Davutoğlu: 'Beyaz Toroslar' için söylediklerim net

Davutoğlu: 'Beyaz Toroslar' için söylediklerim net

Gençlerle biraraya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "Beyaz Toros" konusu da soruldu. Davutoğlu bu konuda söylediklerinin net olduğunu belirterek "AK Parti iktidarda iken 90'lı yıllara bir daha dönülmeyecek. Bir daha faili meçhuller olmayacak" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Beyaz Toros" konusunda söylediklerinin açık ve net olduğunu belirterek, "Türkiye eski günlere tekrar dönecek mi diye bir kaygı vardı. Öyle bir kaygının geçersizliğini anlatmak istedim. AK Parti iktidarda iken 90'lı yıllara bir daha dönülmeyecek. Bir daha faili meçhuller olmayacak. Bir daha beyaz torosları bu ülke görmeyecek. Ancak PKK terörünün dağlara götürüp feda ettiği gençleri de görmeyecek" dedi. 

Davutoğlu, Üsküdar'daki Nev Mekan Kafe'de gençlerle bir araya gelerek, gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

"Van'da yaptığınız konuşmada 'beyaz toroslar geri dönmeyecek' şeklinde bir konuşma yaptınız ama bu çok yanlış anlaşıldı ve çok yankılandı. Bu konuyla ilgili ne söyleyebilirsiniz" şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, akademik hayattan siyasi hayata geçerken en zorlandığını konunun siyasi hayatta bazı şeylerin istismar edilmesi olduğunu anlattı.

Beyaz Toros konusunda söylediklerime net ve açık

Akademik hayatta her şeyin dikkatlice söylendiğini, siyasi hayatta ise söylenenin bir kısmının cımbızla alındığını ve istismar edilerek yorumladığını dile getiren Davutoğlu, "Beyaz toros konusunda benim söylediğim net ve açıktır. Türkiye eski günlere tekrar dönecek mi diye bir kaygı vardı. Öyle bir kaygının geçersizliğini anlatmak istedim. AK Parti iktidarda iken 90'lı yıllara bir daha dönülmeyecek. Bir daha faili meçhuller olmayacak. Buradaki genç arkadaşlar beyaz torosu bilmiyor. Beyaz toros faili meçhullerin sembolü haline gelmişti. JİTEM tarafından götürülen bir daha geri dönemezdi. O beyaz toroslar PKK'nın gelişmesine imkan sağlıyordu çünkü faili meçhul vardı. PKK'nın varlığı beyaz torosların sayısını artırıyordu. AK Parti her ikisini de yok etmek için bir demokrasi ortamı oluşsun diye bu gayret içine girdi, kastettiğim buydu. Türkiye'de her şey istismar edilebiliyor. Başka bir yere çekilebiliyor. Bir daha beyaz torosları bu ülke görmeyecek. Ancak PKK terörünün dağlara götürüp feda ettiği gençleri de görmeyecek. İnşallah bunları hep birlikte tarihe gömeceğiz. Bunun için sizlerin de desteğine ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu. 

Türk-Kürt, Alevi Sünni ayrımı yapmayın

Gençlerin hiçbir zaman aralarında Türk- Kürt, Alevi-Sünni ayrımı yapmamaları gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, herkesin eşit haklara sahip vatandaş olduğunu söyledi. 

"Türkiye'nin çok zor dönemlerinde, sokaklarda insanlar birbirini öldürürken gençtiniz. Bu dönemde hiç elinize silah almadınız ve eline silah almayan bir siyasi hareketin mensubu oldunuz. Şimdi geriye dönüp baktığınızda bugün daha lümpen bir Türkiye görmekten endişe ediyor musunuz? Bir de savaşmak için başka ülkelere giden gençler var onlara ne tavsiye ediyorsunuz" şeklindeki soruyu Başbakan Davutoğlu, şöyle cevap verdi: 

"Özel hayatımla ilgili bazı şeyleri çok açık paylaşmak istiyorum. 1970 yıllarının başında ortaokula başladım. Lise yıllarında ise yatılı okuyordum ve bütün arkadaşlarla birbirimize çok bağlıydık. Türkiye'de 1977'lerde gençlik hareketlerinin arttığı döneme geldiğimizde birden yollarımız ayrıldı. Kardeş gibi büyüyenlerin bir kısmı solcu bir kısmı sağcı, değişik görüşlere sahipti. Bir anda beraber top oynadığımız kişilerle karşı taraflar olduk. O kadar acı bir serüvendi ki şimdi geriye dönüp bakıyorum onların hepsi güzel bir Türkiye hayalindeydi. Bir gün kitap almaya giderken karşı grubun saldırısına uğradım. Hafif bir yaralanma oldu. Beni ziyarete gelen bir arkadaşım 'bu şartlarda nasıl kitap okuyorsun?' diye sordu. O zaman 19 yaşımdaydım dedim ki; '40 yaşlara kendimi hazırlamak zorundayım.' O da 'Ben o kadar yaşayacağımı zannetmiyorum' dedi. Ve hakikaten bir hafta sonra öldürüldü. İşte biz o kadar kötü günler yaşadık."

 Davutoğlu, "Stratejik Derinlik" kitabını da 40 yaşında yazdığını hatırlatarak, o günlerde hayatını kaybeden 5 bin genç için hala göz yaşı döktüğünü dile getirdi.      

Silahlarla ve şiddetle konuşmayın

Terör konusunda kandırılan her genç için de göz yaşı döktüğünü anlatan Davutoğlu, "Çünkü onlar bizim gençlerimiz ve onların kaybedilmemesi lazım. Mümkün olduğunca gönüllerinizle, kalplerinizle  ve sözlerinizle konuşun ama zinhar silahlarla konuşmayın. Şiddetle konuşmayın" diye konuştu.

Davutoğlu, "Merkez ve Gülen medyasının son dönemde bir HDP ve Demirtaş güzellemesi yaptığı görülüyor. Yapılan algı operasyonun nasıl değerlendiriyorsunuz'?' Sosyal medyayı ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz?" sorusuna ise "Sosyal medyayı kullanmaya çalışıyorum. Sosyal medya sizlerin çok daha hızlı kullandığınız bir mecra. Her şey o kadar hızla değişiyor ki bizler sizin kadar kolay intibak edemiyoruz. Sosyal medyayla, ulaşamayacağımız bir çok kanala ulaşıyoruz. Ancak hiçbir şey insani iletişimden daha etkili değildir. Sosyal medyanın anaforuna çok girmeyin" şeklinde karşılık verdi.  

Medyanın özgür olduğunu, herkesin istediği siyasi lideri ön plana çıkarabileceğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'de medya konusunda bir kutuplaşma oluştuğunu ve medya etiğinin bir kenara bırakıldığını kaydetti.

Ak ve karanın çok net ortada olduğunu, Türkiye'de "gri alanın" giderek daraltıldığını aktaran Davutoğlu, "Siz mümkün olduğunca gri alanda kalın. Karşı tarafa dünyanızı kapatmayın. Türkiye'deki algı operasyonuyla insanları belli bir alana hapsetmeye çalışıyorlar. Ona karşı zihninizi ve eleştirel bakışınızı her zaman koruyun" dedi.

İSTANBUL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN