Salep bitkisi toplayanlara rekor ceza

Salep bitkisi toplayanlara rekor ceza

Batman’da tükenme tehlikesi bulunan ve koruma altında olan salep bitkisi toplayan 3 kişiye 125 bin 739 TL ceza kesildi.

Edinilen bilgilere göre, Gergüş ilçesi kırsalındaki bir köyde şüpheli 3 kişi gören vatandaşlar, söz konusu durumu İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı’na bildirdi.

Bir süre sonra köye gelen jandarma ekipleri, şüpheli şahısların tükenme tehlikesi bulunan ve koruma altında olan salep bitkisi topladıklarını tespit etti.

16-05/18/salep-bitkisi.jpg

Şüpheliler, topladıkları bitkilerle birlikte, karakola götürülürken, durum Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne de bildirildi.

ŞÜPHELİLERİN HER BİRİNE YAKLAŞIK 42 BİN LİRALIK CEZA KESİLDİ

Bir süre sonra karakola Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri de geldi. Yapılan incelemelerde şüphelilerin piyasa değeri yaklaşık 12 bin TL olan 54 kilogram salep bitkisi topladığı tespit edildi.

16-05/18/res-3.jpg

Bunun üzerine şüphelilerin her birine 41 bin 913 TL olmak üzere toplam 125 bin 739 TL ceza kesildi.

Batman Doğa Koruma ve Milli Parkalar Şube Müdürü Ercan Turan, vatandaşları salep bitkisi ile ilgili uyarılarda bulunarak, bitkinin koruma altında olduğunu ve toplanması halinde ilgili kişilere idari para cezasının uygulanacağını söyledi. Turan, vatandaşların bu tür durumlarda en yakın jandarma veya Doğa Koruma ekiplerine haber vermelerini istedi.

Koruma altındaki bitkinin dondurma yapımında ve kozmetik ürünlerde kullanıldığını belirten Turan, tıbbi ilaçlarda ve salep yapımında kullanıldığı için değerli olduğunu ve yurt dışına da çıkarıldığını söyledi.

CITES sözleşmesi uyarınca nesli tehlike altında türler listesinde bulunan salep bitkisinin doğadan toplanması biyolojik çeşitliliğin korunması açısından önem arz ediyor.

BATMAN/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN