Dr. Hasan Oktay "Yakında Rus uçağı düşürülecek" demişti

Dr. Hasan Oktay "Yakında Rus uçağı düşürülecek" demişti

KAFKASSAM Başkanı Dr. Hasan Oktay, geçtiğimiz ay Rus uçaklarının Türk hava sahasına yönelik gerçekleştirdiği ihlallerin bir uçağın düşürülmesiyle sonuçlanacağını söylemişti. Oktay, bundan sonra neler olabileceğine dair öngörülerini Karar.com'a anlattı.

Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus savaş uçağının düşürülmesiyle sonuçlanan kriz, bölgede şimdiden sonra hangi kartların açılacağı yönünde soru işaretlerini de beraberinde getirdi. 

Geçtiğimiz ay verdiği bir röportajda bir Rus uçağını düşüreceğimiz öngörüsünde bulunan Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Dr. Hasan Oktay, karar.com’a bundan sonra neler olabileceğini değerlendirdi. 

Rus uçağı düşecek demişti

Dr. Hasan Oktay geçen ay başında verdiği bir röportajda özetle şunları söylemişti:

“Rusya’nın Türkiye'nin güneyinde, Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin konuşlandığı bölgeleri bombalarken, bazen Türkiye hava sahasını ihlal etmesini, Türkiye üzerinden NATO'nun gücünü test etmesi olarak okumak gerekir. Rusya, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin hava sahasını birkaç defa ihlal edecek.  Bunun üzerine bir Rus uçağın düşmesi söz konusu olacak. Bu belki Türkiye'nin iradesi dışında olacak, belki Türkiye'nin iradesiyle olacak. Çünkü Türkiye sınırlarına yapılan bu ihalede bir şekilde cevap vermek zorunda, cevap veremezse Türkiye yol geçen hanına dönecek. Bu süreçte Türkiye gerekli cevabı vermezse, NATO da gerekli cevabı vermezse Rusya Suriye'de istediğini elde etmiş olacak”

15-11/25/kk.jpgDr. Hasan Oktay bir ay önce "Rus uçağı düşecek" demişti.

Amaç bir taşla iki kuş vurarak Putin ve Erdoğan’dan kurtulmak

Savaşın bu bölgede ne Rusya'nın ne de Türkiye’nin işine  yaramayacağını ifade eden Dr. Oktay, karar.com’a şu açıklamalarda bulundu: 

Suriye’deki savaş ne Rusya’nın ne de Suriye’nin savaşıdır. Arkasında ABD ve İran var. Obama 2016’daki başkanlık seçimlerine kadar ABD’yi savaşa sokmayacak. 2016’da ABD’de büyük ihtimalle cumhuriyetçiler iktidara gelecek. O zamana kadar da ABD, vesayet savaşını Türkiye üzerinden sürdürecek. 

ABD ve İran, aralarındaki anlaşma gereği Türkiye ile Rusya’yı kafa kafaya vurdurmak istiyorlar. İran Rusya’yı, ABD de Türkiye’yi kullanıyor. Amaçları bir taşla iki kuş vurarak aynı anda hem Putin’den hem de Erdoğan’dan kurtulmak. Çünkü bu iki lider, bölgede istemedikleri güçlü karakterler. Bu oyuna gelmemeliyiz.

İran Rusya’yı kullanıyor

İran’ı yöneten derin devlet müthiş bir siyasi dehaya sahip. Şu anda sanki Rusya İran’ı kontrol ediyormuş gibi gözüküyor ama durum tam tersi. Rusya’nın Suriye’ye girmesinin en büyük faktörü İran’ın stratejik hamlesidir. İran bölgede asla kurumsal kimliğiyle bulunmuyor. Alana Rusya’yı sürüyor. İran’ın amacı enerji üzerinden Rusya’yı çökertmek. Bu sebeple Rusya’nın en önemli müşterisi olan Türkiye’den kurtulmak istiyor. ABD de Rusya ile bizi kafa kafaya vurdurup Suriye politikalarındaki hataları Türkiye üzerinden telafi etmeye çalışıyor. 

Oyuna gelmemeli

Rusya ve Türkiye oyuna gelmemeli, diplomasiyi harekete geçirmeli. Suriye krizinin başlangıcı Türkiye'nin politikaları ile oluşmadı. Avrupa ve ABD Suriye'de bir kriz oluşturdu, bu krizi zamanla Türkiye'nin kucağına bıraktı. Bütün Avrupa ve ABD, Suriye krizinde beşinci defa politika değiştirirken, Türkiye aynı politikayı devam ettiriyor. Bugün Suriye krizinin müsebbibi Türkiye imiş gibi Rusya ile Türkiye'yi kafa kafaya vurdurmaya çalışıyorlar. Böylece bir taşla iki kuş vurarak bölgedeki sorumluluklardan kurtulmak istiyorlar. Türkiye Rusya ilişkilerini bozarak bölgedeki dengenin Batı lehine dönüşmesini sağlıyorlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN