Erdoğan Putin'e "ateşle oynama" dedi Paris'te görüşmeye davet etti

Erdoğan Putin'e "ateşle oynama" dedi Paris'te görüşmeye davet etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayburt'ta toplu açılış töreninde konuştu. Putin'in kendisine G-20 zirvesinde sınır ihlali yapan uçaklar için "Onlar misafiriniz" dediğini belirten Erdoğan, "Kendisine o zaman 'Davetsiz misafir olmaz' diye yanıt vermiştim." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayburt'ta katıldığı toplu açılış töreninde konuştu. Hedefindeki isim Rusya lideri Putin'di. Putin'e sert sözlerle yüklenen Erdoğan, "Rusya bölgede ateşle oynuyor." dedi. Sınır ihlali yapan uçaklar için Putin'i Antalya'daki G-20 zirvesinde uyardığını söyleyen Cumhurbaşkanı, "Putin de bana 'O uçaklar misafiriniz' dedi.

15-11/27/aa_picture_20151127_6913642_high.jpg

Ben de ona "Davetsiz misafir olmaz" diye yanıt verdim. Erdoğan konuşmasında Rusya'ya açık kapı da bıraktı. Putin'i Paris'teki İklim Zirvesi'nde görüşmeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şunlar:

15-11/27/aa_picture_20151127_6913638_high.jpg

Sağlık ve eğitim alanında büyük yatırımları yaptık. Bayburt'ta sadece 2 km bölünmüş yol vardı. Biz buna 72 km yol ilave ettik. Karadeniz hızlı tren projesi Bayburt'tan geçiyor. TOKİ aracalığıyla 988 konut kazandırdık. 1500 konutluk projemiz devam ediyor. Demirözü barajını tamamlamak bize nasip oldu. Bayburt'a şimdiye kadar 113 trilyon kaynak aktardık. Dede Korkut türbesi var değil mi? O türbede ne diyor? 718. Bu topraklarda 1300 yıllık mührümüz var.

15-11/27/aa_picture_20151127_6913650_high.jpg

Teröristlere cevap verildi

Sen kalakacaksın sokakları yakacaksın, belediyenin iş makinalarıyla kanallar açacaksın ve bu ülkede devleti yok farz edeceksin. Gereken cevabı aldılar mı, aldılar. Almaya da devam edecekler. Bayburt bu seçimde şanlı geçmişe uygun ortaya koydu. 4 bir yanımız güvenlik sorunlarıyla çevrilmiş durumda. Kırım'da yakın zamanda yaşananları unutmuş değiliz. Kafkasya'daki hasas durumu biliyoruz. Böyle bir ortamda, bölücü terör örgütünün alçakça saldırıyla, bir yanda da paralel yapıyla mücadele ediyoruz. Biz Rabbimizin huzurunda rükuda eğiliriz.

15-11/27/aa_picture_20151127_6913641_high.jpg

Davetsiz misafir olmaz

Salı günü sınırımızı ihlal eden uçaklardan birisi vurularak etkisiz hale getirildi. 2012 yılında bir eğitim uçağımızın düşürülmesinden sonra angajman kurallarımızı belirledik. Buna göre karar alacağımızı bütün dünyaya ifade ettik. Ardından Hatay sınırımızda bir Suriye helikopterini vurduk. Daha sonra Rus uçakları 3 defa sınırımızı ihlal etti. "Dediler ki aramızda stratejik işbirliği var." eyvallah ama bu egemenlik ihlalini haklı kılmaz. Ben Putin'i o zaman aradım. Yapılanın yakışık almadığını söyledim. Ardından G-20 Zirvesi'nde Antalya'da Putin'i uyardım. O uçaklar sizin misafiriniz dedi. Ben de dedim ki Davetsiz misafir olmaz. Şu an Suriye'de gayri meşru bir devlet var. Bu devlete destek verilmesi meşru mudur? Bu konudaki hassasiyetlerimizi belirttik. Buna rağmen bilinçli ya da bilinçsiz Rusyanın sınırlarımızı ihlal etmesine sessiz kalmamız mümkün değildir.

15-11/27/aa_picture_20151127_6913639_high.jpg

Esed davet etmiş

Neymiş, Suriye davet etmiş. Burada 380 bin insan öldüren katil Esed var. Bunun davetine icabet etmeye mecbur musun? Devlet terörü yapan insanlara neden yardım ediyorsunuz? Olayın olduğu andan itibaren adımlar attık. Askeri ateşe çağırıldı. Yaşanan hadiseden duyduğumuz üzüntüyü ifade ettik. rusya'nın tepkisini anlayışla karşılıyoruz ama meseleyi farklı bir noktaya taşımasından son derece rahtsızız. Son olarak Putin'in açıklamaları asla kabul edilebilir değildir. 

Ben Rusya Hristiyanlaştırıyor desem...

Bayburt'tan ilan ediyorum: Türkiye kasıtlı olarak Rus uçağını düşürmemiştir. Bu sınır ihlaline verilen bir tepkiden ibarettir. Bu açıklamalarda hedef saptırmak suretiyle biz DAİŞ'e karşı mücadele veriyoruz diyenlere diyorum ki Bayırbucak'da Türkmenler'in oluğu yer DAİŞ'in olduğu yer değildir. DAİŞ'e karşı bir mücadeleniz de olmamıştır. Zaten DAİŞ rejimle ortak çalışan bir örgüttür. DAİŞ'e karşı mücadele veren tek ülke Türkiye'dir. Türkiye'nin islamlaştırma çabası olduğunu söyleyen ülkeye diyorum ki Türkiye'nin yüzde 99'u müslümandır. Türkiye'nin böyle bir müslümanlaştırma politikasına ihtiyacı yok. Ben bunu Rusya yönetimine yakıştıramadım. Ben kalkıp da 30 milyon Rusya'nın yaşandığı yerde Hristiyanlaştırma yapıyor ifadesi ne kadar yanlışsa o ifade de o kadar yanlıştır.

15-11/27/aa_picture_20151127_6913646_high.jpg

Yazıklar oldu

Türkiye DAİŞ'e petrol sattığını iddia ediyor. Yazıklar olsun. Rus şirketlerinin Suriye rejimiyle ortak DAİŞ'le şirket kurduğu belli oldu. Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz. Bu böyle bilinsin. Bize bu iftirayı atanlar müfteri sıfatını sahiplenmişlerdir. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki an muhalefeti ve bir tane muhalefet kalkıp Rusya'nın yanında yer alıyorlar. Bu nasıl bir siyaset? Kendi hükümetinin yanında değil orada yer alıyor. Bunlar daha önce de devlet terörü estiren rejimin yanında yer almadılar mı? Ama biz milletimizi yanımızda görüyoruz ya bu bize yeter.

Putin'le görüşmek isterim

Biz ılımlı muhalifleri muhatap kabul ediyoruz. DAİŞ'e karşı en üstün mücadeleyi biz veriyoruz. Bu örgütün faaliyetlerine karşı her türlü önlemi aldık alıyoruz. Buna rağmen DAİŞ'le bizi ilişkili göstermek Türkiye'ye büyük saygısızlıktır. Hele hele petrol olayı tam anlamıyla bir saygısızlıktır. Sayın Putin, Türkiye'ye giden bir takım petrollerden bahsediyor. Uluslararası ilişkiler dedikoduyla yürümez.

Hele hele sayın Putin'e hiç yakışmaz. Bunu belgeleriyle ortaya koymak zorundadırlar. Ben olayın olduğu gün Putin'le görüşmek istedim. O günden bugüne kadar dönmediler. Paris'te iklim değişikliği zirvesi var. Orada da bunu oturup konuşabiliriz. Biz radar görüntüleri ve ses kayıtlarıyla sınır ihlalini dünyaya duyurdul Haklılığımızı bütün dünya kabul ediyor. Rusya'nın da kendisini ispat etmeli.

Ruslar ateşle oynuyor

Biz uçak bahanesiyle Rusya'nın Suriye'deki askeri gücünü arttırma kurnazlığını da görmüyor değiliz. Kim teröre çifte standart uyguluyorsa o ateşle oynuyordur diyor. Doğru diyor Sayın Putin. Suriye'de devlet terörüne destek vermek o da ateşle oynamaktır. DAİŞ bahanesiyle muhalifleri vurmak o da ateşle oynamaktır. Bize olmadık ithamlarda bulunmak, fuara katılmak için giden iş adamlarınızı alıkoymak ateşle oynamaktır.

Bölgedeki insani tırları sorumsuz bir şekilde vurmak ateşle oynamaktır. Rusya'ya ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz.

Kimseyi sırtından bıçaklamadık

Her şeyin açık olduğu ortamda tam tersi beyanatlar Rusya'yı farklı bir noktaya taşır. Sayın Putin Türkiye'nin kendilerini sırtından bıçakladığını söylüyor. Bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamamıştır. Bu millet mücadelesini heer zaman göğüs göğüse verişizdir. Sınırlarımızın ihlali nedeniyle yaşanan hadise kendi mecrasında takip edilir. Sonuçta kimin kastı ya da ihmali olduğu anlaşılır.

Sayın Putin'le pazar günü bu konuyu yüz yüze görüşmek isterim. Türkiye ve Rusya'nın önünde çok ciddi işbirliği var. Son bir kaç yıldır bu politika devam ediyor. Bu sorunun potansiyelimize zarar vermesini istemiyoruz. Rusya ile ilişkilerimizin bozulmasından birileri memnuniyet duyabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN