Öğretmenlerin diplomaları merkezden kontrol edilecek

Öğretmenlerin diplomaları merkezden kontrol edilecek

Sahte öğretmen operasyonu, diplomaların doğruluğunu tespit eden MEBBİS ile YÖK sistemlerinin entegre çalışmadığını ortaya çıkardı. Emniyet uyardı, sistem değiştirildi. Bundan sonra öğretmenlerin diplomaları merkezden kontrol edilecek.

[Karar]
KENAN BUTAKIN

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün geçen hafta Adana, Adıyaman, Gaziantep ve Ankara’da gerçekleştirdiği sahte öğretmen operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheliden 3’ü tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklananların sahte diplomaları hazırlayanlar olduğu öğrenildi. Şüphelilerin 2 veya 5 bin lira karışlığında sahte diploma hazırladıkları, 8 ay boyunca devlet memurluğu yaparak haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı.

İNCE HESAPLAR

KARAR gazetesinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, aralarında üniversite mezunlarının da bulunduğu şüpheliler, atanması zor olan bölümlerden mezun olduktan sonra KPSS’ye girdi. Atanmalarına yetecek puanı alamayan şüpheliler, puanı daha düşük öğretmenlik branşlarına yerleşmek için zihinsel engelliler öğretmenliği ve müzik öğretmenliği gibi sahte lisans diploması hazırlattı. Şüpheliler daha sonra atama döneminde Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) atama modülü üzerinden istedikleri öğretmenlik branşlarına başvurdu, ardından da il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine giderek tercih listelerini onaylattı. Atama işleminin gerçekleşmesinden sonra da sahte diplomanın noter onaylı kopyasını ve gerekli diğer evrakı görev yapacakları milli eğitim müdürlüklerine teslim ettiler.

MEB VE YÖK’E UYARI

Emniyetin operasyonuyla MEBBİS ile YÖK sistemlerinin entegre çalışmadığı için sahte diplomaların kontrol edilemediği ortaya çıktı. Sahte diplomayla öğretmenlik yapan şüphelileri yakalayan emniyet, MEB ve YÖK’ü uyardı. MEB, MEBBİS sistemindeki sorunu gidererek YÖK ile entegre hale getirdi. Böylece diplomaların MEBBİS üzerinden YÖK sisteminde kontrolü sağlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN