Temmuzda en fazla kazandıran devlet tahvili oldu

Temmuzda en fazla kazandıran devlet tahvili oldu

TUIK temmuz ayı finansal yatırım araçlarının getiri oranlarını açıkladı. Aylık en yüksek kazanç yüzde 1,10 ile devlet iç borçlanma senetlerinde oldu

Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) Temmuz ayında, dolar, borsa, mevduat gibi yatırım araçlarını geride bırakarak, yatırımcılarına en yüksek aylık getiriyi sağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1.10, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 0.69 ile DİBS'lerde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi yüzde 0.72 ve dolar yüzde 0.31 reel getiri sağladı. Buna karşılık külçe altın yüzde 4.01, euro yüzde 1.46 ve Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 0.31 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise mevduat faizi yüzde 0.31 reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 4.41, euro yüzde 1.87, BIST 100 Endeksi yüzde 0.72 ve dolar yüzde 0.10 kaybettirdi.

15-08/10/altin-fiyatlari.jpg

Yılların en sağlam yatırım aracı altın son yıllarda kaybettirmeye devam ediyor. Temmuz ayında altın yatırımcısı yüzde 4,01 ile en fazla kaybeden oldu

Üç aylıkta şampiyon euro

Euro üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2.95, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3.89 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.98, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4.10 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylıkta dolar öne çıktı

Altı aylık değerlendirmeye göre dolar; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10.51, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 11.69 ile yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12.82, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 11.90 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllıkta da en yüksek reel getiri dolarda

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde dolar; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 20.64, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 19.30 ile en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.85, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.91 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

İstanbul/DHA 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN