Aşure gününde yapılacak dualar ve ibadetler nelerdir?

Aşure gününde yapılacak dualar ve ibadetler nelerdir?

Bu yıl Müslümanlar için kutsal kabul edilen Muharrem ayı da 14 Ekim Çarşamba günü başladı. Bugün ise Muharrem ayının 10. günü yani Aşure günü. Peki, Aşure gününün önemi nedir? Aşure gününde yapılacak dualar ve ibadetler nelerdir?

Bugün müberak Aşure günü. Peki, Aşure gününün önemi nedir? Aşure gününde yapılacak dualar ve ibadetler nelerdir? Aşure günü ile ilgili bütün detaylar haberimizde...

İşte aşure nasıl yapılır videolu anlatımı:

Aşure gününün önemi nedir?

Bugün Muharrem ayının sembolü olan Aşure günü. Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu gününe denk gelen aşure günü bu yıl miladi takvime göre 23 Ekim Günü'ne denk geldi. Peki, Aşure gününün anlam ve önemi nedir? Aşure gününde neler yapılmalı? Aşure gününde yapılacak dualar ve ibadetler nelerdir?

Aşure gününün kelime olarak anlamı Arapçada sayı olan '10'anlamına gelen 'Aşara' kelimesinden geliyor. Muharrem ayının 10'uncu günü idrak edilen aşure gününün, daha önce birçok önemli dini günün ve birçok önemli dini olayın bu güne denk gelmesiyle oluştuğu ifade ediliyor. 'Aşure' gününü de içinde barındıran Muharrem ayı, Allah’ın 10 peygambere 10 farklı ikram ve ihsanda bulunduğu mübarek bir aydır.

15-10/23/sdfgh.jpg

Aşure günü 10 peygambere verilen 10 ikram ve ihsan:

-Hz. Musa’nın denizi yarması üzerine Firavun ile ordusunun sulara gömüldüğü gün.

-Hz. Nuh’un Cudi Dağı’nın üzerine gemisini demirlediği gün.

-Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulduğu gün.

-Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edildiği gün.

-Hz. İsa’nın dünyaya gelip semaya yükseldiği gün.

-Hz. Yusuf’un kardeşlerinin attığı kuyudan çıkarıldığı gün.

-Hz. Davud’un tövbesinin kabul edildiği gün.

-Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in doğduğu gün.

-Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı gözleri kapanan Hz. Yakub’un görmeye başladığı gün.

-Hz. Eyyûb’un hastalığından şifaya kavuştuğu gün.

15-10/23/sodmfm.jpg

Aşure gününün anlamı ve önemi nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Muharrem ayının 10. günü olan Aşure günü hakkında şu bilgileri paylaştı:

"Aşure… Muharrem ayının onuncu günü...

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki:

-"Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…" (Müslim, “Sıyâm”, 202)

-"Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım."(Tirmizî, “Savm”, 48)

-Hazreti Aişe (r.ah) İslâm öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmekte... Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş... (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

-Aşurenin içinde yer aldığı Muharrem ayı da, aynı zamanda Hz. Peygamber (sav)’in torunu Hz. Hüseyin’in ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu 70’den fazla insanın siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela’da şehid edilmesi nedeniyle Müslümanların ortak hafızasında büyük bir acının tarihidir. Kerbela’da acımasızca şehit edilen Hz. Hüseyin ve arkadaşları, bu hadisedeki asil duruşu ve haksızlıkla karşısındaki onurlu mücadelesi ile bütün müminlerin gönüllerinde taht kurmuş, ona ve yakınlarına bu zulmü reva görenler ise insanlığın ortak vicdanında mahkûm edilmiştir.

Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşurenin bu mecazî anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; “farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları”, “birlik” gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın sembolünü tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.

15-10/23/s.jpg

Aşure gününde yapılacak dualar ve ibadetler nelerdir?

-Muharrem ayı için Hz. Muhammed (SAV) buyuruyor ki: "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…" (Müslim, "Sıyâm", 202)

-"Aşure günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım."(Tirmizî, "Savm", 48)

-Hazreti Aişe (r.ah) İslam öncesinde, Mekke halkının oruç tutmakta olduğu aşure gününde peygamberimizin de oruç tuttuğunu bildirmektedir. Allah Rasulü Medine’ye hicret ettikten sonra da bu orucu tutmuş ve müminlere de onuncu günü ile birlikte, bir gün öncesi veya sonrası ile oruçlu olmalarını tavsiye etmiş. (Ahmed b. Hanbel, VI, 244)

Aşure günüyle ilgili hadislerde geçen ifadelere göre, bugünde sevap işlemek, iyilik yapmak, Kur’an-ı Kerim okumak, sadaka vermek, namaz kılmak ve muhtaç olanları sevindirmenin büyük bir sevap vesilesi olduğu ifade ediliyor.

15-10/23/ssdfmg.jpg

Aşure gününde neler yapılmalı?

- Aşure günü oruç tutmak sünnettir. Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası oruç tutulmalı.

- Sıla-i rahim yapmalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa’nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

- İlim öğrenmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)

- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir’a)

- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur buyuruldu. (Şir’a)

- Çoluk çocuğunu sevindirmek! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)

- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir’a)

-O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

- Dua Okunmalı, 10 defa şu dua okunur:

"Sübhanallahi mil’el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş"

- Namaz Kılınmalı Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek’at namaz kılınır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN