Ziya Selçuk kimdir?

Ziya Selçuk kimdir?

Ziya Selçuk, Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk Millî Eğitim Bakanı’dır. Akademik basamaklarını tamamlayarak Profesörlük unvanını alan Ziya Selçuk, birçok üniversite ve devlet kurumunda yöneticilik de yaptı.

Türkiye’nin yeni eğitim sistemini kademeli olarak hayata geçiren Ziya Selçuk, göreve gelir gelmez ilk başta ara tatil sürelerini bölüp, yaz tatili sürelerinin de kademeli olarak düşürülmesine ön ayak olmuştur. Ziya Selçuk’un getirdiği sistem birçok kesim tarafından da olumlu karşılandı.

ZİYA SELÇUK KİMDİR?

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk, 1961 yılında Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi’nde Psikolojik Hizmetler ve Psikolojik Danışma eğitimini almış, yine aynı üniversitede Gelişim Psikolojisi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde doktorasını yapmıştır. 

Doktorasını aldıktan sonra Gazi Üniversitesinde Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim dalında öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. 

Selçuk bu görevini yaparken Doçentlik ve Profesörlük unvanlarını da almıştır. 

Devlet üniversitelerinde görev almasının yanında birçok özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunu üstlenen Ziya Selçuk, TED Üniversitesi’nin de kurucusu ve aynı zamanda Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısıdır. 

Milli Eğitim Bakanlığı müfredat reformunda büyük başarılara imza atan Ziya Selçuk, 2003 yılında MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığına atanmıştır. Bu görevi 2008 yılına kadar devam ettirmiştir. 

ziya-selcuk-kimdir.jpeg

Eğitim siyaseti bölümünde faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarında başkanlık ve üyelik yapmanın yanı sıra Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, TUBİTAK-SOBAG Yürütme Kurulu Üyeliği, PDR Derneği Yöneticiliği, Voleybol Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanlığı, köşe yazarlığı, uluslararası kuruluşlarda proje uzmanlığı görevlerini başarıyla yürütmüştür. 

Bunların yanı sıra Bilimsel dergi editörlüğü, Türk Zekâ Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Yunus Emre Enstitüsü Bilim Diplomasisi Kurul Üyeliği gibi pek çok görev de icra etmiştir. 
Ziya Selçuk, Özel Maya Okulları’nın da kurucusu olarak eğitim camiasında tanınmaktadır. Davranış gözlemi, rehberlik, gelişim, iletişim, mizaç ve öğrenme konularında çok sayıda araştırmaya imza atmıştır. 

Son olarak 9 Temmuz 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı görevine atanmıştır.

Ziya Selçuk evlidir ve 3 çocuk babasıdır. 

ziya-selcuk-kimdirr.jpg

KİTAPLARI

1995 - İnsan İlişkilerinde Kendini Açma,
1998 - Gelişim ve Öğrenme,
1998 - Okul Deneyimi ve Uygulama,
2000 - Dikkat Eksikliği ve Hiperaktif Çocuklar,
2000 - Sınıf İçi Rehberlik Uygulamaları.

‘TEK GÜVENCEM ÖĞRETMENLER’

Milli Eğitim Bakanlığı görevini İsmet Yılmaz’dan devralan ziya Selçuk, tek güvencesinin öğretmenler olduğunu vurgulayarak, eğitim konusunun bir bütün olarak öğretmenlerle birlikte yükseleceğini söylemiştir. 

Türkiye’nin, yeni bir döneme girerek dünyayla rekabet anlamında yeni bir çağın açıldığını ortaya koymak gibi bir gayesi olduğunu aktaran Selçuk, böyle bir dönemde Millî Eğitim Bakanlığını kendisine tevdi eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını arz etti. 

ÖĞRETMENLERE TASARIM ODAKLI DÜŞÜNME EĞİTİMİ

MEB tarafından matematik, fen bilimleri ve bilişim teknolojileri bölümlerinde görev yapan öğretmenlere yönelik düzenlenen ‘Eğitimde İnovasyon İçin Tasarım Odaklı Düşünme’ mesleki gelişim programı tanıtıldı. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bütün okullarda tasarım odaklı düşünme anlayışının gelişmesiyle ilgili bir ümidinin olduğunu kaydederek, bundan dolayı, fen bilgisi, matematik, bilişim teknolojileri gibi alanlardaki öğretmenlerle taze başlangıç yapmak istediğini ve ortaya çıkacak yapının ölçeklendirilmesi anlamında daha birçok çalışmalara imza atılacağının sinyalini verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN