden Türkiye’ye sızarak, eylem yapma sonra da Avrupa’ya geçmeyi hedefleyen IŞİD’li grupların YPG ile işbirliği içinde oldukları tespiti yapıldığı bildirildi. Terör örgütünün mühimmat ve lojistik desteğinin kesilmesi için hava ve topçu bombardımanının sürekli olacak.

Örgütün TSK operasyonunu karalamak adına sivilleri kullanma stratejisi kullanacağı bu nedenle titiz davranıldığı ve doğrudan sığınak barınak ve mühimmat depolarının hedef alındığı bildirildi. Öte yandan IŞİD ve PKK’nın Fırat Kalkanı bölgesi ve Türkiye sınırlarına terörist sızdırma girişimleri de sıkı takip altında. Özellikle son 3 günde IŞİD teröristlerinin sızmaya çalışırken yakalandığı bilgisi veriliyor. Türkiye’nin operasyonunun durdurulması için YPG/PYD’nin terörist IŞİD’le mücadelenin engellendiği propagandası için bu sızmalar için ortam hazırladığı belirtiliyor.

KOMUTANLAR SINIRDA, ÖSO İÇERİDE

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanlarıyla Hatay’da Zeytin Dalı Harekatı’na katılan birliklerde denetleme ve incelemelerde bulundu. Harekatı Genelkurmay Karargahı’ndan yöneten Akar ile kuvvet komutanları  Hatay’da sınır birliklerini denetledi. Türk askeri ile Afrin’e giren ÖSO güçleri de 9 köyü ele geçirdiklerini, kentine merkezine girmeyeceklerini, sadece kuşatma yapacaklarını duyurdu.

‘KAPLAN’ İNCİRLİK’TEN HAVALANDI

Hava Kuvvetleri’nin Balıkesir’deki 9. Ana Jet Üs Komutanlığında 1948 yılında av-bombardıman rolünde kurulan, kaplan simgeli 192. Filo’ya (Tiger Filo) ait bir savaş uçağı İncirlik Üssü’ndeki hangarlardan çıkıp pist başı yaptı. Renkli görüntüsü ve üzerindeki yüklü bombalarla dikkat çeken uçak, Suriye sınırına doğru uçtu. Büyük hareketliliğin yaşandığı İncirlik’te bazı Türk savaş uçakları üstten kalkış yaparken, bazılarının da pistte hazır bekletildiği görüldü. Askeri kargo uçaklarının üsse geliş ve gidişleri de devam etti. Diyarbakır’daki 8’inci Ana Jes Üssü’nden de dün yarım saat içerisinde 12.21’den sonra 12 adet F-16 savaş uçağı kalkış yaptı. Ayrıca 72 uçağın katıldığı ilk hava harekatına Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu olan 132’nci Hançer Filo’ya ait 12 adet F-16 savaş uçağının da katıldığı ortaya çıktı.

HAREKAT BİTENE KADAR FETİH SURESİ

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’nın zaferle sonuçlanması için 90 bin camide yatsı ile sabah namazı öncesi ve sonrasında Fetih Suresi okunmasına harekat sona erene kadar devam edileceğini söyledi. Erbaş, tüm müftülüklerle Diyanet personeline mesaj gönderdi. Dün sabah Türkiye, KKTC ve Balkanlar’daki camilerde de harekatın başarıyla sonuçlanması için dualar edildi. Erbaş da Hacı Bayram Camisi’nde sabah namazı öncesinde Fetih Suresi’ni okumuştu.

KİLİS VE HATAY’A ROKETLİ SALDIRI

Afrin’deki YPG mevzilerinden önceki gece atılan 4 roket mermisinin isabet ettiği Kilis’teki 2 ev ile 2 işyerinde oluşan hasar, gündüz ortalık aydınlanınca gözler önüne serildi. Sabah uyananlar, saldırılar nedeniyle oluşan hasarı görünce şoke oldu. Mermilerin isabet ettiği sokaklarda temizlik çalışması yapılırken, hasar gören araçların da otoparka çekileceği belirtildi. Saldırının ardından Kilis Valiliği Suriye sınırındaki bazı bölgeleri, 15 gün süreyle özel güvenlik bölgesi ilan etti. Hatay Valiliği ise vatandaşlara ev ve iş yerlerine Türk bayrağı asma çağrısında bulundu. Halka bayrak dağıtıldı. Kilis Valiliği’nde de değerlendirme toplantısı yapıldı. Dün akşam üzeri de Hatay’ın Reyhanlı ilçe merkezine Afrin’den 6 roket atışı yapıldı. Olayda ikisi ağır 32 vatandaş yaralanırken, bir Suriyelinin yaşamanı yitirdiği öğrenildi. Düzenenlenen hava harekatıyla Reyhanlı’ya roket atan terör hedefleri imha edildi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN