100 eserle Selim Turan’ın ‘Tez-Antitez-Sentez’i

100 eserle Selim Turan’ın ‘Tez-Antitez-Sentez’i

Ressam, heykeltıraş Selim Turan’ın çalışmaları ‘Tez-Antitez-Sentez’ sergisinde bir araya getirildi. Sergide, Türk resmindeki soyut anlayışın en önemli isimlerinden biri olan sanatçının 100 eseri yer alıyor, bunlar Paris ve İstanbul’un kültür ortamlarının izlerini taşıyor.

Türk sanat tarihinin önemli isimlerinden ressam, heykeltıraş Selim Turan’ın eserlerinin yer aldığı ‘Tez-Antitez-Sentez’ adlı sergiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) bugün açıldı. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in yaptığı ‘Selim Turan. Tez-Antitez-Sentez’, aynı zamanda sanatçının uzun bir zaman sonra gerçekleştirilen ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor. Sergide yer alan eserlerin büyük bir kısmı, sanatçının seramik sanatçısı eşi Şahika Turan tarafından 2003’te İstanbul Üniversitesi’ne bağışlanan Selim Turan Koleksiyonu’ndan seçildi. 

1947’den vefat ettiği 1994’e kadar hayatını Paris ile İstanbul arasında sürdüren Selim Turan’ın sergide bulunan 100’ü aşkın eseri, onun her iki kentin kültür ortamından aldığı esinin izlerini taşıyor. Sergide, Turan’ın eserlerinin yanı sıra onunla aynı dönemde Paris’te yaşayıp üreten sanatçılardan Hakkı Anlı, Nejad Devrim, Ferit İşcan, İlhan Koman, Mübin Orhon ve Fahrelnissa Zeid’in eserleri de yer alıyor. Selim Turan’ın yakın ilişki içinde olduğu Paris sanat ortamı, 1947-1960 yılları arasında bu şehirde bulunan önemli ressamlardan Jean Bazaine, Henri Goetz, Léon Zack, Natalia Dumitresco ve Alexander Istrati’nin eserleriyle yansıtılıyor. Sergi, Selim Turan’ın 1935’te Akademi’de başlayıp yoğunluklu olarak Paris’te sürdürdüğü sanat üretiminden örnekleri kavramsal bir çerçevede bir araya getiriyor. Hem yaşamında hem de sanatında Doğu ve Batı kültürleri arasında köprüler kurmayı başaran sanatçının üretimi, sergide ‘tez, antitez, sentez’ kavramları kapsamında değerlendiriliyor.

17-05/30/30krr2-tablo1.jpg

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, SSM’de serginin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Turan’ın farklı türlerde eserler verdiğini belirterek “Selim Turan’ın, hareket ve ritmi ifade eden çizgi ve lekelerin resim yüzeyinin çeşitli bölümlerinde yığılmasıyla oluşturduğu kompozisyonları da dikkati çekmekte. Bu anlayış kontrollü bir kontrolsüzlüğü ifade etmektedir. Sanatçı kendine özgü resimleriyle, savaş zamanı Paris ekolünün temsilcileri arasında yer aldığı gibi, Türk resmindeki soyut anlayışın en önemli isimlerinden biri olmuştur” dedi.

17-05/30/30krr2-tablo.jpg

SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ise sanatçıyla ilgili şunları söyledi: Turan’ın Azerbaycan doğumlu babası, o dönemin pek çok fikir adamı gibi çarlık Rusyası’ndan Türkiye’ye gelip, burada Ziya Gökalp başta olmak üzere yeni bir düşünce akımı başlatan, Türk kimliğini sorgulayan bir dünyanın parçası. Selim Turan, birçok Türk-İslam sanatçısının ve mutasavvıfların girip çıktığı bir evde büyüyor. Turan, bu dünyayı da yalnızlığıyla beraber bütün ömrü boyunca içinde taşıyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN