Çözümün kapısını ‘ortak tehdit’ araladı

Çözümün kapısını ‘ortak tehdit’ araladı

ABD’nin desteğini arkasına alan PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde devlet kurma ihtimali, bölgede yeni ittifaklara kapı araladı. Türkiye, Rusya ve İran, krize çözüm için aynı masaya oturdu.

ÖZEL HABER / EROL METİN

Suriye’de 5 yıldır devam eden insani krizin artık sona erdirilmesi konusunda uluslararası kamuoyundan olumlu sinyaller gelmeye başladı. PYD’nin, ABD’nin de desteğiyle Suriye’nin kuzeyinde devlet kurma ihtimali, bölgede yeni ittifaklara kapı araladı. Bu kapsamda Rusya’yla ilişkilerini yeniden düzelten Türkiye, İran’la da yakınlaştı. Esad’ın durumuyla ilgili görüş ayrılığı bir pürüz olarak görülüyor.

ABD’NİN PYD AŞKI

Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Suriye’de çözüm için bir orta yolun bulunabileceğini söyledi.  ABD’nin stratejik hatalarının Rusya’yı Suriye’de daha güçlü bir duruma getirdiğini belirten Çelikkol, artık Rusya’sız bir çözüm planının imkansız olduğunun altını çizdi. Çelikkol, bu nedenle Türkiye’nin Rusya’yla kurduğu temasları önemli bulduğunu ifade etti. Emekli büyükelçi, Türkiye gibi kalıcı bir devlet dururken, ABD’nin terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD ile işbirliği içine girdiğini ve bütün Suriye politikasını buna dayandırdığını söyledi.

KÜRT DEVLETİ KAYGISI

Niğde Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Atlıoğlu ise bir Kürt devletinin kurulması tehlikesinin Türkiye, İran ve merkezi Suriye hükümetini Rusya öncülüğünde bir araya getirdiğini kaydetti. Atlıoğlu, şöyle konuştu: “Rusya’yı bir kenara bırakırsak, İran, Türkiye ve Suriye, üçünün de ortak kaygısı Kürt devletinin oluşması.  Hatta buna Irak’ı da katabiliriz. Irak merkezi hükümeti de belki bu ittifaka bir noktada yardımcı olabilir. Kürt devletinin oluşturabileceği güvenlik tehdidine karşı taraflar, kendi çıkarlarından bazı tavizler vererek bir uzlaşma noktası arıyorlar muhtemelen.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN