Obama: Türkiye'nin savunma hakkını destekliyoruz

Obama: Türkiye'nin savunma hakkını destekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris’te ABD Başkanı Obama ile biraraya geldi. 1 saat süren görüşmenin ardından iki lider basın açıklaması yaptı. Obama, Rus uçağının düşürmesiyle ilgili "Türkiye'nin savunma hakkını destekliyoruz" dedi.

BM İklim Zirvesi için Paris'te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüştü. İki liderin görüşmesi 1 saat sürdü. Gürüşmeye Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız da katıldı.

15-12/01/aa_picture_20151201_6942361_high.jpg

Obama ve Erdoğan görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Bayırbucak'ta DAEŞ yok

Erdoğan, Rusya ile yaşanan uçak krizi ile ilgili "Derdimiz buradan zararla çıkmak değil, tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır. Türkiye Rusya arasındaki gelişmelerin değerlendirmesini yaptık. Buradaki derdimiz, bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde nasıl neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler, bizleri de üzmektedir Bayırbucak DAEŞ'in değil tam tersine soydaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu bölgedir. Buranın sürekli bombalanması dünya barışı adına üzücü gelişmelerdir" dedi.

15-12/01/aa_picture_20151201_6942360_high.jpg

Türkiye'nin savunma hakkı var

ABD Başkanı Obama ise şöyle konuştu:

"Türkiye ile Rusya'nın Rus savaş düşürülmesinin ardından birlikte nasıl çalışabileceğini görüştük. Türkiye'nin kendini savunma hakkını destekliyoruz. Gerginliklerin azaltılmasını diplomatik yollarla sorunların çözülmesini konuştuk. Putin'e de söyledim gerilimi arttırmanın anlamı yok. DAEŞ'in püskürtülmesi en büyük arzumuz."

15-12/01/aa_picture_20151201_6943159_high.jpg

Görüşmenin ana başlığının IŞİD terör örgütüne karşı bölgede verilen ortak mücadele olduğunu vurgulayan Erdoğan koalisyon güçleri olarak Suriye'de verilen mücadelenin detaylarının üzerinde durduklarını söyledi.

Viyana Süreci'ne vurgu

Suriye'deki yönetimin durumunun da görüşmede ele alınan bir diğer konu olarak öne çıktığına işaret eden Erdoğan, "Özellikle Viyana Süreci olarak adını verdiğimiz çalışmaların başarılı bir neticeye kavuşturulmasıdır. Şu ana kadar memnuniyetle sürdürülen bu çalışmanın bir an önce neticeye varması inanıyorum ki bölgeye farklı bir rahatlama getirecektir" diye konuştu.

15-12/01/aa_picture_20151201_6943155_high.jpg

Orada soydaşlarımız var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede dördüncü başlık olarak da Bayırbucak Türkmenlerinin durumunu değerlendirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

15-12/01/565d793e67b0a912ec0dce51.jpg

"Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge, DAİŞ'in olduğu bir bölge değil, tam tersine bizim soydaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu bölgedir. Buranın sürekli bombalanması ve son 3 ay içerisinde burada 500'ü aşkın insanın, sivillerin son haftalarda öldürülüyor olması gerçekten dünya barışı adına üzücü gelişmelerdir. Temenni ederiz ki bunları da süratle aşmış oluruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN